Vil ha Frode Berg som vitne i spionsøksmål mot staten

MØTTE PRESSEN: Frode Berg holdt tirsdag pressekonferanse på Radisson Park Inn Hotel Gardermoen. Her sammen med sin advokat Brynjulf Risnes.
MØTTE PRESSEN: Frode Berg holdt tirsdag pressekonferanse på Radisson Park Inn Hotel Gardermoen. Her sammen med sin advokat Brynjulf Risnes. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB scanpix
OSLO/BERGEN (TV 2): – Det har ikke vært så lett å få folk til å vitne, sier forretningsmannen Atle Berge til TV 2.

Forretningsmannen Atle Berge saksøkte i vinter staten, etter at han ble anklaget for spionasje og utvist fra Russland i ti år.

Bakgrunnen for søksmålet var et titalls uønskede forsøk fra norske statsansatte etterretningsoffiser på å rekruttere nøkkelansatte hos firmaet Ølen Betong til å bli informanter i Russland.

En av de ansatte ble til slutt pågrepet av russisk etterretning i Murmansk, der han ble truet med pistol samtidig som han fikk tilbud om å bli dobbeltagent.

Atle Berge og hans advokater er nå i innspurten i arbeidet med sitt søksmål mot staten.

Berge søker et betydelig erstatningsbeløp etter at han og hans bedrift Ølen Betong måtte oppgi sin lukrative virksomhet i Murmansk.

– Utsatt for det samme

Årsaken var, ifølge Berge at både han og hans medarbeider Kurt Stø flere ganger fikk besøk av de norske hemmelige tjenestene med forespørsler om å bli informanter.

Berge mener den russiske sikkerhetstjenesten FSB må ha fått med seg disse møtene, og resultatet ble at både han og Stø ble arrestert, og utsatt for brutale avhør, før de ble utvist fra landet.

Atle Berge ble pågrepet på gaten i Murmansk og beskyldt for spionasje.
Atle Berge ble pågrepet på gaten i Murmansk og beskyldt for spionasje. Foto: Erlend Vikene/TV 2

– Jeg har bedt om et møte med Frode Berg og ønsker ham som vitne i saken. Vi har jo vært utsatt for det samme. Han sa ja, om enn noe nølende. Vi sa nei. Han havnet i fengsel, sier Atle Berge til TV 2.

– Står din sak sterkere etter det Frode Berg har fortalt?

– Ja, absolutt. Han har besvart noen av de tingene som regjeringsadvokaten har benektet. Han har gitt bevis for at verving foregår. I retten må vi sannsynliggjøre at dette faktisk har foregått. Nå har vi fått det ene beviset etter det andre, sier direktøren for Ølen Betong.

Berge og hans advokater har jobbet med erstatningssaken siden i fjor vinter og regner med å legge frem vitnelisten og det endelige erstatningsbeløpet de søker i begynnelsen av neste måned. Dette beløpet vil bli betydelig, sier han til TV 2.

Frode Bergs advokat Brynjulf Risnes sier følgende om at Berg ønskes som vitne:

– Dette har vi ikke vurdert ennå. En slik henvendelse må vi eventuelt ta stilling til senere, skriver han i en SMS.

– Enkelte er redde for å vitne

Saken er berammet til 3. februar. Så langt har Berge sikret seg 6-8 vitner, hvorav flere har vært utsatt for det samme som han selv, nemlig uønskede vervingsforsøk fra de norske hemmelige tjenestene.

– Det har ikke vært så lett å få folk til å vitne. Jeg ble litt overrasket over dette. Enkelte er redde for å vitne fordi de er redde for konsekvensene, fordi de frykter disse tjenestene, sier Atle Berge.

Berge har også brakt saken inn for Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste (EOS-utvalget).

Under tirsdagens pressekonferanse fortalte spionasjedømte Frode Berg (64) at den russiske etterretnings- og sikkerhetstjenesten FSB ga inntrykk av å ha svært god oversikt over hvem som jobbet i de hemmelige tjenestene i Øst-Finnmark.

Ville ikke navngi

64-åringen ville ikke selv navngi folk i Kirkenes som han visste var blitt vervet, og hevdet at russerne har full kontroll med hva som skjer i Kirkenes.

– Det er mange som driver med grensekryssende arbeid og folk-til-folk-samarbeid som kanskje ikke ha burde hatt så nært samarbeid med E-tjenesten, sa den tidligere grenseinspektøren.

Søndag ble det kjent at Stortingets kontrollorgan undersøker om E-tjenesten har opptrådt innenfor loven, og om Berg ble presset eller lurt til å foreta oppdrag mot sin vilje.

– Vi vil snakke med dem som det er nødvendig å snakke med. Det er for tidlig å si noe om når undersøkelsen er ferdig og EOS-utvalget tar endelig stilling til hvilken måte vi skal rapportere til Stortinget på, når en sak avsluttes, sier EOS-utvalgets leder Svein Grønnern til TV 2.

Berg, som føler seg ført bak lyset av E-tjenesten, er fornøyd med at EOS-utvalget gransker saken.

– Det handler mye om måten dette har blitt gjort på, og hvordan E-tjenesten har opptrådt i Sør-Varanger kommune, som er en grensekommune som samarbeider nært med Russland. Jeg er ganske rystet over det jeg vet i dag, sa Frode Berg tirsdag.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook