Hongkongs øverste leder Carrie Lam sier lokalvalget viser en misnøye med byregjeringen. Foto: Vincent Yu / AP / NTB scanpix
Hongkongs øverste leder Carrie Lam sier lokalvalget viser en misnøye med byregjeringen. Foto: Vincent Yu / AP / NTB scanpix

Carrie Lam lover bedre styring i Hongkong

Leder av Hongkong-regjeringen Carrie Lam takket innbyggerne for at lokalvalget søndag ble gjennomført på en fredelig måte.Click to add subtitle

Lam sier hun vet at mange var misfornøyde, og at valgresultatet reflekterer det. Hun lovet samtidig at byregjeringen skal lytte til signalene fra valget, skriver NRK.

– Alle vil tilbake til hverdagen, men det krever innsats fra alle parter, sa Lam på den ukentlige pressekonferansen natt til tirsdag. Hun oppfordret nok en gang innbyggerne i Hongkong om å avstå fra voldsbruk.

Lam sier hun vil få fortgang i dialogen med motparten og planlegger å opprette en komité som skal undersøke de dyptgripende sosiale utfordringene som var med på å utløse uroen i byen.

Søndagens valg viste også at mange vil stoppe opptøyene og volden som har preget Hongkong det siste halve året, hevder Lam.

I lokalvalget sikret de pro-demokratiske kandidatene kontroll i alle 18 distrikter. Det ligger an til at de har sikret seg kontroll over 390 av 452 seter.

Den sterkt pressede lederen nektet å komme med innrømmelser overfor opposisjonen. Hun la til at regjeringen i Kina ikke har gitt henne skylden for valgskredet der den pro-demokratiske bevegelsen sikret seg 90 prosent av setene.

Til tross for valgresultatene opplyser Kina at de fremdeles vil støtte Hongkongs leder Carrie Lam.

Statlige medier prøvde tirsdag å diskreditere resultatet. Avisen The People's Daily pekte på at sosial uro hadde «forstyrre valgprosessen» mens avisen China Daily mener resultatet ble påvirket av trusler og skitne triks.

(©NTB)