ALVORLIG BUDSKAP: Etiopias statsminister Abiy Ahmed fortalte i sitt nobelforedrag om egne erfaringer fra krigen mellom Etiopia og Eritrea. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
ALVORLIG BUDSKAP: Etiopias statsminister Abiy Ahmed fortalte i sitt nobelforedrag om egne erfaringer fra krigen mellom Etiopia og Eritrea. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Abiy Ahmed: – Krig er helvete på jord

De som romantiserer krig, har aldri opplevd den, sier fredsprisvinner Abiy Ahmed.

Etiopias statsminister Abiy Ahmed Ali (43) ble tirsdag tildelt Nobels fredspris for 2019 i en høytidelig seremoni i Oslo rådhus.

Abiy får prisen fordi han i 2018 greide å slutte fred med nabolandet Eritrea etter flere tiår med konflikt.

I sitt nobelforedrag hyllet Abiy Eritreas president Isaias Afewoki, som han kalte sin «samarbeidspartner og fredsbror». Abiy fortalte en dypt personlig historie om veien fram til tirsdagens fredspristildeling.

– Jeg krøp fremover på veien mot fred gjennom krigens støvete skyttergraver for mange år siden. Jeg var ung soldat da krigen brøt ut mellom Etiopia og Eritrea. Jeg var selv øyenvitne til hvor stygg krigen er når den utkjempes på krigsfronten, sa Abiy.

Mistet mange kamerater

Statsministeren fortalte en historie om hvordan han forlot skyttergraven en kort stund mens han tjenestegjorde som radiooperatør for den etiopiske hæren i grensebyen Badme. Han skulle lete etter gode antenneforhold.

– Det tok bare et par minutter. Men da jeg kom tilbake, oppdaget jeg til min forskrekkelse at hele enheten min var blitt utslettet i et artilleriangrep. Jeg minnes fortsatt mine unge våpenbrødre som døde denne ulykksalige dagen. Jeg tenker også på familiene deres, sa han i talen.

Han advarte sterkt mot de som aldri har opplevd krig, men som glorifiserer og romantiserer den. De har ikke sett frykten, utmattelsen, ødeleggelsen og tomheten når blodbadet er over, sa statsministeren.

– Krig er selve innbegrepet av helvete på jord for alle som er involvert. Jeg vet det, for jeg har vært der og kommet tilbake, sa Abiy.

«No peace, no war»

Etter at kampene mellom Etiopia og Eritrea tok slutt i juni 2000, oppsto en fastlåst situasjon der det verken var krig eller fred mellom nabolandene. Familier ble splittet på tvers av landegrensene, og de kunne ikke møtes eller snakke med hverandre på nær 20 år.

Da Abiy Ahmed ble statsminister for 18 måneder siden, så han på det som en helt nødvendig oppgave å få slutt på usikkerheten, sa fredsprisvinneren i sin tale.

– Det var slik jeg gikk til oppgaven med å bygge en bro for fred sammen med min samarbeidspartner, president Isaias Afeworki. I dag høster vi fruktene av freden.

Abiy sammenlignet det å skape fred med det å plante og dyrke trær. På samme måte som et tre trenger vann og et godt jordsmonn for å vokse, trenger freden et fast engasjement, uendelig tålmodighet og velvilje hvis man skal greie å dyrke fram og høste fredens frukter.

Og på samme måte som treet tar opp karbondioksid for å gi oss liv og oksygen, har freden evne til å absorbere mistenksomhet og tvil som formørker våre relasjoner, sa Abiy.

STOLT FREDSPRISVINNER: Etiopias statsminister Abiy Ahmed Ali mottok Nobels fredspris i Oslo rådhus tirsdag av Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
STOLT FREDSPRISVINNER: Etiopias statsminister Abiy Ahmed Ali mottok Nobels fredspris i Oslo rådhus tirsdag av Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Vil jobbe for fred hver eneste dag

Fredsprisvinneren trakk fram sitater fra Bibelen og fra Koranen. Sitatene har vært en kilde til inspirasjon, sa Abiy.

Sitatet fra Bibelen er: «Salige er de som skaper fred, for de skal kalles Guds barn.»

Teksten fra Koranen som Abiy trakk fram i sin tale, er: «Menneskeheten er visselig som brødre. Slutt derfor fred med deres brødre.».

– Jeg forplikter meg til å jobbe for fred hver eneste dag og til alle årstider. Jeg er min brors vokter. Jeg er også min søsters vokter. Jeg har løfter som jeg skal holde før jeg sovner. Jeg har mange mil å gå på veien mot fred.

Tre bidrag til fred

Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen sa i sin tale til fredsprisvinneren at prisen er basert på tre viktige bidrag.

PÅ FØRSTE RAD: Kong Harald, dronning Sonja, kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon var til stede under fredsprisutdelingen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
PÅ FØRSTE RAD: Kong Harald, dronning Sonja, kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon var til stede under fredsprisutdelingen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– For det første, den avgjørende rollen du spilte for å skape fred mellom Eritrea og Etiopia. For det andre, din innsats for å bygge opp demokratiet i Etiopia ved å styrke borgernes rettigheter og utvikle landets institusjoner. Og sist, men ikke minst, er denne prisen tildelt deg for ditt bidrag til freds- og forsoningsprosessene i det østlige og nordøstlige Afrika.

Kvinner er sterkt representert i etiopisk politikk, og landet har også Afrikas eneste kvinnelige president, Sahle-Work Zewde. Reiss-Andersen roser Abiy for kjønnsbalansen i hans regjering.

– Du sendte et sterkt signal da du utnevnte kvinner til 50 prosent av statsrådspostene i din regjering. Som kvinne vil jeg si at det var et klokt valg, sa Reiss-Andersen, som gikk av talerstolen uten å overrekke diplomet og gullmedaljen til nobelprisvinneren.

Dermed måtte hun gå tilbake for å foreta den høytidelige overrekkelsen.

– Kjære statsminister, jeg gikk meg vill i ordene, sa Reiss-Andersen til latter fra salen.

Abiy Ahmed Ali

* Abiy Ahmed Ali ble født 15. august 1976 i Beshasha, Etiopia.
* Han er leder av Ethiopian People’s Revolutionary Democratic Front (EPRDF) og Oromo Democratic Party (ODP). Han er også medlem av landets nasjonalforsamling.
* Statsminister i Etiopia siden 2. april 2018. Som statsminister har han startet opp en rekke oppsiktsvekkende liberaliseringsprosesser i etiopisk politikk. Han har også inngått en fredsavtale med nabolandet Eritreas president Isaias Afwerki etter flere tiårs krigstilstand.
* Abiy har også engasjert seg i andre forsoningsprosesser i Øst- og Nordøst-Afrika, som å aktivt bidra til å bedre diplomatiske forbindelser mellom Eritrea og Djibouti og å mekle i striden mellom Somalia og Kenya om et omstridt havområde. Han har også spilt en viktig rolle i fredsprosessen i Sudan.
* Tidligere jobbet Abiy som etterretningsoffiser i den militære etterretningstjenesten og var en av grunnleggerne av etterretningsorganet Information Network Security Agency (INSA) i 2008.
* Abiy Ahmed ble nominert til Nobels fredspris av den svenske riksdagspolitikeren Anders Österberg (S) og en norsk førsteamanuensis, og han var blant favorittene til å få årets fredspris.
* 10. oktober 2019 ble det klart at han blir tildelt Nobels fredspris.

Kilde: NTB