FENGSLET: Ingrid Martinussen (32) er fengslet i Japan. Ifølge familien og støttespillere i Japan dreier det seg om en pakke med spor av marihuana som skal ha blitt stoppet i tollen. Ingrid skal ikke ha noe kjennskap til pakken, ifølge de TV 2 har snakket med.
FENGSLET: Ingrid Martinussen (32) er fengslet i Japan. Ifølge familien og støttespillere i Japan dreier det seg om en pakke med spor av marihuana som skal ha blitt stoppet i tollen. Ingrid skal ikke ha noe kjennskap til pakken, ifølge de TV 2 har snakket med. Foto: Privat

Norsk student fengslet i Japan

Norske Ingrid Martinussen (32) sitter fengslet i Japan. Familien forteller at de er svært bekymret.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ingrid har sittet fengslet i ti dager, siden 20. november, og ble fredag varetektsfengslet i ytterligere ti dager.

– Jeg er veldig redd for hvordan hun takler dette. Jeg ser for meg at hun bare stenger seg inne og sitter med hodet i fanget, sier Kari Martinussen, søster til fengslede Ingrid.

Hun forteller at ingen i familien har vært i kontakt med Ingrid direkte, men at de har fått beskjeder gjennom ambassaden i Tokyo, og Ingrids offentlig oppnevnte advokat.

De er særlig bekymret fordi Ingrid har asperger syndrom, og at de er redde for hvordan hun håndterer å sitte i fengsel.

– De vi snakker med sier at hun har det hun trenger, men at hun gråter mye, sier Kari.

TV 2 har i samråd med familien bestemt å gå ut med bilde og navn.

MILJØENGASJERT: Ingrid er svært glad i dyr, ifølge familien. De er fryktelig bekymret for hvordan hun varetektsfengslingen. Foto: Privat
MILJØENGASJERT: Ingrid er svært glad i dyr, ifølge familien. De er fryktelig bekymret for hvordan hun varetektsfengslingen. Foto: Privat

Fengslet for pakke som ble stoppet i tollen

Søsteren forteller at Ingrid tar en mastergrad i Global Environmental studies ved Sophia University i Tokyo. Hun er svært opptatt av insekter, og skriver masteroppgave om hvordan insekter påvirker miljøet.

Ifølge familien og de TV 2 har snakket med rundt Ingrid, er årsaken til at hun er fengslet en pakke som ble stoppet i tollen. Pakken skal ha inneholdt spor av marihuana.

SØSTER: Kari Martinussen forteller at familien er svært bekymret for Ingrid. Foto: Privat
SØSTER: Kari Martinussen forteller at familien er svært bekymret for Ingrid. Foto: Privat

– Det er uvisst hvor mye det er snakk om, eller hvem pakken var adressert til, sier leder i studentorganisasjonen ANSAs Tokyo-kontor, Stian Šmakić Sopp, til TV 2.

Han forteller at en annen student, som ønsker å være anonym, ble pågrepet av politiet for det samme forholdet åtte dager før Ingrid ble pågrepet. I en Facebook-post beskriver han deler av hendelsesforløpet.

– Hun satt i åtte dager, og har fortalt om svært brutale fengslingsforhold. Deretter ble hun sluppet ut, og så pågrep de Ingrid, sier Sopp.

Både familien og Sopp opplyser at Ingrid hevder hun ikke har noe med pakken å gjøre, og mener det høres svært usannsynlig ut.

– Det er fullstendig sykt. Hun er mot alt som har med narkotika og kriminalitet å gjøre. Det er helt ubegripelig, sier søsteren Kari.

Lite informasjon

Sopp opplyser til TV 2 at de er frustrert over at de får svært få opplysninger om situasjonen til Ingrid.

– Vi vet ikke om hun er siktet, vi vet ikke hvorfor hun sitter så mye lenger enn det venninnen gjorde, vi vet ikke hvem pakken var adressert til, vi vet ikke hvem som er avsender, og vi vet ikke hvor stort kvantum det var snakk om, sier han.

LITE INFORMASJON: Stian Šmakić Sopp forteller at de er svært frustrerte over hvor lite informasjon de får om Ingrid. Foto: Privat
LITE INFORMASJON: Stian Šmakić Sopp forteller at de er svært frustrerte over hvor lite informasjon de får om Ingrid. Foto: Privat

De jobber nå med å få engasjert en ny advokat, i håp om å få bedre oversikt over saken.

Gir konsulær bistand

Utenriksdepartementet bekrefter overfor TV 2 at en norsk student er fengslet i Japan.

Utenrikstjenesten gir nå konsulær bistand. De har blant annet vært på besøk i fengselet.

– På grunn av lovpålagt taushetsplikt kan vi ikke gi nærmere detaljer i enkeltsaker som gjelder bistand til norske borgere i utlandet, skriver presetalsperson Ingrid Kvammen Ekker til TV 2.

President i studentorganisasjonen ANSA, Hanna Flood, sier til TV 2 at de er i kontakt med den norske studentens familie, og at det nå er flere instanser i Japan som forsøker å bistå.