BOLLE TIL BESVÆR: Kun én av bollenetypene duj ser til høyre er unntatt Coop Extras «2 for 22»-tilbud. Det fikk Linda Håøys sønn smertelig erfare.
BOLLE TIL BESVÆR: Kun én av bollenetypene duj ser til høyre er unntatt Coop Extras «2 for 22»-tilbud. Det fikk Linda Håøys sønn smertelig erfare. Foto: Privat

Lindas tenåringssønn valgte feil bolle på Coop – fryktet at han skulle havne i fengsel

– Selvbetjeningskasser er et overgrep mot alle som handler i god tro, sier Linda Håøy (47). Sønnen hennes ble anklaget for nasking etter at han kjøpte boller på Coop Extra i Nordfjordeid.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 skrev tirsdag om 17 år gamle Othilie Erlandsen som slo inn feil banan i selvbetjeningskassa, og ble bannlyst fra kjøpesenteret i Tønsberg.

Mandag opplevde Linda Håøys 17 år gamle sønn det samme, etter å ha kjøpt en pizzabolle.

– Selvbetjeningkasser er et overgrep mot alle som handler i god tro. Du må aldri finne på å bruke kassene hvis varen ikke har strekkode. Selv om du handler i god tro, står du i fare for å bli straffeforfulgt hvis du gjør feil, sier hun.

Håøy forteller at 17-åringen ble tatt inn på et kontor der han måtte skrive under på at han hadde stjålet en pizzabolle på Coop Nordfjordeid.

Gutten forklarte at han hadde slått til på tilbudet «2 for 22 kroner», og han hadde ingen anelse om at den ene bollen, pizzabollen, ikke var en del av dette tilbudet. Pizzabollen koster nemlig 20 kroner.

Etter å ha signert på et papir han ifølge moren ikke forstod hva var, dro han hjem og forsvant inn på rommet sitt.

– Jeg skjønte ikke hva som var galt med ham. Jeg trodde at han var syk og hadde feber. Han pustet tungt og var så annerledes, men ville ikke si hva som var galt, forteller Håøy.

2 FOR 22: Tilbudet gjelder for all bakst utenom pizzabollen til høyre. Foto: Privat
2 FOR 22: Tilbudet gjelder for all bakst utenom pizzabollen til høyre. Foto: Privat

Var livredd fengsel

Først etter flere timer fortalte gutten hva som var problemet. Da hadde han sittet i flere timer og googlet fengsel og straff.

– Han fortalte hva som hadde skjedd, og at han hadde signert på et papir nede på Coop. Han var utrolig lei seg, fordi han hadde ikke stjålet noe. Han hadde misforstått bolletilbudet, og visste ikke at pizzabollen var unntatt «2 for 22». Nå trodde han at han måtte i fengsel og at sertifikatet ble utsatt, sier hun.

Håøy sier at verken hun eller sønnen fikk sove natt til tirsdag.

– Tirsdag morgen dro jeg ned på butikken og krevde å få se hva slags papir han hadde skrevet under på. De nektet å gi det til meg, påstår hun.

Slår hardt ned på nasking

Håøy sier at de ansatte forklarte henne at Coop har fått harde føringer fra øverste hold når det kommer til nasking, og at de er blitt instruert til å slå hardt ned på alle former for nasking.

– Det har jeg jo full forståelse for! De som nasker fortjener jo å bli tatt. Men dette var ikke nasking, det var en misforståelse. Jeg hadde gjort den samme feilen selv. Hvorfor i alle dager har de åtte type boller i samme hylle, og kun én av bollene er unntatt «2 for 22»-tilbudet, spør Håøy.

Hun sier at hun nå venter på svar fra Coops ledelse om hva som skjer videre.

– Jeg fikk beskjed om at papiret sønnen min skrev under på er sendt til høyeste hold, og at de nå skal avgjøre hva de skal gjøre videre. Dette godtar jeg ikke, så jeg kommer ikke til å gi meg i denne saken, sier hun.

Mener merkingen er synlig og lett å forstå

Kommunikasjonssjef i Coop Norge, Harald Kristiansen, sier til TV 2 at papiret 17-åringen signerte ikke er sendt videre til ledelsen i konsernet.

MENER DE MERKER GODT NOK: Coop Norges kommunikasjonssjef Harald Kristiansen. Foto: Coop Norge
MENER DE MERKER GODT NOK: Coop Norges kommunikasjonssjef Harald Kristiansen. Foto: Coop Norge

– Butikksjefen i denne butikken er ikke ferdig med saken. Samme dag hadde de tatt tre stykker for å gjøre det samme. Det er viktig for oss å undersøke om denne type hendelser er utbredt uavhengig av alder og gruppe, eller om det er misforståelser, sier han.

Han forteller at de nå går gjennom overvåkningsbilder for å finne ut hva som har skjedd i dette tilfellet.

– Vi har ikke noe ønske om å anmelde kundene, men samtidig må vi ta tak i dette dersom det viser seg å være bevisste handlinger.

Kristiansen mener at merkingen i butikken er synlig og lett å forstå.

– Vi mener at merkingen i butikken er synlig og lett å forstå, det samme på skjermen i kassa hvor det er symbol for rundstykke og eget symbol for pizzabolle. Vi har i tillegg ansatte i selvbetjeningsområdet for å kunne bistå hvis noen trenger hjelp.

Bør spørre betjeningen

Selvbetjeningskasser er nytt for mange, og Kristiansen sier at Coops ansatte har full forståelse for at det kan være vanskelig å forstå alt.

– Derfor har vi ansatte i dette kassaområdet som skal hjelpe til. Så vår oppfordring er å spørre betjeningen om man er i tvil, og er det tvil skal tvilen alltid komme kunden til gode.

Gutten som ble «tatt» på Coop Nordfjordeid er 17 år, og derfor umyndig.

– Hvorfor måtte han signere papiret når signaturen hans uansett er ugyldig? Og hvorfor ble ikke foreldrene kontaktet?

– Papirene som ble signert er standardpapirer. Rutinen er at foreldrene blir varslet. Vi ser at i denne saken skulle foreldrene vært tilkalt med en gang, og vi beklager at det ikke skjedde. Grunnen til at det ikke ble gjort, var fordi butikksjefen ønsket å undersøke nærmere for at tvilen skal komme kunden til gode. Vi har ikke tatt saken videre.

Ugyldig signatur på ugyldig papir

Han forteller at Coop bruker dette papiret hvis butikken anmelder personen.

– Det som er viktig for oss, er å få oppklart slike saker raskt og eventuelt få overbrakt fakta til påtalemyndigheten som er satt til å avgjøre slike saker, i den grad det er mistanke om at et lovbrudd har blitt begått, sier han.

Han forklarer at papiret blir brukt hvis butikken anmelder personen.

– Vi har ingen ønsker om å anmelde kunder. Men gjør vi det, så er det opp til politiet hva som skjer videre.

– Men papiret er vel ikke gyldig hvis personen som har signert det er umyndig?

– Ifølge sikkerhetsfolkene våre, så er papirene gyldige. Vi må ha personalia på personene som blir tatt for nasking. Vi gjør ingenting med papirene hvis vi ikke går til anmeldelse, sier han.