SAMOA: Personer som ikke er vaksinert i Samoa blir bedt om å henge et rødt flagg utenfor hjemmet sitt.
SAMOA: Personer som ikke er vaksinert i Samoa blir bedt om å henge et rødt flagg utenfor hjemmet sitt. Foto: TVNZ / AP

Vaksinemotstander arrestert på Samoa

Myndighetene på Samoa har arrestert en profilert vaksinemotstander de mener hindrer det pågående arbeidet med vaksinere hele befolkningen mot meslinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av en befolkning på knapt 200.000 har minst 63 mennesker, de fleste små barn, omkommet som følge av meslingsmitte på noen få uker. 20 barn ligger kritisk syke på sykehus og i alt er 4.357 meldt syke. Denne uka har myndighetene i øystaten erklært nærmest unntakstilstand, stengt alle offentlige kontorer og iverksatt massevaksinasjon av befolkningen for å få kontroll over utbruddet.

Men kommunikasjonsminister Afamasaga Rico Tupai uttalte torsdag at vaksinemotstandere hindret myndighetenes arbeid ved å spre konspirasjonsteorier. Han advarte vaksinemotstanderne mot å hindre arbeidet med å begrense meslingutbruddet.

Risikerer fengsel

– Barn har omkommet etter å ha blitt innlagt på sykehus som siste utvei. Når vi har undersøkt hvorfor foreldrene holdt barna hjemme så lenge har vi avdekket at de har lyttet til budskap fra vaksinemotstandere, sier ministeren til TVNZ.

Torsdag ble en profilert vaksinemotstander på Samoa arrestert av politiet og siktet for tilskyndelse til lovbrudd. Edwin Tamasese var tidligere blitt advart, men kan ifølge lokale medier risikere inntil to år i fengsel etter at han likevel skrev på sosiale medier at han ville «rydde oppe etter rotet til myndighetene» om massevaksinasjonen som pågår.

SAMOA: 63 personer har hittil omkommet etter meslinger brøt ut på øya. Foto: TVNZ via AP
SAMOA: 63 personer har hittil omkommet etter meslinger brøt ut på øya. Foto: TVNZ via AP

Kritisk for 20 barn

Også amerikanske vaksinemotstandere har forsøkt å påvirke det pågående arbeidet for å få kontroll over meslingutbruddet. De drukner myndighetenes nettsider med informasjon, materiale kommunikasjonsminister Tupai beskriver som tøys.

Den første dagen av massevaksinasjonen torsdag beskrives som en suksess. Over 10.000 mennesker, om lag 5 prosent av befolkningen fikk vaksine. Alle hus hvor det bor mennesker som ikke er vaksinert, er pålagt å henge et rødt flagg på utsiden slik at de omreisende vaksinasjonslagene kan oppsøke dem.

(©NTB)