Finansdepartementet om vindkraft-bransjen:

– De bør være veldig forsiktige med aggressiv skatteplanlegging

Statssekretær i Finansdepartementet, Jørgen Næsje (Frp) reagerer på TV 2s avsløringer om at Tellenes vindpark betaler minimalt med skatt i Norge. – Denne bransjen er avhengig av tillit i befolkningen, og aggressiv skatteplanlegging er noe de bør holde seg langt unna, sier han.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag forteller TV 2 hvordan de utenlandske eierne av Tellenes vindpark i Rogaland sender store inntekter fra norsk vind til en skattefri øy i Karibien.

Vindparken hadde i 2018 en inntekt på rundt 240 millioner kroner, men hadde likevel ikke skattemessig overskudd i Norge.

Likevel tjener eierne gode penger. Disse pengene flyttes ut av Norge som store rentebetalinger.

– Hvordan er det mulig?

– Det bør ikke være mulig og vi har flere regler som hindrer overskuddsflytting. Vi har satt ned selskapsskatten så det skal bli mindre attraktivt å flytte penger ut av landet, sier statssekretær i Finansdepartementet, Jørgen Næsje (Frp).

– Bør tenke på omdømmet sitt

Skattejurist Gregar Berg-Rollnes frykter at Tellenes vindpark aldri vil betale selskapsskatt til Norge:

– Vi sitter og ser på at verdiene flyr ut av landet og blir borte, sier han.

Statssekretæren varsler at regjeringen vil holde et øye med vindkraft-bransjen, og fortløpende vurdere endringer i regelverket.

– Regjeringen er imot overskuddflytting og vil jobbe for å tette den type hull og muligheter. Vi vil hele tiden jobbe for å begrense dette, sier Næsje.

Han fortsetter:

– Jeg synes at vindkraftbransjen, hvis det går med store overskudd, skal skatte i Norge og bidra til fellesskapet her.

Har anbefalt å vurdere nye regler

Regjeringen har nedsatt et kraftskattutvalg som har anbefalt Finansdepartementet å vurdere nye skatteregler for vindkraft. Dette vil departementet ta stilling til når høringen er ferdig, i starten av 2020.

– Vindkraftbransjen har noen gunstige avskrivingsregler. De kom særlig når vindkraft var ulønnsomt og trengte noen insentiver. Vi får vurdere hvordan de reglene er fremover. Hvis det ikke er grunnlag for en gunstig regel så kan den vurderes opphevet, sier Næsje.

Å bygge opp en eierstruktur på denne måten som Tellenes vindpark har gjort, er fullt lovlig, ifølge skattejurist Berg-Rollnes.

– Problemet er at Norge i liten grad har utviklet skatteregler for å håndtere vindkraftbransjen, sier han.

– Når vindkraftbransjen klarer å flytte nesten alle pengene ut, så må det jo være noe feil med systemet?

– Nå spørs det om de klarer det da, men uansett så vil vi vurdere måter å begrense dette på i årene fremover. Og rentebegrensningsreglene har vi forbedret fra i år av. Og vi vil holde et øye med dette fremover. Vi ønsker at økonomisk virksomhet i Norge beskattes her i landet, sier statssekretæren.

Store renteutbetalinger til utlandet begrenses gjennom den såkalte rentebegrensningsregelen.

Regelen blir gjeldende hvis et selskap har renteutgifter over 25 millioner kroner. Dersom de gjør det, kan ikke rentene utgjøre mer enn 25 prosent av overskuddet. Da avskjæres rentefradraget og overskuddet beskattes i Norge.