Børge Ousland (57) og sørafrikanske Mike Horn (53) har støtt på massive utfordringer i forsøket å krysse Polhavet fra Alaska til Svalbard på ski.

Sender folk inn på ski

De to har vært ute i 80 dager og er snart tomme for mat. Forskningsskipet Lance, som skal hente dem ut av isødet, har kjørt seg fast i isen.

Følg skipets posisjon akkurat nå på Marinetraffic.

– Lance har kjørt seg fast i en råk. Det er enda 10-15 kilometer til der vi kunne ha stanset sier leder for polfarernes hjelpestab, Lars Ebbesen til TV 2.

– Det som endrer situasjonen nå er at det er et større uvær på vei til der både skipet og polfarerne er. Derfor har vi bestmt for å sende inn Bengt Rotmo og Aleksander Gamme inn på ski for å gi oss et større vindu for å ri av denne stormen, sier Ebbesen.

UVÆR: Et krafig vindsystem beveger seg mot Svalbard torsdag kveld. Grafikk: StormGeo
UVÆR: Et krafig vindsystem beveger seg mot Svalbard torsdag kveld. Grafikk: StormGeo

Både Rotmo og Gamme er erfarne polfarere som ble med Lance opp til iskanten for å bistå Ousland og Horn.

– Et kappløp mot tiden

Skipet står fast i isen cirka 90 kilometer fra Ousland og Horn. De håper å nå Ousland og Horn uværet slår til onsdag kveld.

– Det skal gås rundt 90 kilometer fra begge sider, så det er et kappløp mot tiden, sier Ebbesen.

Pofarerne har mat til torsdag, og har spart opp mat så de klarer seg på fredag også, men etter det er de helt tomme.

– Hvis uværet blir heftig og vi får flere problemer, må vi begynne å tenke kreativt. Vi har mange ideer og planer, men hvordan vi løser det, må vi vurdere hvis det blir aktuelt, sier Ebbesen.

En av disse backup-planene er altså å sende de to polfarerne om bord innover isen.

– Skjøre og utslitt

Horn melder på sin instagramkonto at de to polfarerne nå er utslitt og skjøre. Begge to har gått ned mellom 10 og 15 kilo på turen.

– Når du vet at enden er nær, virker dagene så mye lenger. Selv om det er ekstremt kaldt og drivis som går feil vei, er vi sikre på at vi har gode muligheter til å møte båten som er på vei for å møte oss, skriver han i en av oppdateringene.

Ustabil tynn is

Ousland og Horn forlot Nome i Alaska med seilbåt 25. august og ankom iskanten 12. september. Siden har de gått på ski over isen.

Polfarerne skulle egentlig nå målet i midten av november. På grunn av klimaendringene er isen mye tynnere enn vanlig, og vinden har dyttet isen vestover mot Grønland, noe som var feil retning for Ousland og Horn.

Planen var at skulle hentes med seilbåt ved iskanten nord for Svalbard, men Norsk Polarinstitutts tidligere forskningsskip Lance ble sendt inn i stedet fordi det er en sikrere løsning. Skipet har imidlertid også problemer i de ustabile ismassene og har kjørt seg fast flere ganger.

Polfarerne Aleksander Gamme, Bengt Rotmo og Knut Espen Solberg er om bord på Lance for å kunne bistå de to som skal hentes ut.