SVAKT: Høyre og Erna Solberg får sin laveste oppslutning på over 10 år på Kantars siste måling for TV 2 i år.
SVAKT: Høyre og Erna Solberg får sin laveste oppslutning på over 10 år på Kantars siste måling for TV 2 i år. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix

Gallupsmell for Erna

Høyre får sin laveste oppslutning på over 10 år på fersk TV 2-gallup.

Mens NAV-skandalen vokser i omfang faller oppslutningen til Høyre til det laveste nivået siden november 2009. Det viser årets siste Gallup som Kantar har laget for TV 2.

Dersom det var valg i dag ville Høyre fått en oppslutning på 19,1 prosent, en tilbakegang på 2,0 fra forrige måling i starten av november. Det ville bare gitt partiet 34 representanter på Stortinget, hele 11 færre enn de har i dag.

– Det er veldig vanskelig å spekulere, men vi skaper ikke nok entusiasme for vår politikk og da må vi jobbe med det, sier statsminister Erna Solberg (H) til TV 2.

Bakgrunnstallene viser at bare seks av ti høyrevelgere fra 2017 sier de vil stemme på partiet i dag.

Regjeringspartner Fremskrittspartiet øker 0,6 til 9,8 prosent som er den høyeste oppslutningen Kantar har målt for partiet siden mai.

KrF og Venstre over sperregrensen

Både Kristelig Folkeparti og Venstre er over sperregrensen på den ferske TV 2-gallupen. Det er første gang siden juni 2018 at begge partiene er over 4,0 som gjør at de får være med i fordelingen av de 19 utjevningsmandatene.

For KrFs del er det første gang siden rett etter at de gikk inn i regjering i februar at de klarer sperregrensen, mens det for Venstres del sist skjedde i juli.

KrF får 4,1 prosent (+ 1,0) og bakgrunnstallene viser at det er flere tidligere KrF-velgere som nå vender tilbake til partiet. Fortsatt sitter hver sjette velger på gjerdet, og KrF mister flest tidligere velgere til Arbeiderpartiet og Høyre.

Se alle målinger i TV 2s partibarometer

Venstre får 4,4 (+ 1,0). Bakgrunnstallene viser også for Venstre noe høyere mobilisering av tidligere velgere, samtidig som de denne gang henter flere unge.

– Så er dette en bra måling for de to minste regjeringspartiene. I sum så er ikke det så verst utgangsunkt, sier Solberg.

– Både Venstre og KrF holder seg over sperregrensen. Det er viktig for dere?

– Det er selvfølgelig viktig for regjeringen og så skal både Høyre og Frp jobbe med å bli enda sterkere.

Senterpartiet tilbake

Etter sammenhengende vekst siden juni til rekordoppslutning på 19,5 i november, går Senterpartiet tilbake 1,9 prosentpoeng til 17,6 i desember.

Arbeiderpartiet er ikke i stand til å øke oppslutningen som en følge av NAV-skandalen og går tilbake 0,7 til 21,9. Det er den laveste oppslutningen partiet har hatt siden januar 2018.

Etter en tilbakegang på hele 3,3 prosentpoeng i november går SV igjen frem med 2,3 til 7,9. Samtidig går Rødt tilbake 1,6 til 5,0, mens MDG får 6,1 (- 0,8).

Andre partier og lister får 4,2 (+ 2,1). I denne gruppen er Pensjonistpartiet størst med hele 2,0, mens Liberalistene får 0,7, De Kristne 0,7, FNB og bomlistene får samlet 0,4, Demokratene 0,3 og Alliansen 0,2.

Om målingen

Målingen er laget av Kantar for TV 2 i tidsrommet 25. - 29. november. Tallene er sammenlignet med forrige måling i november.

974 personer er intervjuet 81,5 prosent oppga preferanse. Feilmarginen er +/- 1,2 - 2,8 prosentpoeng.

Partibarometeret gir en månedlig oppdatering av styrkeforholdet mellom de politiske partiene i Norge, med utgangspunkt i partienes tilslutning ved Stortingsvalget 2017.

Endringene vurderes i forhold til velgermobilisering, samt i forhold til de enkelte partienes evne til å rekruttere gamle og nye velgere.