22. oktober kolliderte den siktede mannen en bil på Rosenhoff i Oslo. Da en ambulanse kom til, truet han helsearbeiderne med ei hagle før han stakk av med sykebilen.

– Den eneste grunnen til at min klient tok ambulansen er at han ikke ønsket å bli pågrepet av politiet mens han var i besittelse av narkotika, sier forsvarer Øyvind Bergøy Pedersen til TV 2.

Torsdag morgen ble siktede begjært varetektsfengslet i fire nye uker.

Etter å ha kapret ambulansen, kjørte 32-åringen fra Rosenhoff til Torshov. På veien holdt han på å treffe flere personer, blant annet et eldre ektepar og en småbarnsmor med tvillinger.

– Ikke en kynisk kalkyle

Politiet mener at han forsøkte å drepe disse fem menneskene.

– Han hadde ikke til hensikt å drepe noen. Han ønsket kun å unndra seg pågripelse, sier Bergøy Pedersen.

NEKTER: 32-åringens forsvarer, Øyvind Bergøy Pedersen, sier at klienten hans nekter straffskyld for drapsforsøk.
NEKTER: 32-åringens forsvarer, Øyvind Bergøy Pedersen, sier at klienten hans nekter straffskyld for drapsforsøk. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix

Verken politiet eller forsvareren ønsker ikke å opplyse om hvilket og hvor mye stoff 32-åringen hadde med seg da han ble pågrepet.

– Var det så mye narkotika at han ville risikert en lang fengselsstraff?

– Generelt kan jeg si at han hadde vært i en dramatisk bilulykke, og det gjøres ikke alltid en kynisk kalkyle av kost og nytte i en slik situasjon, sier Bergøy-Pedersen.

Etter pågripelsen 22. oktober lot den siktede mannen seg avhøre. Han ga en fri forklaring til politiet. Siden den gang har han ikke vært i avhør.

Krever innsyn

Forsvareren sier at klienten hans ikke er uvillig til å la seg avhøre, men at han krever innsyn i sakens dokumenter før han gjør det.

– Han ønsker at rettens hans til å vite grunnlaget for siktelsen ivaretas. Nå er alle dokumentene klausulerte, og det gjør situasjonen krevende. Skal han gå i videre avhør, ønsker han innsyn, sier Bergøy Pedersen.

Politiadvokat Kari Kirkhorn sier at det den siktede rett å ikke la seg avhøre.

– Politiet er alltid opptatt av å høre siktede forklaringen fordi vi skal etterforske objektivt. Vi vil veldig gjerne høre hva han har å si, sier hun.

Vil ha restriksjoner

Hovedtemaet i torsdagens fengslingsmøte er hvorvidt 32-åringen skal underlegges brev- og besøksforbud. Forsvareren mener dette ikke er nødvendig fordi retten tidligere har slått fast at det er liten bevisforspillelsesfare når det gjelder anklagen om drapsforsøk.

SNART FERDIG ETTERFORSKET: Politiadvokat Kari Kirkhorn mener å ha god kontroll på siktedes ferd med ambulansen, men politiet har fortsatt ubesvarte spørsmål om stoffet 32-åringen var i besittelse.
SNART FERDIG ETTERFORSKET: Politiadvokat Kari Kirkhorn mener å ha god kontroll på siktedes ferd med ambulansen, men politiet har fortsatt ubesvarte spørsmål om stoffet 32-åringen var i besittelse. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix

Politiet er imidlertid ikke ferdig med å etterforske narkotika-delen av siktelsen. De lurer blant annet på hvor stoffet kom fra og hvem det skulle leveres til.

– Vi mener det er viktig å komme til bunns i dette, sier Kirkhorn.

Det er foreløpig ikke avgjort om det skal gjøres en full judisiell observasjon av siktede. Dette er vanlig i saker der det stilles spørsmål om tilregnelighet, og det er sentralt i saker der forvaring kan være aktuelt.

Kvinnen som satt på i bilen ble onsdag varetektsfengslet i fire uker. Hun er siktet for flere forhold.