VANSKELIG: Børge Ousland og Mike Horn har blant annet slitt med utfordrende isforhold. Foto: Mike Horn
VANSKELIG: Børge Ousland og Mike Horn har blant annet slitt med utfordrende isforhold. Foto: Mike Horn

Polar-ekspedisjonen:

– Noe av det mest ekstreme man kan finne på å gjøre

Den norske polfareren Liv Arnesen har selv kjent polområdenes forhold på kroppen. Men det Børge Ousland og Mike Horn forsøker å gjøre, mener hun er helt ekstremt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– De er kjempeerfarne, det er kanskje de mest erfarne polfarerne vi har i verden, sier Liv Arnesen om Børge Ousland (57) og Mike Horn (53).

Ousland (57) og sørafrikanske Horn (53) har støtt på store utfordringer i forsøket på å gå fra Alaska til Svalbard på ski.

De to forlot Nome i Alaska med seilbåt 25. august og ankom iskanten 12. september. Siden har de gått på ski over isen.

– Det er noe av det mest ekstreme man kan finne på å gjøre, sier Arnesen og fortsetter:

– Særlig når isen sprekker opp. Du kan ikke gå på ski i tre mil og så bare sette opp teltet. Du må finne ut hvor du kan gå, kanskje svømme over råker, og liknende, forklarer hun.

Forskjell på kulden

Liv Arnesen har selv flere ekspedisjoner i bagasjen. I 1992 ledet hun den første kvinneekspedisjonen som krysset innlandsisen på Grønnland uten støtte.

To år etter ble hun den første kvinnen til å gå på ski alene og uten støtte og etterforsyninger til Sydpolen, og i 2001 ble hun og amerikanske Ann Bancroft de første kvinnene i verden til å seile og gå på ski over Antarktis.

Børge Ousdal og Mike Horns ekspedisjon foregår derimot nå på den andre siden av jordkloden, på Polhavet. Arnesen forklarer at der er det fuktig kulde, noe som oppleves langt verre enn den tørre kulden man har i Antarktis.

– Det er veldig mye tøffere forhold der, sier hun.

Liv Arnesen (høyre) sammen med Ann Bancroft avbildet i 2005.
Liv Arnesen (høyre) sammen med Ann Bancroft avbildet i 2005. Foto: AP Photo/Ivan Sekretarev

Vanskelige isforhold

Men det er ikke bare kulda som er et problem for Ousland og Horn.

– Global oppvarming fører også til andre isforhold. Hadde dette vært for 20 år siden, hadde dette gått helt greit, men nå er det vanskelige isforhold. Isen kan sprekke opp under teltet, forklarer Arnesen og fortsetter:

– Så har de vært utrolig uheldige med været. De går sydover, mens vinden blåser nordover. Dermed kan de risikere å gå flere kilometer sydover en dag, og når de våkner dagen etter, kan isflaket de har ligget på ha seilt flere kilometer nordover.

Mental utfordring

Det er ikke bare på kroppen polfarerne merker de harde forholdene. Det er også en mental test, sier Liv Arnesen.

– Men dette er de tøffeste polfarerne vi har, sier hun, og understreker at det er en frivillig sak å legge ut på en slik reise.

– De søker begge stadig mer ekstreme utfordringer, så de er nok veldig forberedt på dette, sier hun.

– Hva foregår i hodet når man opererer under slike forhold?

– Jeg tenker de prøver å rasjonalisere hvordan de skal forholde seg til mat, hva de har igjen, forholdene og hvordan isen er, sier hun og legger til:

– Med den erfaringen alle de involverte har, tror jeg dette kan gå veldig bra.