FERIEMÅL: Thailand er blant nordmenns utenlandsfavoritter i julen. Her representert ved Jomtien Beach i Pattaya.
FERIEMÅL: Thailand er blant nordmenns utenlandsfavoritter i julen. Her representert ved Jomtien Beach i Pattaya. Foto: Stein Hallingstad / NTB scanpix

Hit reiser vi i julen

Ikke alle nordmenn vil oppleve snø og kulde i julen, og noen velger derfor å reise til varmere strøk. Her er de mest populære ferielandene - og noen tips til mer utradisjonelle land du kan besøke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi har kommet inn i desember, og vinterkulden har periodevis begynt å bite godt fra seg.

Det er det ikke alle som vil være med på, viser en fersk undersøkelse.

I Virke Reiselivs årlige befolkningsundersøkelse om nordmenns reisevaner kommer det frem at hver tredje nordmann planlegger å ta juleferie i år.

Av disse oppgir 16 prosent at de har tenkt seg til utlandet. Det er omtrent like mange som i fjor.

Undersøkelsen er utført av Opinion for Virke, og ble gjennomført i januar og mai i 2019.

Populære reisemål

I år er det mange av de røde dagene i julen som faller på det som normalt er virkedager. Dersom man har ferie- eller fridager til overs i 2019, kan man bruke disse til å sette sammen en god rekke av fridager.

– Tar man noen ekstra fridager, kan man sitte igjen med to uker ferie. Alt ligger dermed til rette for at folk kan ta seg en tur til varmere strøk, sier leder i Virke Reiseliv, Astrid Bergmål, i en pressemelding.

Det er særlig to land som skiller seg ut som populære reisemål den neste måneden. Av nordmenn som planlegger utenlandstur i julen, har hele 32 prosent planer om en tur til Thailand. 24 prosent skal til Spania.

– Det henger sammen med at mange av de som reiser utenlands ved juletider, ønsker varme. De vil bade og kose seg i julen, sier Bergmål til TV 2.

Hvor reiser nordmenn i julen?

Dette er de mest populære landene blant nordmenn som skal reise utenlands i julen.

  • Thailand: 32 prosent
  • Spania: 24 prosent
  • Sverige: 14 prosent
  • Vietnam: 11 prosent
  • Storbritannia: 9 prosent

Kilde: Virke

– «No brainer» for mange

Det er de unge som i størst grad planlegger å ta ferie i julen. Blant nordmenn under 30 år, svarer hele 53 prosent at de har tenkt å ta juleferie.

Reiseekspert Vibeke Montero, som skriver for reisebloggen Bortebest, tror mange ønsker seg til et lysere og varmere klima når vinteren setter inn.

– Når man kombinerer tanken på palmesus og nakne tær i sanden med muligheten til å reise bort fra pliktmiddager, presangkarusell og en overflod av mat og drikke, er det en «no brainer» for mange, sier Montero.

POPULÆRT: Reiseekspert Vibeke Montero sier mange ønsker seg varmere klima i julen. Foto: TV 2
POPULÆRT: Reiseekspert Vibeke Montero sier mange ønsker seg varmere klima i julen. Foto: TV 2

Kanariøyene og Thailand skiller seg ut som populære reisemål. Montero tror stedenes gode tilgjengelighet og nordmenns kjennskap til dem er blant de viktigste årsakene til at det har blitt slik.

– Det går direktefly til Kanariøyene fra mange norske byer, så dette er en lett tilgjengelig destinasjon, også hvis man bor utenfor Oslo. Dessuten har Kanariøyene et godt klima året rundt. Det er bare en times tidsforskjell, og flyturen er kort. Mange reiser til samme sted år etter år, og føler seg rett og slett hjemme der, sier Montero.

– Når det gjelder Thailand, er det en tropisk destinasjon som mange også kjenner godt fra før. Det er et utpreget vennlig land, der man fort finner seg til rette. Prisnivået har nok også mye å si, og både Kanariøyene og Thailand er prisvennlige reisemål, både når det gjelder reisekostnader og prisnivået generelt.

Ekspertens anbefalinger

I Virkes undersøkelse svarer flere enn noen gang at de er opptatt av miljø. Hver tredje nordmann sier miljø er styrende for valget av destinasjon og reiseprodukter - i 2017 var tallet 23 prosent.

Likevel reiser omtrent like mange nordmenn som før til utlandet i julen, noe Montero mener er litt overraskende.

– Jeg hadde nok forventet at tallet ville gå noe ned. Samtidig tror jeg ikke nordmenn kommer til å slutte å fly med det første. Vi bor i et altfor mørkt og kaldt land til å slutte å drømme om sol, strand og palmesus, mener hun.

Hun oppfordrer de som velger å fly til å ta miljøvennlige valg underveis på reisen, og fokusere på bærekraft når man velger hotell, spisesteder og aktiviteter.

– Det er mye man kan gjøre, som for eksempel å ikke velge all inclusive, men heller gå på lokale restauranter og dermed støtte lokalt næringsliv. Man bør heller ikke ri på elefant i Thailand, eller ta bilde med ville dyr mot betaling. Som turist mener jeg vi har et ansvar for at stedene vi besøker ikke ødelegges av vår reiselyst.

Dersom du vil reise utenlands i juleferien, men ikke helt vet hvor du skal ta turen, har Montero flere gode anbefalinger.

– Hele den sørlige halvkule har sommer i desember, så her er det mange muligheter for den som vil ha sol og varme. Zanzibar, Sør-Afrika, Mexico og Karibia, for å nevne noen alternativer. Selv har jeg feiret jul i Uganda, Sri Lanka, Thailand, Vietnam, Cuba og Marokko, og liker godt å reise på denne tiden av året.

– Da gjelder det å ikke henge seg opp i alt man går glipp av hjemme, men heller omfavne det stedet man er og forstå at det fint går an å feire jul uten ribbe, snø og gamle tradisjoner, sier reiseeksperten.

Ving: – Man vet hva man får

Når TV 2 spør reisebyrået Ving om hvilke steder nordmenn ofte reiser i julen, bekrefter de raskt funnene i Virkes befolkningsundersøkelse. Informasjonssjef Siri Røhr-Staff i Ving trekker frem nettopp Thailand og de spanske Kanariøyene som nordmenns favoritter.

– Dette er destinasjoner hvor man vet hva man får. De som har ferie i én uke, velger gjerne Kanariøyene, mens de som har to uker, velger Thailand. Dette er også steder hvor det tilbys charter, som er fint hvis man skal bort og ikke vil tenke for mye, sier Røhr-Staff.

Ifølge informasjonssjefen er det langt ifra noen ny trend at flere velger å reise utenlands i julen. Hun tror mange ønsker å slippe unna stress og mas i Norge, og derfor velger å heller reise til varmere strøk.

– Jeg tror nordmenn tenker mer på å bare være sammen i julen. Om man er på tur, får man kanskje enda bedre tid til det enn man gjør hjemme.

– Spesielt i fjor og i år er det heller ikke mange fridagene som skal til før man har en uke eller to fri, som gjør det enklere å reise.