MÅ FORKLARE SEG: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) etter redegjøringen i Stortinget i forbindelse med trygdeskandalen som har sendt uskyldige i fengsel.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
MÅ FORKLARE SEG: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) etter redegjøringen i Stortinget i forbindelse med trygdeskandalen som har sendt uskyldige i fengsel. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Foto: Stian Lysberg Solum

Stortinget kaller inn til Nav-høring 9. januar

Kontrollkomiteen på Stortinget kaller inn til åpen høring om Nav-skandalen. De mener det er for mange ubesvarte spørsmål og kaller inn tidligere statsråder for å forklare seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det blir etter jul, 9. og 10. januar, sier saksordfører i kontrollkomiteen Eva Kristin Hansen (Ap) tirsdag.

– Det er fremdeles mange ubesvarte spørsmål og vi har fremdeles ikke fått svar på de spørsmålene vi sendte forrige uke, sier Hansen, som mener det er behov for en grundig åpen høring i saken.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) har siden saken sprakk 28. oktober måttet svare på en rekke spørsmål fra komiteen. Flere av spørsmålene skal Hauglie svare på innen torsdag, men kontrollkomiteen vil også at hun forklarer seg i en åpen høring i Stortinget.

– Det er alvorlig signal at kontrollkomiteen bestemmer en åpen høring, vi trenger flere svar og vi ønsker å høre fra alle berørte, tidligere arbeidsministre og justisministre blant annet, sier Freddy André Øvstegård, medlem av kontrollkomiteen for SV.

– Ekstremt sent

Blant de mest sentrale spørsmålene i høringen blir hvorfor ikke alarmen gikk tidligere. SV er et av flere partier som mener arbeidsminister Hauglie burde reagert tidligere.

– Vi vet at departementet fikk beskjed 27. november 2018 gjennom en kjennelse fra trygderetten om en person med et langvarig opphold i utlandet. Det stemmer ikke overens med hva Hauglie har sagt til Stortinget der hun redegjorde for midlertidige kortvarige opphold av få ukers varighet. Når vi nå ser at denne eposten ble sendt til departementet såpass tidlig og at hun i media svarer dårlig på hvorfor hun ikke har opplyst om dette må vi drille videre på hvorfor ikke alarmen gikk før, sier Freddy Andre Øvstregård, SV.

Komiteen opplyser at det ikke har vært praktisk mulig å finne en dato før jul for høringen.

– Det er svært alvorlig at det kan se ut som departementet har reagert ekstremt sent, 7 personer ble kalt inn til soning i 2019, lang tid etter at de burde reagert. De menneskelige lidelsene i dette blir svært viktig å få frem og hvordan det kunne vært unngått, sier Øvstegård til TV 2.

(TV 2/NTB)