ADVARER: Jan Ove Brenden ønsker at nordmenn skal stoppe kjøpefesten i tide, slik at de ikke ender opp i samme situasjon som han gjorde.
ADVARER: Jan Ove Brenden ønsker at nordmenn skal stoppe kjøpefesten i tide, slik at de ikke ender opp i samme situasjon som han gjorde. Foto: Kasper Frøjd / TV 2

– Tenker med skrekk og gru på denne uka

Nesten tre av fire nordmenn oppgir å ha brukt mer penger enn de burde på tilbudsdager som Black Friday. Jan Ove Brenden (54) har selv opplevd hva hva det massive trykket kan føre til.

Fredag er det Black Friday, som markeres av flere butikker med billige varer på tilbud. Enkelte utvider også tilbudene til å gjelde hele uka eller enda lenger.

– Jeg kjenner på det. Det er en ekstra sårbar periode, sier Jan Ove Brenden (54) om tilbudsdagen.

Brenden har tidligere fortalt om hvordan han endte opp med stor forbruksgjeld. Han har beskrevet vissheten om gjelden som å leve med en verkebyll.

– Bruker penger de ikke har

Brenden opplevde at kredittkortene tårnet seg opp, og han havnet i en ond sirkel hvor han betalte for gjeld med ny gjeld.

Til slutt kom han seg ut av gjeldskrisa ved hjelp av gjeldsordning, og eier i dag ingen kredittkort.

Han forteller at dager som Black Friday skremmer ham.

– Det er en kjøpefest, der mange bruker penger de ikke har. Flere påfører seg selv mye vondt uten å tenke på konsekvensene, sier Brenden, og tenker på alle som benytter forbrukslån og kredittkort til å finansiere handelen.

– Jeg tenker med skrekk og gru på denne uka. Det er ikke bare jeg som har kjent på kaldsvettingen som kommer når man har gjelden i bakhodet. Mange har det på samme måte i dag, og de aller fleste er helt vanlige folk, sier Brenden.

– Ha bevisste mål

TV 2 har tidligere omtalt en undersøkelse som viser at en rekke nordmenn handler på kreditt på Black Friday. Undersøkelsen, som er laget av YouGov på oppdrag fra Danske Bank, viser også at nærmere tre av fire nordmenn oppgir å ha handlet for mer enn de burde på en handels- eller tilbudsdag.

– Dette går på impulskontrollen vi har når vi ser skilt med tilbud. Vi vil gjøre gode kjøp og tenker at vi sparer penger. Men det er viktig at du spør deg selv om det du kjøper egentlig er noe du trenger, sier forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank.

OPPFORDRER TIL PLANLEGGING: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank. Foto: TV 2
OPPFORDRER TIL PLANLEGGING: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank. Foto: TV 2

I undersøkelsen svarer tre prosent at de handler for mer enn de burde på slike dager hver gang, mens 10 prosent svarer at det skjer ofte. 32 prosent svarer at det har skjedd noen ganger og 27 prosent svarer at det skjer sjelden.

Kun 25 prosent svarer at de aldri har handlet for mer enn de burde ha gjort på en handels- eller tilbudsdag.

– Butikkene er veldig gode på å sende ut reklame på de største fristelsene. Derfor bør du bestemme deg på forhånd om hva du skal kjøpe. Ha bevisste mål og benytt muligheten til å gjøre gode kjøp på det du faktisk trenger, sier Tvetenstrand.

Går i bue rundt minibanken

Tall fra Virke viser at nordmenn handlet for 3,7 milliarder kroner på Black Friday i 2018. I 2017 og 2016 var tallet henholdsvis 3,6 milliarder og 3,3 milliarder. På årets Black Friday anslår Virke at nordmenn vil handle for 3,8 milliarder kroner, og spår dermed nok et rekordår.

Selv om det er noen år siden Jan Ove Brenden kvittet seg med kredittkortene, kjenner han det fortsatt på kroppen når han passerer minibanken han brukte oftest. Ubehaget er så stort at han heller går i en bue rundt.

– Den dag i dag får jeg vondt inni meg når jeg går forbi minibanken ved Oslo City, der jeg ofte tok ut på kredittkort for å sette inn og betale vanlige regninger, og betale gjeld med ny gjeld, sier Brenden.

På grunn av det opplevde reklametrykket og kjøpepresset, og alt det kan medføre, er ikke 54-åringen noen tilhenger av Black Friday. Men også i juletider har han erfart at de som vurderer å ta opp usikret gjeld bør være forsiktige.

– Julen er en tung tid for mange. Da er det lett å bruke kredittkort som en slags selvmedisinering, ved å tenke at du skal unne deg noe fordi det er en vanskelig tid. Men om du da bruker penger du ikke har, påfører du deg egentlig bare enda mer smerte i fremtiden, sier Brenden.

– Be om hjelp

Brenden har fått med seg rådet fra mange eksperter om å bare avstå fra dager som Black Friday. Det er imidlertid lettere sagt enn gjort, mener han.

– Det er lett å si at man ikke skal la seg rive med. Men det er ikke så lett å bare legge seg under senga heller. Man blir eksponert for det overalt, sier Brenden.

Nordmenns samlede usikrede gjeld har passert 170 milliarder kroner. Brenden påpeker at det har vært snakket mye om dyre forbrukslån og kredittkort i mediene, og at han derfor hadde han håpet at folk skulle være mer bevisste.

– Jeg blir skremt over at folk fortsatt tar opp slike lån og ikke aner konsekvensene av det, sier Brenden, som har følgende oppfordring til alle som strever med høy gjeld.

– Jeg kjenner flere som lever med forbruksgjeld i skjul. Husk at det ikke er noen skam å snu. Be heller om hjelp i tide.