MØRE OG ROMSDAL: Arkeologer fra Møre og Romsdal fylkeskommune og Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) avdekket spor av et skip.
MØRE OG ROMSDAL: Arkeologer fra Møre og Romsdal fylkeskommune og Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) avdekket spor av et skip. Foto: NIKU / Møre og Romsdal fylkeskommune

Har funnet over tusen år gammelt skip i Møre og Romsdal

Et skip som sannsynligvis er fra vikingtida eller eldre er funnet ved hjelp av georadar i Smøla i Møre og Romsdal.

Det opplyser Møre og Romsdal fylkeskommune i en pressemelding på sine nettsider.

– Dette er et funn som har både nasjonal og internasjonal betydning, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen i pressemeldingen.

Over 1000 år

Oppdagelsen av skispgraven skjedde som en del av kartlegginga av Edøy, gjennom prosjektet «Ein bit av historia».

Ifølge kommunens nettsider ligger Edøy like i nærheten av der Harald Hårfagre utkjempet to sjøslag i kampen om å vinne kongemakten i Norge på slutten av 800-tallet.

– Det er for tidlig å si noe sikkert om dateringen av skipet, men vi vet at det er mer enn 1000 år gammelt, sier arkeolog og avdelingsleiar i NIKU, Knut Paasche, som også har doktorgrad på vikingskip.

Skipet ble oppdaget rett under dyrkingsjorda der det tidligere har vært en gravhaug. Arkeologene har funnet en 13 meter lang kjøl, men tror skipet totalt kan ha vært 16 til 17 meter langt.

Ny teknologi

Et slikt funn er ikke gjort i Møre og Romsdal siden starten av 1900-tallet, og ny teknologi får æren for funnet.

Bruken av georadar førte til at Gjellestadskipet ble funnet i Halden for omtrent ett år siden, og håpet er at teknologien kan føre til flere funn.

Georadar kan sammenlignes med ekkolodd som sender signal ned i bakken, og mottar en refleks tilbake. Det gjør at arkeologer kan kartlegge et område uten å gjøre store inngrep, skriver kommunen i pressemeldingen.

– Dette er utrolig spennende. Igjen er det teknologien som hjelper oss å finne et skip. Jeg tror vi kommer til å finne mer i tida framover, sier Paasche.