vil sparke Prins Andrew ut av kongehuset:

– Dronningens overkommando har brutt sammen

Både dronning Elizabeth og prins Charles skal ha bestemt at prins Andrew måtte trekke seg tilbake. – Har svekket det britiske kongehuset, mener ekspert.

Skandalen rundt prins Andrew av Storbritannia vokser stadig i omfang, og preget britiske medier også fredag.

Det overskygger blant annet valgkampen fullstendig.

– Dette er en av de største skandalene i det britiske kongehuset på lenger tider. Det er en sak som er stygg, den involverer blant annet pedofili, så den har blitt en veldig stort problem for det britiske kongehuset, sier Trond Norén Isaksen, historiker og forfatter, til TV 2.

Enige

Dronning Elizabeth og prins Charles skal begge ha vært enige om at prins Andrew måtte trekke seg tilbake – og i britiske medier kritiseres han for å ha dårlig selvinnsikt, siden han ikke skal ha forstått dette selv.

– På mange måter har overkommandoen i kongehuset brutt sammen. De øvrige medlemmene av familien gjør sine egne ting uten å konsultere dronningen først. Dette er prins Andrews TV-intervju et kroneksempel på, sier Isaksen.

Fredag skal dronningen og prins Andrew ha tatt en ridetur sammen, og mandag kommer prins Charles tilbake fra New Zealand, og er da forventet å skulle ha et møte med broren sin.

Fredag ble det også kjent at prinsens personlige sekretær trekker seg fra sin stilling, skriver The Guardian. Tidligere har også prinsens PR-rådgiver sluttet i jobben som følge av at han stilte opp i BBC-intervjuet.

I tillegg har en rekke organisasjoner og institusjoner som har hatt prinsen som sin øverste beskytter, blant annet det kongelige filarmoniske orkester og London Metropolitan universitet, valgt å droppe ham.

Mislykket intervju

Isaksen peker på at prins Andrew forsøkte å få skandalen til å gå vekk ved å gi det mye omtalte BBC-intervjuet i helgen – noe som slo helt feil.

– Dette har vokst og vokst i mediene, og intervjuet gjorde alt mye verre. Det britiske kongehuset er nå i en krisesituasjon, sier han.

Mange retter nå kritikk mot dronning Elizabeth.

– Det pekes på at dronning Elizabeth og prins Philip tidligere ville hatt mye bedre kontroll og disiplin over familien. Nå har prinsen trukket seg tilbake, og dronningen er 93 år gammel. Dermed stilles det også spørsmål ved dem og deres posisjon, sier han.

Han mener det britiske kongehuset er svekket etter skandalen.

– Dette vil bli husket i mange år framover, og det vil kanskje være det eneste prins Andrew vil bli husket for. Nå må de bygge opp troverdighet og dette vil nok være et problem for kongehuset i mange år framover, sier han.

Trekker seg tilbake

Det var onsdag kveld at det ble klart prins Andrew trekker seg fra alle ofisielle oppdrag i nærmeste fremtid.

I en uttalelse da sa også prinsen at han har dyp sympati med ofrene til Epstein. Han sier også at han er villig til å bistå myndighetene i med etterforskningen av eventuelle lovbrudd, dersom det er nødvendig.

Epstein var tidligere dømt for seksuelle overgrep, og var på dødstidspunktet siktet for menneskehandel og for overgrep mot flere unge jenter og kvinner. Epstein omgikk i mange år kjente politikere og andre kjendiser, blant dem Bill Clinton, Donald Trump – og prins Andrew.

Etter at historiene om Epstein begynte å rulle, har det vært stille fra den britiske prinsen, bortsett fra en uttalelse fra Buckingham Palace i august.

Deres vennskap var godt dokumentert, og i tiden før og etter Epsteins død har det blitt rettet overgrepsanklager også mot prins Andrew, som er sønn av dronning Elizabeth.

Varsler intervju

BBC annonserte fredag at de 2. desember skal sende et intervju med Virginia Giuffre, som har kommet med påstander om at prins Andrew er en overgriper som tvang seg til å ha sex med henne tre ganger da hun var 17 år gammel.

Prins Andrew har selv nektet for dette, og også for å ha vært på de påståtte stedene der dette har skjedd, til tross for at det finnes bilder av de to sammen.