UVÆR: Dette bildet ble tatt sent mandag da beboere i Beisfjord måtte fraktes med båt på grunn av stengte veier.
UVÆR: Dette bildet ble tatt sent mandag da beboere i Beisfjord måtte fraktes med båt på grunn av stengte veier. Foto: Eila Tarvudd-Sundby

Ekstremvarsel:

Ber rundt 30 000 personer holde seg hjemme i uværet

– Har du ikke noe ute å gjøre, bør du heller bli hjemme.

Tirsdag ettermiddag ber Narvik kommune alle som kan om holde seg hjemme. I området er det ventet «betydelige nedbørsmengder».

– Dette gjelder alle i hele Narvik og Ofoten-området. Har du ikke noe ute å gjøre, bør du heller bli hjemme, sier Iris Bartholsen, beredskapskoordinator i Narvik kommune.

Rundt 18 700 personer bor i Narvik, opplyser kommunen.

De presiserer at meldingen går ut til alle personer som bor i Ofoten-området, rundt 30 000 personer totalt.

– Det er fare for flom, ras og underkjølt regn som fører til vanskelige kjøreforhold. Det skal bli spesielt dårlig vær fra i natt og fremover, sier Bartholsen til TV 2.

Stor rasfare

Tidligere i dag meldte TV 2 at 900 innbyggere i Beisfjord har vært isolert etter ras. Veien har vært åpen en kort periode i løpet av dagen, men forventes stengt fra rundt 16.00 i ettermiddag. Det er meldt store mengder nedbør fra i ettermiddag og utover natten, som gir stor rasfare i deler av landsdelen.

I ettermiddag har politiet evakuert fem bolighus og et titalls hytter på grunn av stor rasfare, opplyser Narvik kommune til TV 2.

– Det er vanskelige kjøreforhold og vi mottar mange trafikkmeldinger om uhell akkurat nå. Det er stedvis svært vanskelige kjøreforhold med is og sørpete veier. Det er vanskelig. Vi oppfordrer alle til å begrense kjøringen sin så mye de kan, sier Tommy Bech, operasjonsleder for politiet i Nordland.

Kommer mye regn

Flere steder i landet er det nå meldt om stor skredfare.

«Snøskredvarslingen varsler om STOR snøskredfare i flere regioner i dag som følge av mildvær og regn», står det på Varsom.no.

– Det er varslet om stor snøskredfare i Ofoten-området. Det er meldt gult varselnivå fra tirsdag morgen. Gult er det første nivået av tre og er det første faretegnet, sier Ola Mellem, vakthavende hos Meteorologisk institutt i Nord Norge.

Underkjølt regn gjør veiene såpeglatte.

– Det er ventet is på veiene på grunn av regn. Lokalt blir det vanskelige kjøreforhold. Det er ventet veldig mye regn. Det er meldt mellom 70-100 millimeter på 24 timer. Det meste av nedbøren kommer natt til onsdag, i Salten og Ofoten-området.