Elon Musk forklarer seg i retten om pedo-anklage

Tesla-sjef Elon Musk møter i retten for å forklare seg i et sivilt søksmål, der han anklages for å ha spredt falske pedofilianklager om en britisk grottedykker.

SØKSMÅL: Tesla-sjef Elon Musk må forklare seg i et sivilt søksmål i retten tirsdag Foto: Jae C. Hong / AP
SØKSMÅL: Tesla-sjef Elon Musk må forklare seg i et sivilt søksmål i retten tirsdag Foto: Jae C. Hong / AP

Tirsdag må Musk svare på hvorfor han i juli i fjor omtalte den britiske dykkeren Vernon Unsworth som en «pedo-fyr» på Twitter. Unsworth var med på å redde ut tolv gutter fra en oversvømt grotte i Thailand.

Musk har tidligere sagt at «pedo-fyr» er en vanlig fornærmelse i Sør-Afrika hvor han vokste opp, og at uttrykket er synonymt med «ekkel gamling» og at uttrykket brukes for å fornærme noens utseende og oppførsel – ikke for å anklage noen for pedofili.

Uttalelsen kom etter at Unsworth hadde rakket ned på Musks tilbud om å bygge en liten ubåt for å redde grotteguttene. Unsworth kalte det et «PR-stunt» fra Musk.

Musk ba senere om unnskyldning for Twitter-meldingen og slettet den.

Unsworths forsvarere krever et ikke kunngjort erstatningsbeløp i oppreisning. De har avvist Musks forklaring rundt bruken av begrepet «pedo-fyr». De hevder også at Musk leide inn privatetterforskere for å grave opp bevis rundt Unsworth, noe som aldri ble funnet, ifølge advokatene.

Etter å ha slettet Twitter-meldingen skrev Musk i en epost til nettstedet Buzzfeed at Unsworth var «en gammel, singel hvit fyr fra England som har reist og bodd i Thailand i 30–40 år. Han flyttet dit for å få seg en barnebrud som var tolv år». Musk la ikke fram bevis for påstanden.

Unsworth er 64 år gammel. Hans thailandske kjæreste er 41 år gammel.

(©NTB)