dette brevet svekker hauglie:

– Sier Hauglie dette i Stortinget, er det slutt

Oslo 20191127. Arbeidsminister Anniken Hauglie i salen under debatten om mistillitsforslaget mot henne i Stortinget onsdag kveld.Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
NYTT SJOKKBREV: Dette brevet ble liggende i en skuff. Nå øker presset mot Anniken Hauglie. Foto: Mads Dahlby Fremstad / NTB Scanpix
Anniken Hauglie (H) og departementet glemte et brev i en skuff i over et år. – Jeg vil beklage overfor alle de berørte, sier Hauglie til TV 2.

NAV ba så tidlig som i juni 2018 om en rettslig vurdering fra Arbeids- og sosialdepartementet i en EØS-trygderettssak, skriver VG, som først omtalte brevet.

– Det brevet ble liggende i en skuff. Jeg beklager så mye, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) til TV 2.

– Hvordan kunne dette skje?

– Det har vært ulike grunner til det, uansett skulle det aldri ha skjedd. Det er funnet i forbindelse med den opprydningen vi nå gjør. Vi er i full gang med å rydde opp, sier Hauglie.

– Men hvordan kunne det bli liggende så lenge i en skuff i departementet?

– Nei, det er veldig uheldig. Den var registrert som en helt annen type sak. Når vi har gjennomgang av alle EØS-saker, som er i departementet, har den kommet opp igjen.

Brevet ble sendt fra arbeids- og sosialdepartementet til kontroll- og konstitusjonskomiteen tirsdag.

– Jeg reagerer på at et brev fra juni 2018 er blitt liggende til nå og blitt funnet nå i den ryddejobben. Det reagerer jeg veldig sterkt på, sier Eva Kristin Hansen (Ap), som er saksordfører for Nav-skandalen i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

– Det sier noe om sviktende rutiner i hele systemet, hvor lemfeldig man bevarer dokumenter av sentral art, sier Hansen til TV 2.

KRITISK: Eva Kristin Hansen fra Arbeiderpartiet
KRITISK: Eva Kristin Hansen fra Arbeiderpartiet Foto: Heiko Junge

Skandale

Siden 2012 har Nav tolket en EU-forordning som gir rett til å ta med seg sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger til andre EØS-land, feil.

Minst 85 personer kan være uriktig dømt for trygdesvindel på grunn av dette, minst 36 til fengsel.

– Hvor alvorlig er det at et brev blir liggende?

– Jeg registrerer at statsråd Hauglie sier selv at det er beklagelig. Hvis statsråd Hauglie kommer i Stortinget og sier beklager, da er det slutt.

Når en statsråd beklager overfor Stortinget, er det det samme som å varsle sin avgang.

Over og ut

– Forventer du at statsråden bruker det samme ordet overfor Stortinget?

– Det blir spennende å se, men når hun bruker ordet beklager så sier det noe om alvoret i det, også for hennes del. Beklager du fra Stortingets talerstol, er det over og ut, sier Hansen.

Hauglie beklager overfor alle som er berørt, men vil ikke beklage overfor Stortinget.

– Det er en veldig uheldig sak og det har jeg også gitt informasjon om til Stortinget i dag. Den ble liggende og det skulle den ikke ha gjort, sier statsråden til TV 2.

– Vil du beklage overfor Stortinget?

– Overfor alle som er berørt beklager jeg veldig. Det er uheldig at saken har skjedd og det er derfor vi har en gjennomgang av hele komplekset.

– Føler du at du har tillit til å fortsette som statsråd?

– Det er det andre som vurderer.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook