NEW ZEALAND:

– Ikke tegn til overlevende etter vulkanutbruddet

Fem personer er bekreftet død og mange er savnet etter et vulkanutbrudd på White Island i New Zealand. Politiet tror ikke det er noen overlevende på øya.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En vulkan på øya White Island fikk utbrudd rundt klokken 14.15 lokal tid, 02.15 norsk tid.

Lokalt politi på New Zealand sier at minst fem personer er døde etter utbruddet.

Det skal være flere utenlandske turister blant de omkomne.

– Dødstallet kan stige, sier John Tims, ansvarlig for redningsarbeidet, på en pressekonferanse mandag morgen.

Ikke tegn til liv

Newzealandsk politi mener det er lite trolig at det er overlevende på øya White Island etter vulkanutbruddet.

23 personer ble evakuert fra øya like etter utbruddet, ifølge The New Zealand Herald. 18 av disse har fått brannskader og er fraktet til sykehus.

Michael Schade var en av turistene som kom seg unna øya i siste liten. Han har postet videoer på Twitter som viser noe av dramaet. Man kan se et ødelagt helikopter liggende dekket av aske, mens en gruppe mennesker har samlet seg ytterst på et nes for å vente på hjelp.

– Herregud. Vulkanen brøt ut for første gang siden 2001. Familien min og jeg kom oss bort 20 minutter før. Vi ventet på båten da vi så det. Nå skal vi hjem og pleie de båten vår reddet fra øya, skriver han på Twitter.

Flere av de skadde har fått alvorlige skader. Det dreier seg nåde om brannskader, pusteproblemer, hodeskader og brudd

Politiet er usikre på nøyaktig hvor mange som er igjen på øya, men mener det er snakk om mellom 20 og 50. Mange av disse var cruiseturister fra Royal Caribbean.

Røyk fra vulkanen Whakaari, også kalt White Island, filmet fra en turistbåt like etter utbruddet. Foto: Instagram via REUTERS
Røyk fra vulkanen Whakaari, også kalt White Island, filmet fra en turistbåt like etter utbruddet. Foto: Instagram via REUTERS Foto: @allessandrokauffmann
Røyk fra vulkanen Whakaari, også kalt White Island, filmet fra en turistbåt like etter utbruddet. Foto: Instagram via REUTERS
Røyk fra vulkanen Whakaari, også kalt White Island, filmet fra en turistbåt like etter utbruddet. Foto: Instagram via REUTERS Foto: @allessandrokauffmann
Røyken kan ses på lang avstand
Røyken kan ses på lang avstand Foto: Social Media
Helikopterbilder fra GNS Science viser krateret
Helikopterbilder fra GNS Science viser krateret Foto: Social Media
Helikopterbilder fra GNS Science via REUTERS
Helikopterbilder fra GNS Science via REUTERS Foto: Gns Science

Det er ifølge politiet liten sannsynlighet for at disse personene har overlevd. Redningsmannskaper og politiet har gjort flere søk med helikopter etter utbruddet, men har ikke sett noe tegn til liv.

Umulig å gjennomføre redningsarbeid

Tims forklarer videre at det ikke er mulig å gjennomføre redningsarbeid på nåværende tidspunkt.

REDNINGSAKSJON: Skadde personer fra vulkanutbruddet på White Island på New Zealand føres i land og over i ambulanser mandag.
REDNINGSAKSJON: Skadde personer fra vulkanutbruddet på White Island på New Zealand føres i land og over i ambulanser mandag. Foto: Katee Shanls/NZME/AP/ NTB scanpix

– Øya er dekket av aske og lava. Det er for farlig for politiet og redningsmannskaper å gå i land, sier han.

Landets statsminister Jacinda Arden rapporterte tidligere at tallet var 100, men dette ble nedjustert til 50 like før klokken 06 norsk tid.

– Våre tanker er nå med dem som er påvirket av dette, sier statsministeren.

GeoNet har kategoriserer utbruddet nivå fire, på en skala hvor fem regnes som et kraftig vulkanutbrudd.

White Island er en ubebodd øy nord i New Zealand, og en populær destinasjon for turister. Klokken 05 norsk tid har utbruddet dempet seg, og er nedjustert til nivå tre.