UT PÅ TUR: Mange skriver ut sine boardingkort før de flyr. På kortet står det informasjon hackere kan misbruke.
UT PÅ TUR: Mange skriver ut sine boardingkort før de flyr. På kortet står det informasjon hackere kan misbruke. Foto: AP

Sikkerhetseksperter: Derfor må du aldri printe ut boardingkortet

Amerikanske sikkerhetseksperter oppfordrer reisende til å kun ha et digitalt boardingkort. SAS ber sine reisende om å være varsomme, men sier at de ikke har noe å frykte.

For de aller fleste er det å printe ut boardingkortet før en flyreise ren rutine.

Skal vi tro flere sikkerhetseksperter, bør man tenke seg godt om før man gjør det.

Forbes skriver at hvis du er typen som krøller sammen boardingkortet og legger det i setelommen, tar bilder av det og legger det ut i sosiale medier, eller bare «glemmer» å kaste det i søpla, så utsetter du deg selv for en sikkerhetsrisiko.

– Hvis du ser på boardingkortet med øynene til en svindler, er det en av de enkleste triksene for å ta over en konto, sier Charles Henderson til nettstedet.

Henderson jobber med nettsikkerhet i teknologi-giganten IBM Security.

– Alt man trenger er navn, bookingnummer, og medlemsnummer. Alle de tre tingene står på boardingkortet ditt, sier han.

Ender opp på eBay

Kommer noen seg inn på kontoen du har på et utenlandsk flyselskap sin nettside, kan hackere og svindlere endre flybookinger, kansellere bestillinger – og kjøpe gavekort på blant annet Amazon, som kan selges igjen på eBay.

Det er ingen tvil om at bonuspoeng er populære blant kriminelle.

I 2014 ble mange av SAS-kunder frastjålet bonuspoeng etter et angrep på flyselskapets nettside.

11 år tidligere stjal en hacker bonuspoeng som ga gratis flyreiser verdt over hele 2,2 millioner kroner.

ADVARER MOT Å LEGGE UT BOARDINGKORT PÅ NETT: SAS' kommunikasjonssjef Knut Morten Johansen.
ADVARER MOT Å LEGGE UT BOARDINGKORT PÅ NETT: SAS' kommunikasjonssjef Knut Morten Johansen. Foto: Scanpix

Reiseindustrien er ifølge sikkerhetsekspert Charles Barlow den nest mest utsatte bransjen når det kommer til nettkriminalitet.

– Mye av grunnen er fordi de slemme gutta skjønner verdien i bonuspoeng, sier han, og forklarer at svindlere anser bonuspoeng som ren valuta, sier han.

Ikke fortell på Facebook

Informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen, sier til TV 2 at de ikke har med sin EuroBonus-informasjon på sine boardingkort, men at han oppfordrer alle reisende til å være oppmerksomme.

– Får noen tak i referansenummeret ditt kan de du booke om og kansellere en reise, men ikke logge deg inn noe sted for å selge bonuspoengene dine, sier han.

Han mener at det er mer problematisk at reisende legger ut boardingkortet sitt på nett.

– Det bør man passe seg for, og ikke fortelle «hele» Facebook at man skal forlate huset. Man bør skjule QR-koden på boardingkortet, ettersom den kan misbrukes, sier han.

Selges på det mørke nettet

I fjor skrev teknonettstedet Comparitech om hvordan mange selger bonuspoeng på det mørke nettet.

På et av disse nettstedene, Dream Market, var prisen på poengene mellom 884 dollar og 100.000 dollar, altså mellom rundt 8000 kroner og 900.000 kroner.

Nettstedet skrev at så fort en hacker har tatt over medlemssiden, har han to valg – å ente selge den hackede kontoen, eller å overføre poengene til en annen konto.

LEGGER UT BOARDINGKORT: Søker man på #boardingpass på Instagram, får man over 115.000 treff. Foto: Skjermdump
LEGGER UT BOARDINGKORT: Søker man på #boardingpass på Instagram, får man over 115.000 treff. Foto: Skjermdump

– Det er ganske enkelt å komme inn på medlemssiden. Du følger ikke like godt med på bonuspoengene dine som på bankkontoen din. Det er enkelt å bruke poengene dine på måter som er vanskelige å spore. Det er lett å gjøre poeng til gavekort eller reiser, og masse andre ting som kan bli brukt umiddelbart eller solgt, sier han.

115.000 treff på Instagram

Søker man på #boardingpass på Instagram, får man over 115.000 treff.

Flere av bildene viser hele boardingkortet med både bookingnummer, etternavn og medlemsnummeret de har i utenlanske flyselskaper.

– Hvis du printer ut et boardingkort og noen plukker det opp, får bare én person tilgang til informasjonen. Men legger du det ut på sosiale medier, snakker vi om tusenvis av personer som nå har informasjon om deg, sier Barlow.

Sikkerhetsekspert Henderson sier at han anbefaler reisende å ha boardingkortet på telefonen i stedet.

– Boardingkort på papir er en sikkerhetsrisiko. Det er en grunn til at vi fjernet kredittkortnumre fra kvitteringer, sier han.