BÅTER: I snøføyke og mørke måtte innbyggerne i Beisfjord over i båter.
BÅTER: I snøføyke og mørke måtte innbyggerne i Beisfjord over i båter. Foto: Eila Tarvudd-Sundby

Beisfjord isolert etter snøras:

– Det var skummelt i småbåtene. Det var bølger, mørkt, og det snødde

900 personer ble isolert da bygdas eneste vei ble stengt. Nå forventes nye ras - beboere evakueres.

Da Eila Tarvudd-Sundby skulle hjem fra Narvik til Beisfjord mandag ettermiddag, var den eneste veien stengt etter snøras.

– Først tok vi en stor båt inn til Beisfjord, så måtte vi over i mindre båter for å fraktes inn til land. Det var skummelt i småbåtene. Det var mørkt, bølger og det snødde, så det var litt dramatisk, sier Eila Tarvudd-Sundby til TV 2.

Like etter klokken 12.00 tirsdag gikk det ut SMS til innbyggerne om at politiet har besluttet å evakuere noen beboere som ligger spesielt rasutsatt til, på grunn av «ekstremt værvarsel».

De berørte beboerne vil bli kontaktet av politiet.

900 personer isolert

Da et skred gikk over den eneste veien inn til Beisfjord i Narvik kommune mandag ettermiddag ble Tarvudd-Sundby og bygdens 900 innbyggere isolert.

Båtturen, som skjedde i stummende mørke, tok over tre timer. En av småbåtene som skulle sette dem i land måtte plutselig frakte en syk person motsatt vei, fra Beisfjord til Narvik.

BÅTTUR: Eila Tarvudd-Sundby brukte lang tid hjem da veien ble stengt.
BÅTTUR: Eila Tarvudd-Sundby brukte lang tid hjem da veien ble stengt.

– Vi ble sittende i båten i tre timer før vi kom oss i land. Det ble en lang tur, sier Tarvudd-Sundby, som har valgt å holde seg hjemme tirsdag.

Har stengt barnehagen

På den samme båten var også June Susann Markussen.

– Jeg var ikke hjemme før etter klokken ti på kvelden og min mann var hjemme ved midnatt. Datteren vår måtte være hos en venninne, sier Markussen.

RAS: Her gikk raset. Foto: Hans Gundersen
RAS: Her gikk raset. Foto: Hans Gundersen

Tirsdag har også hun og datteren holdt seg hjemme.

Skolen i Beisfjord er stengt for de eldste elevene, men elever fra første til fjerde klasse kan komme på skolen hvis foreldrene ønsker.

– Vi har noen få elever her, mange foreldre er hjemme med barna. Også barnehagen er stengt i dag, sier Heidi Fagerjord Liljebakk, rektor på Beisfjord skole.

Har satt krisestab

Ansatte i Narvik kommune har sittet i kriseledelse tirsdag formiddag. De planlegger hvordan sikkerheten til innbyggerne i Beisfjord skal ivaretas mens veien er stengt.

PASSASJER: Også Iben på tre år måtte bli med båten til Beisfjord i snøføyken.
PASSASJER: Også Iben på tre år måtte bli med båten til Beisfjord i snøføyken.

– Det vi gjør nå mens veien er åpen noen timer, er å kjøre inn medisinsk materiell til Beisfjord. Vi kjører også inn brannvogner i tilfelle det oppstår branner mens veien er stengt, sier Iris Bartholsen, beredskapskoordinator i Narvik kommune.

Frykter flere ras

Flere steder nord i landet har det vært mye nedbør de siste døgnene, først som snø og så som regn.

– Veien er nå åpen noen timer, men vi forventer at veien blir stengt igjen fra klokken 16 i dag og ut dagen, sier Christer Berntsen, trafikkoperatør hos Veitrafikksentralen i Nord.

– Vi har hatt mye snø, så kom varmegradene og i ettermiddag og kveld forventes mye nedbør som regn. Vi forventer derfor fare for nye ras, sier Berntsen.

Flere steder i landet er det nå meldt om stor skredfare.

«Snøskredvarslingen varsler om STOR snøskredfare i flere regioner i dag som følge av mildvær og regn», står det på Varsom.no.

FARE: Områdene markert i rødt har stor snøskredfare.
FARE: Områdene markert i rødt har stor snøskredfare.