EOS: E-tjenestens kontrollorgan har tidligere bekreftet at de har jobbet med Frode Berg-saken i flere måneder.
EOS: E-tjenestens kontrollorgan har tidligere bekreftet at de har jobbet med Frode Berg-saken i flere måneder. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Forklarte seg detaljert overfor EOS-utvalget

Tirsdag møtte Frode Berg Stortingets kontrollutvalg for de hemmelige tjenestene.

Tirsdag klokken 10 ankom Frode Berg møtet med EOS-utvalget.

– Jeg skal fortelle utvalget sannheten, og om hvordan jeg har opplevd saken, sa Frode Berg til TV 2.

EOS-utvalget er Stortingets kontrollutvalg for etteretnings-, overvåknings- og sikkerhetstjenesten.

De har tidligere varslet at de skal gjennomføre en undersøkelse om Frode Berg-saken, basert på opplysninger som har kommet ut i offentligheten.

Like før klokken 16 kom Berg ut fra møtet og møtte pressekorpset som ventet utenfor.

– Møtet gikk greit, jeg fikk snakket om det jeg hadde behov for, sier Berg.

Han opplyser at han har forklart seg i detalj om det som har skjedd, men var ordknapp overfor pressen på spørsmål om hva som ble sagt på møtet, som varte i nesten seks timer.

– Jeg angrer ikke på noe, men jeg er fryktelig lei meg for at jeg havnet i den situasjonen jeg havnet i. Det sliter jeg litt med, sa Berg.

Også advokat Brynjulf Risnes var fornøyd med møtet.

– De lyttet interessert. Han fortalte alt han vet om saken så detaljert han kan, sier Risnes.

Berg ba om møtet

Berg opplyste om at det er han som har bedt om møtet som foregår med EOS-utvalget tirsdag. Det er ikke kjent hvor lenge møtet vil foregå.

– Jeg skal fortelle om den opplevelsen jeg har hatt. Om min opplevelse av det, sa Berg før møtet.

Da 64-åringen møtte pressen forrige uke var han hard i kritikken mot E-tjenesten. Han forteller at han skal opprettholde kritikken i dag.

Berg fortalte at han hadde mye på hjertet før møtet med utvalget, og har valgt å ha med advokat Risnes.

– Han har jeg med meg fordi jeg ikke alltid tenker helt klart enda, og jeg trenger litt hjelp, sier Berg.

Advokaten legger til at dette er standard prosedyre.

Undersøkt i flere måneder

Svein Grønnern er leder for EOS-utvalget, og har tidligere uttalt i en pressemelding at utvalget vil behandle saken grundig.

– Vi kan ikke si noe om når undersøkelsen vil bli ferdig, sa Grønnern.

Utvalget har tidligere uttalt at de allerede har undersøkt Frode Berg-saken i flere måneder.

– Vi vil se om enkeltpersoners rettigheter er krenket og om Etterretningstjenesten har opptrådt innenfor loven, sa Grønnern.

– EOS-utvalget har forholdsvis lav terskel for å undersøke saker. Bakgrunnen for at vi gjør det, er den betydelige offentlige oppmerksomheten som saken har hatt, sa han.

Følte press

Berg ble i vår dømt til 14 års fengsel for spionasje i Russland, men etter to år i fengsel i Moskva kom han nylig tilbake til Norge. En spionutveksling mellom Litauen og Russland, som Berg ble en del av, åpnet for benådning og løslatelse av nordmannen.

Forrige uke møtte Frode Berg pressen. Der fortalte han at han følte seg presset til å gjennomføre den siste reisen til Russland, og at han føler seg ført bak lyset av e-tjenesten.

– Jeg er dømt for spionasje, men jeg er ingen spion. Jeg ble dømt i rettssaken, men jeg er ingen agent. Jeg har ikke opplevd meg som vervet av e-tjenesten, sa han.

Der fortalte han at en person fra E-tjenesten ba han om en tjeneste, og at han aldri visste noen ting om formålet eller bakgrunnen for oppdraget. Han hevder han heller ikke ble orientert om risikoen ved oppdragene.

– Det er lett å være etterpåklok, og jeg forstår folk kan tenke jeg er naiv, men jeg føler meg ført bak lyset av E-tjenesten, sa Berg.

Berg innrømmer at det var denne kontakten som betalte reiseutgiftene hans i forbindelse med de aktuelle Russland-turene. Han fortalte videre at han gjorde fem leveranser, og at disse ble gjort til en adresse i Moskva.

Han hadde fått forespeilet at disse leveransene handlet om en økonomisk støtte, og at det ikke var snakk om noe farlig.