PÅGREPET SOM 19-ÅRING: Usman Khan (28) slapp i fjor ut av fengsel etter at han og åtte andre ble dømt for en rekke forhold. Khan, som var yngst i gruppen, hadde ifølge dommeren planer om å etablere terror-skole og få militær trening i Kashmir.
PÅGREPET SOM 19-ÅRING: Usman Khan (28) slapp i fjor ut av fengsel etter at han og åtte andre ble dømt for en rekke forhold. Khan, som var yngst i gruppen, hadde ifølge dommeren planer om å etablere terror-skole og få militær trening i Kashmir. Foto: Handout/ Daniel Sorabji (AFP)

Dette vet vi om angriperen:

Usman Khan (28) tidligere dømt for terrorplaner mot Big Ben og London-børsen

Fredag gikk han til angrep med kniv ved kriminologikonferansen han var invitert til i egenskap av å være tidligere domfelt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Usman Khan (28), som britisk politi har identifisert som mannen som drepte en mann og en kvinne med kniv ved London Bridge fredag, deltok på en konferanse ved Fishmonger's Hall, nær broen, skriver CNN.

– Vi tror angrepet startet på innsiden, før han forlot bygget, og fortsatte til broen, sier assisterende politisjef i London-politiet Neil Basu.

Arrangementet fredag var en femårsfeiring for kurset «Learning Together», som arrangeres av Cambridge Universitys kriminologi-institutt. Programmet handler om å få innsatte og studenter til å lære av hverandre, ifølge universitetets kursbeskrivelse.

– Rystet

Da angrepet ble meldt inn til politiet klokken 13.58 lokal tid, holdt arrangementet gruppearbeid og kurs i kreativ skriving, ifølge arrangementsprogrammet.

Visekansler ved universitetet i Cambridge, Stephen J. Toope, sier han er forferdet over angrepet.

– Det var rystende å få vite at dagens hatefulle angrep ved London Bridge kan ha hatt ansatte, studenter og uteksaminerte studenter som deltok ved et arrangement arrangert av instituttet vårt som mål, sier han.

Ifølge flere medier var Khan ved Fishmongers hall fordi han har blitt straffedømt.

Ville bombe Big Ben

I 2012 ble han dømt i en terror-relatert sak, og slapp i desember i fjor ut av fengsel, opplyser politiet. Britiske The Guardian skriver at 28-åringen var involvert i al-Qaida-inspirerte planlagte bombeangrep mot London-børsen, Big Ben og Westminster Abbey i 2010. Angrepet ble avverget av den britiske sikkerhetstjenesten Mi5 og politiet.

Om planene om å bombe børsen skriver dommeren at en av de dømte hadde fortalt at planen ikke var å drepe.

– Planen var å sette en eksplosiv innretning som var i stand til å ta liv eller alvorlig skade ved London-børsen. Intensjonen var at den skulle eksplodere, men ikke ta liv eller skade noen. Intensjonen var at den skulle skape frykt, skade bygget og lage økonomisk skade. Men det var en klar risk for at den ville ta liv, eller skade noen alvorlig, skriver dommeren.

Planen skulle settes i verks «i nær fremtid» før pågripelsen fant sted.

Ni menn sa seg skyldig i forskjellige tiltalepunkter, ifølge domsavsigelsen. I tillegg til bombemålene, fant politiet en håndskrevet liste med navn og adresser. Blant dem var byens daværende borgermester Boris Johnson, som nå er statsminister.

I oppsummeringen fra rettsdokumentene fra 2012, står det at Khan ble idømt til å sone minst åtte av sin 16 år lange dom i fengsel. I tillegg ville han bli oppført som en terror-trussel i 30 år. Han fikk fire års strafferabatt som følge av at han sa seg skyldig.

I desember i fjor slapp han ut. Ifølge britiske The Times gikk Khan med med elektronisk sporing som en av sine vilkår for at han slapp ut av fengsel.

Terrorskoleplaner

I tillegg til terrorplanene, hadde Khan og to andre i gruppen også planer om å finansiere og etablere en treningsleir.

– Det fremstår som klart for meg at Usman Khan og Nazan Hussain skulle gå på skolen, og at de selv var lystne på å gjennomføre terrorhandlinger i Kashmir, og at tanken var at de og andre de rekrutterte hadde erfaring derfra, så kunne de returnere til Storbritannia for å gjennomføre voldelig terror her, skriver dommeren.

Khan var bare 19 da han ble dømt, og yngst i gruppen. Han hadde da ingen tidligere domfellelser.

Samme åsted som i 2017

To personer, en mann og en kvinne, ble drept ved London Bridge fredag. Tre andre, to kvinner og en mann, er sendt til sykehus med knivskader.

London Bridge var også åsted for et angrep i 2017, da tre personer kjørte en varebil inn i folkemengden på broen, og drepte åtte personer i det påfølgende angrepet. Minst 48 ble skadet i det angrepet.

Før Khan ble skutt og drept av politiet ved broen, prøvde flere mennesker, deriblant en sivilkledd politibetjent å overmanne han. Turguiden Tom Gray hevder å ha vært en av dem, og forteller til ITV at Khan var bevæpnet med to kniver, og hadde teipet den ene fast i håndet.

Politiet har opplyst om at gjerningspersonen var ikledd en falsk bombevest.