Sians frontfigur Arne Tumyr kastet koranen under Sians demonstrasjon på Torvet i Kristiansand. Det førte til basketak mellom demonstranter og politi da noen brant deler av en bok.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Sians frontfigur Arne Tumyr kastet koranen under Sians demonstrasjon på Torvet i Kristiansand. Det førte til basketak mellom demonstranter og politi da noen brant deler av en bok. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Foto: Tor Erik Schrøder

Kaller Norge inn på teppet etter koranbrenning

SIANs brenning av koranen skaper sterke reaksjoner i muslimske land. Norges ambassadør til Pakistan er kalt inn på teppet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forrige lørdag satte Lars Thorsen, leder av Stopp islamiseringen av Norges (SIAN), fyr på Koranen under en demonstrasjon i Kristiansand. SIAN-profil Arne Tumyr talte under samme arrangement og avsluttet med å kaste en norsk oversettelse av Koranen i en søppeldunk.

Videoopptak av hendelsen er lagt ut på internett, og skaper skarpe reaksjoner i muslimske land.

Fordømmelser

Pakistan fordømmer handlingen, skriver AFP, og lørdag ble Norges ambassadør i Pakistan kalt inn på teppe til det pakistanske utenriksdepartementet for å redegjøre for saken.

«Pakistans fordømmelse av handlingen ble formidlet, og det ble understreket at en slik handling sårer følelsene til 1,3 milliarder muslimer i hele verden, inkludert i Pakistan. Slike handlinger bør ikke tillates i navn av ytringsfriheten», står det i en uttalelse fra det Pakistanske utenriksdepartement.

Det norske utenriksdepartementet at det stemmer at Norges ambassadør Kjell-Gunnar Eriksen deltok på et møte i pakistansk UD lørdag.

– I møtet gjorde han det klart at norske myndigheter tar skarp avstand fra koranbrenningen som Stopp Islamiseringen av Norge (SIAN) sto bak i Kristiansand, sier pressetalsperson Ane Haavardsdatter Lunde, i en uttalelse til TV 2.

– Han gjorde det samtidig klart at norsk politi stanset demonstrasjonen av sikkerhetshensyn og at i Norge har alle ytringsfrihet og rett til fritt å praktisere sin tro, sier Lunde.

Beordret inngripen

Politidirektør Benedicte Bjørnland sendte fredag i forrige uke ut en såkalt operasjonsordre til samtlige politidistrikter der det spesifikt står at politiet skal motvirke skjending av Koranen, skrev Filter nyheter. Ordren kom dagen før SIAN demonstrerte i Kristiansand.

Saken har ført til diskusjon hvor grensen mellom ytringsfrihet og hatkriminalitet går.

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) har forsvart retten til å brenne Koranen som del av ytringsfriheten, men sier han tar sterk avstand fra SIANs påfunn, og ellers de holdninger de står for.

Han vil heller ikke gripe inn mot Politidirektoratet som mener handlingen krysser grensen til hatkriminalitet, og at politiet derfor kan gripe inn og avbryte en slik handling.

Fredag ble SIAN-profil Arne Tumyr bortvist etter å ha møtt opp utenfor en moské i Kristiansand. Flere kristne menigheter var samlet der for å vise solidaritet med muslimer etter koranbrenningen.

Krever boikott

På Twitter er det flere muslimer som krever boikott av Telenor og andre norske selskaper, skriver NRK. Emneknaggene #Norway og #Boycottnorway kobles til en video av koranbrenningen.

Ifølge nyhetsbyrået Anadolu har også tyrkiske myndigheter bedt norske myndigheter hindre slike handlinger.

«Islamofobi og fremmedfrykt vokser og må håndteres øyeblikkelig (...) Disse angrepene er ikke bare rettet mot muslimer, men er en trussel mot hele menneskeheten», står det i uttalelsen.

Forsvarer koranbrenning

Redaktør Vebjørn Selbekk i Dagen ble selv offer for drapstrusler fra ekstreme miljøer da han som redaktør for Magazinet valgte å trykke en faksimile av Jyllands-Postens Muhammed-karikaturer i januar 2006. Han er kritisk til Politidirektoratet og sier til Nettavisen at han trodde han ikke ville se denne type holdninger fra myndighetene etter karikaturstriden.

– Det er ordensmaktens oppgave å beskytte ytringsfriheten. Her går de heller inn og begrenser ytringsfriheten, sier Selbekk til Nettavisen.

(©NTB/TV 2)