USA: Gordon Sondland forteller at ingen delte sine bekymringer rundt Trumps samtale med Ukrainas president før i ettertid.
USA: Gordon Sondland forteller at ingen delte sine bekymringer rundt Trumps samtale med Ukrainas president før i ettertid. Foto: Olivier Douliery / AFP

Knusende vitnemål: – Trump ønsket en ukrainsk etterforskning

USAs EU-ambassadør Gordon Sondland mener Donald Trump unnlot å invitere Ukrainas president til et toppmøte for å presse fram etterforskning av Biden-familien.

– Var det snakk om en «quid pro quo»?. Ja, sier Trumps EU-ambassadør Gordon Sondland.

Ifølge Sondland var det Trumps personlige advokat Rudy Giuliani som konkret jobbet for at ukrainske myndigheter skulle starte en etterforskning som involverte Joe Biden og hans sønn.

Det var Trumps ønske at Sondland og andre amerikanske diplomater skulle samarbeide med Giuliani.

I håp om å få i gang en ukrainsk etterforskning ble en toppmøte-invitasjon til Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj utsatt, ifølge Sondland. Han beskriver dette som «quid pro quo» – et forsøk på å oppnå en gjenytelse.

Han sa at utenriksminister Mike Pompeo, tidligere sikkerhetsrådgiver John Bolton og andre ledende personer i administrasjonen kjente til strategien overfor Ukraina.

– Ikke involvert

I sin frie forklaring, sier Sondland at han ikke var til stede da Trump hadde den mye omtalte telefonsamtalen med Ukrainas president, som utløste riksrettsprosessen.

Han hørte først om samtalen var at den hadde gått bra, og han leste først utskriften fra denne to måneder senere.

– Flere er nå bekymret over denne samtalen. Ingen delte en slik bekymring med meg på den tiden, noe som ville vært nytting, sier han.

Ambassadøren sa at Pompeo ga embetsmenn beskjed om å «snakke med» Giuliani, som, slik han oppfattet det, holdt en diplomatisk kanal åpen utenfor det vanlige maskineriet for å presse Ukraina.

Andre vitner har forklart at Sondland og Guiliani drev dette i fellesskap, men EU-ambassadøren tok sterkt avstand fra påstander om at han var involvert i noen form for utradisjonelt diplomati på siden av det etablerte.

Militærhjelp tilbakeholdt

Videre sier han at telefonsamtalen med Ukraina var godt kjent for mange sentrale personer rundt Trump.

– Det var viktig for Trump at Ukrainas president skulle gå offentlig ut og si at de etterforske energiselskapet Burisma, sier han.

Bidens sønn satt tidligere i styret til Burisma.

– I en epost 19. juli gjorde jeg det klart ovenfor utenriksministeren og Trumps stabssjef at det var nødvendig at Zelensky i samtalen med Trump sa han ville hjelpe med en etterforskning. Samtidig måtte det understrekes at dette skulle være åpent og kjent, sier han.

Han sier også at han visste at militærhjelp til Ukraina ble holdt tilbake.

– Jeg fikk ikke noe svar på hvorfor, sier han.

Andre vitner i høringen har sagt at dette ble holdt tilbake for å presse fram en offentlig uttalelse om å etterforske Biden.

– Kjenner ikke Sondland

Donald Trump holdt onsdag kveld en kort pressebrief utenfor Det Hvite hus. Han kom da inn på høringen.

Han sier han ikke kjenner seg igjen i Sondlands forklaring, og at han var tydelig på at han ikke ønsket noe fra Ukraina.

– Jeg kjenner ikke Sondland veldig godt, jeg har kun snakket med ham noen ganger, han virker som en bra fyr, sier Trump.

Også Rudy Giuliani, som er sentral i Sondlands forklaring, har ytret seg på Twitter om høringen.

– President Donald Trump gikk med på å møte president Zelensky uten å kreve noen etterforskning, miliærstøtte eller noen andre forhold. Dette viser at det absolutt ikke er snakk om noen quid pro quo, og ingen bestikkelser. Slutt på saken, skriver han.

Morgan Ortagus, talsperson for utenriksdepartementet, sa i en uttalelse etter høringen at Sondland «aldri sa til Pompeo at han trodde presidenten koblet bistand til etterforskning av politiske motstandere».

Ortagus la til at det er usant å foreslå noe annet.

Hotellmilliardær

Gordon Sondland ble før høringen beskrevet som et svært viktig, men foreløpig lite samarbeidsvillig vitne, for den mulige riksrettstiltalen mot USAs president Donald Trump.

Sondland er Trumps EU-ambassadør, og under en utspørring som foregikk bak lukkede dører i en bunker ved Capitol Hill tidligere i november, svarte han «jeg husker ikke» når han ble presset på sin medvirkning til kontakten mellom Trump og den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj.

Sondland er hotellmilliardæren som ble EU-ambassadør som takk for et betydelig bidrag i Trumps valgkamp.

Onsdag er fjerde dag av høringen i saken, og foreløpig har flere vitner pekt på Sondland som en sentral formidler av Trumps krav om at Ukraina skulle grave opp noe kompromitterende om presidentrivalen Joe Biden som motytelser for amerikanske mlitærhjelp.

– Trodde ikke mine ører

Tirsdag var oberstløytnant Alexander Vindman et av vitnene i høringen.

Han var vitne til den mye omtalte telefonsamtalen mellom Trump og Zelenskyj, der Trump skal ha bedt om denne tjenesten.

– Jeg trodde ikke mine egne ører. Det er høyst upassende for USAs president å be en utenlandsk regjering granske en amerikansk statsborger og politisk motstander, sa Vindman.

Det sentrale i saken er Trumps angivelige forsøk på å få ukrainerne til å granske Biden, samt udokumenterte påstander om at det var ukrainerne, ikke russerne, som hjalp Trump under valgkampen.

Trump selv nekter for å ha holdt tilbake militærbistand for å få Ukraina til å etterforske hans politiske rival Biden. Han hevder Demokratene bare vil bli kvitt ham, og at dette er bakgrunnen for saken.