Frykter 13 døde etter vulkanutrbudd:

– Luften og vannet var glovarmt. Alle fikk brannskader

Fem mennesker er bekreftet døde og åtte andre fryktes omkommet etter mandagens vulkanutbrudd på White Island på New Zealand. Flesteparten er turister.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– 47 personer gikk i land på øya. Vi kan nå bekrefte at fem er omkommet. 31 er innlagt på sykehus. Ytterligere åtte er fortsatt savnet, mens tre er blitt utskrevet fra sykehus, sa polititalsmann Bruce Bird på en pressekonferanse tirsdag morgen lokal tid.

Tidligere fryktet man at så mange som 29 kunne være omkommet.

Mange turister

– Blant dem som har status som savnet eller skadd, er det newzealendere som deltok på utflukten til øya, samt turister fra Australia, USA, Storbritannia, Kina og Malaysia, sa statsminister Jacinda Ardern under pressekonferansen.

Ansvarlig for redningsarbeidet, John Tims i politiet på New Zealand, sa på en pressekonferanse ved 21-tiden mandag at mange turister er blant de omkomne, skadde og savnede.

Norske myndigheter er ikke kjent med at norske borgere er blant de rammede, opplyser utenriksdepartementet til NTB mandag ettermiddag.

Et par fra Brasil var blant dem som kom seg unna.

– Alle forsøkte å hjelpe hverandre

– Vi var på omvisning på vulkanen i omtrent en time. Ti minutter etter vi dro og gikk om bord i båten begynte vulkanen å pumpe ut røyk. Båten snudde og dro tilbake for å hente folk på øyen. Jeg er ikke sikker på om vi klarte å få med alle, sier Aline Moura i en videomelding som er publisert på Instagram.

– Luften og vannet var glovarmt. Alle fikk skader, men noen fikk mindre enn andre. Jeg er ikke sikker på at de klarte å redde alle. Jeg håper det gjorde det, sier hun fortvilt.

Det brasilianske paret observerte en annen båt som ble til aske foran øynene deres.

– Vi var veldig veldig heldige. Vi var i så god form at vi klarte å hjelpe de som var skadde. Alle prøvde å hjelpe hverandre, sier hun.

– Ikke tegn til liv

– Tegn til liv har ikke blitt observert på noe tidspunkt, heter det i en uttalelse fra politiet.

Politihelikopter, redningshelikopter og fly fra det newzealandske luftforsvaret har fløyet over øya flere ganger etter vulkanutbruddet mandag. Politiet tror at alle som kunne bli fraktet bort fra øya i live, ble reddet under den første evakueringen.

Det er for farlig for politi og redningsmannskaper å gå i land på øya.

Bilder fra et kamera som var montert ved vulkanen, viser folk som befant seg inne i vulkankrateret like før utbruddet. Bildet ble tatt klokken 14.10 lokal tid. Omtrent ett minutt senere inntraff katastrofen. Neste bilde fra kameraet er svart.

I utbruddet ble aske sendt 3600 meter opp i lufta.

Cruiseturister

Mange av dem som var på øya under utbruddet, var cruiseturister fra skipet Ovation of the Seas. Det bekrefter Royal Caribbean, som eier skipet.

– Vi vil tilby all mulig assistanse til våre gjester og lokale myndigheter, heter det i en uttalelse fra rederiet.

Skipet med plass til rundt 4000 passasjerer, seilte fra Sydney i forrige uke og skulle etter planen legge til kai i New Zealands hovedstad Wellington mandag kveld. I stedet holder skipet seg i området over natten til situasjonen er mer oversiktlig.

Det norske investeringsselskapet Awilhelmsen var i 1968 en av tre grunnleggere av Royal Caribbean og eier i dag 12 prosent av selskapet.

Ubebodd øy

Ifølge GeoNet , som overvåker vulkanene på New Zealand, ble farenivået for vulkanutbrudd på øya oppjustert fra en til to, på en skala som går til fem der nivå fem utgjør et stort utbrudd, 18. november.

I løpet av ukene etter ble det registrert økt aktivitet. Etter mandagens utbrudd oppjustert GeoNet farenivået til fire, og senket til tre da utbruddet var over.

White Island, også kalt Whakaari, er en ubebodd vulkansk øy i bukta Bay of Plenty nord for Nordøya. Vulkanen er en av landets mest aktive. Øya besøkes jevnlig av små grupper turister.

Mange spør seg hvorfor folk har fått lov til å gå i land på øya etter at farenivået ble oppjustert i forrige måned.

Vulkanolog Brad Scott ved forskningsinstitusjonen GNS Science forklarer at farenivået ofte har blitt oppjustert og deretter senket igjen uten at det har skjedd utbrudd. Det har heller ikke vært store ulykker som omfatter turister tidligere, men det har vært noen farlig nær-situasjoner, opplyser Scott.

(©NTB/TV 2)