Trondheim  20181219.
Illustrasjonsbilder: Par som har handlet julegaver i julegate / dekorasjoner i bybildet. Modellklarert 

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Oslo, Norway 20160429.
Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebanken 1.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Over 170.000 nordmenn vet at de må ta opp lån i julen: – Jekk ned forventningene

172.000 nordmenn vet allerede at de må ta opp lån for å takle julehandelen. – Det er et problem, sier forbrukerøkonom.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er all grunn til bekymring. Og jula kommer ikke overraskende, så flere burde nok stoppe litt opp og tenke på eget forbruk, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen, blant annet kjent fra «Luksusfellen», til TV 2.

Jula nærmer seg med stormskritt, og førstkommende helg er det første søndag i advent.

Noen har allerede gjort ferdig julehandelen, mens for andre vil den neste måneden handle om å kjøpe julepynt, pakkekalendere, julebord og julemat.

Faktisk kommer nordmenn i gjennomsnitt til å bruke nær 11.000 kroner hver på årets julehandel.

Nederst i artikkelen kan du lese seks tips til en rimeligere jul.

– Høye tall

Forbrukerøkonom Gundersen mener flere bør bli flinkere til å tenke over hvilket prisnivå man skal legge seg på, før man ender opp med kredittgjeld og forbrukerlån.

I tillegg til de 172.000 nordmennene som kommer til å ta opp lån, er det 121.000 nordmenn som ikke vet om de blir nødt til å sette seg i gjeld i førjulstiden. Tallene er basert på en undersøkelse gjort av Respons Analyse på oppdrag for Sparebank 1.

– Da er vi oppe i høye tall, det er en del det gjelder, sier Gundersen.

Han legger til at det finnes store variasjoner blant de som må ta opp lån. Hos noen er det snakk om noen tusenlapper.

– Men så er det de hvor dette bare kommer på toppen av alt det andre. De har forbrukslån og kanskje makset kredittkortet fra før, sier Gundersen.

Det er disse han er mest bekymret for.

– Det er ikke noe gøy å snakke om at man har dårlig råd. Spesielt hvis man er en familie, har forventningsfulle barn og gjerne vil ha en like fin feiring som naboen, sier Gundersen.

– Korttenkt

Han mener man i slike tilfeller burde tenke over hvilket prisnivå man skal legge seg på, og kanskje jekke ned forventningene til jula.

– Har man ikke pengene, så skal man kanskje ikke reise til syden i jula eller kjøpe iPhone til ungene i julegave. Jula blir ikke ødelagt av rimelige gaver, sier forbrukerøkonomen.

Han mener det blir litt korttenkt å sette et likhetstegn mellom en bra jul og hvor mye penger man bruker. Det kan nemlig sørge for at familien sliter økonomisk i året som kommer.

– Lag en bra jul med de midlene du har. Varsellampene burde ringe når du ser at du må låne penger til jul, sier Gundersen.

Føler på press

Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank forteller at de fleste som tar opp kredittlån for å handle julemat og julegaver, gjør dette i desember.

PRESS: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand tror mange føler press rundt jula. Foto: Danske Bank
PRESS: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand tror mange føler press rundt jula. Foto: Danske Bank

– Det er en litt dårlig start på juletiden å vite at man går i minus før man kommer til den, sier Tvetenstrand.

Hun tror det er mange som setter sitt nivå utifra andres forventinger, og at man derfor kan føle et press før juletiden.

– Man ønsker å innfri til de rundt seg, og kanskje klarer de ikke å styre helt etter egen lommebok. Også vil man jo gjerne være raus og innfri ønsker, sier hun.

– Snakk med barna

I likhet med Gundersen mener Tvetenstrand at man kan dra nytte av å sette lista litt lavere.

– Veldig mange nordmenn sitter igjen med en klump i halsen etter jula. Det starter ikke på null i januar, regningene kommer fast hver måned selv om det er et nytt år, minner hun om.

Hun anbefaler å bruke juletiden til å lære barna om økonomi dersom man har en stram økonomi og en familie med store forventninger.

– Benytt anledningen til å snakke med barn om pengers verdi. Forklar at man ikke alltid kan kjøpe alt, og forklar hvorfor. Vær åpen om det istedenfor å ta opp lån, sier hun og legger til:

– I tillegg kan man jo gi barna et tilskudd til noe de ønsker seg, så de kan spare selv.

Tvetenstrand tror mange blir opphengt i juletradisjonen, og at man derfor føler det er vanskelig å gå på kompromiss med forventningene man har.

– Jeg tror bare jul er en så sterk tradisjon, og nordmenn er veldig glade i tradisjoner. Det er vanskelig å stå i mot, sier Tvetenstrand.

Tips til julehandel

Av de nær 11.000 kronene nordmenn planlegger å bruke på julehandel i år, er 6.570 kroner lagt av til julegaver. Det er 425 kroner mer enn i fjor.

Forbrukerøkonom i Nordea, Derya Incedursun, mener det viktigste er å gjøre gavehandelen rimeligere. Se hennes beste tips til en rimelig jul lenger ned.

TIPS: Forbrukerøkonom Derya Incedursun deler sine beste tips til en rimelig jul. Foto: Nordea
TIPS: Forbrukerøkonom Derya Incedursun deler sine beste tips til en rimelig jul. Foto: Nordea

– Man trenger ikke kjøpe julegavene sine i desembermåned. Man kan prøve å gjøre gode kupp ved salg, eller under Black Friday, sier Incedursun.

Hun anbefaler også å tenke over hva julen egentlig handler om for en selv, og om det er nødvendig å gi så mange gaver i form av ting eller klær.

– Man kan eksempelvis gi tjenester i form av å sitte barnevakt en helg, som sikkert vil bety mye mer enn en genser. Det handler om å være kreativ, sier forbrukerøkonomen.

Les Incedursuns beste tips til en rimelig jul:

  • Prøv å unngå kjøpepresset på sosiale medier.
  • Sett en fast pris på gavene. Hvis man kjøper gaver til ti personer og buker 50 kroner mer enn fastsatt, har man plutselig brukt 500 kroner mer enn budsjettert.
  • Lag en liste og hold deg strengt til listen. Planlegger man hva man skal kjøpe slipper man merkjøp og tilleggskjøp.
  • Dersom man tyr til kredittkort, sørg for å betale det tilbake innen 45 dager. Da begynner rentene å løpe.
  • Vær åpen om at du har en stram økonomi. Det gjør noe med forventningene man har til hverandre.
  • Følg med på hvilke arrangementer som er i ditt nærområde, så kan man komme over mye gratis julekos i desember.