Konsulatansatt i Hongkong anklager Kina for tortur

En tidligere ansatt ved det britiske konsulatet i Hongkong sier han ble torturert av hemmelig politi i Kina, som ville ha opplysninger om protestene i Hongkong.

ANKLAGER KINA: En tidligere ansatt ved det britiske konsulatet i Honkong sier han ble torturert av hemmelig politi i Kina. Foto: AP Photo/Vincent Yu, File
ANKLAGER KINA: En tidligere ansatt ved det britiske konsulatet i Honkong sier han ble torturert av hemmelig politi i Kina. Foto: AP Photo/Vincent Yu, File

Simon Cheng i en uttalelse på Facebook at han blant annet ble pågrepet, lenket fast og slått av kinesiske politifolk som ville ha informasjon om aktivister involvert i de massive demonstrasjonene i Hongkong.

Ifølge Cheng mente politiet at Storbritannia spilte en rolle i protestene.

Les hele Chengs uttalelse her

Storbritannia reagerer kraftig på opplysningene fra Cheng, og utenriksminister Dominic Raab har kalt inn den kinesiske ambassadøren i London på teppet. Han vil kreve at Kina iverksetter en etterforskning, og at kinesiske myndigheter stilles til ansvar.

Kinesisk politi opplyste i august at Cheng hadde blitt løslatt etter 15 dagers varetekt, men ga ingen detaljer om hvorfor han hadde blitt pågrepet.

Kina nekter for anklagene Cheng har framsatt.

Den kinesiske ambassadøren Liu Xiaoming til Storbritannia vil på ingen måte akseptere den såkalte bekymringen og anklagene fra britisk side, sier talsperson Geng Shuang for det kinesiske utenriksdepartementet.

– Ambassadøren vil uttrykke vår sterke motstand og indignasjon over de feilaktige anklagene fra Storbritannia, sier Geng videre.

(©NTB)