Frode Berg: – Jeg er ingen spion

Frode Berg møtte tirsdag kveld pressen for første gang siden han kom tilbake på norsk jord. Han fortalte da mer om hva som skjedde i forkant av pågripelsen av ham i Russland.

Det ble tirsdag kveld innkalt til pressekonferanse i Frode Berg-saken.

Berg skulle selv snakke med pressen for første gang siden han ankom Norge.

Klokken 18.30 ankom han hotellet på Gardermoen der pressekonferansen fant sted.

– Hvordan er det å være tilbake på norsk jord?

– Det er bra, sa Berg på vei inn til pressekonferansen.

Et utvalgt medier var invitert til pressekonferansen, deriblant TV 2.

Hans advokat tok først ordet, og fortalte at pressekonferansen var på Bergs eget initiativ. Han forteller også at Berg ble skjermet i Litauen rett etter at han ble sluppet ut av fengsel i Russland, og at han fremdeles er sterkt preget av tiden i fengsel.

– Ingen spion

Så fikk Frode Berg selv ordet.

– Det er fantastisk å være her i dag, å være hjemme, og å få være tilbake hos familien, sa han.

– Tusen takk til alle som har jobbet for meg. Jeg har fått enorm støtte den tiden jeg har sittet i fengselet, og den støtten har vært med på å holde motet oppe for meg. Det har vært livsviktig, sier han.

– Jeg er dømt for spionasje, men jeg er ingen spion. Jeg ble dømt i rettssaken, men jeg er ingen agent. Jeg har ikke opplevd meg som vervet av e-tjenesten, sier han.

Han forteller at han har hatt et tett forhold til Russland i mange år, at han har vært i landet mange ganger, og har mange venner der.

– Så tok en person jeg kjenner kontakt med meg, og han spurte om jeg kunne gjøre ham en tjeneste. Jeg visste at han jobbet for e-tjenesten. Det ble gjort flere leveranser, og jeg skjønte etterhvert at dette ikke var vanlige vennetjenester. Da sa jeg at jeg ikke lenger ønsket å være med på dette, og da ble det veldig viktig for dem at jeg gjorde en tur til, en siste tur. Jeg sa til slutt ja til dette. Det er lett å være etterpåklok, og jeg forstår folk kan tenke jeg er naiv, men jeg føler meg ført bak lyset av e-tjenesten, sier Berg.

– Ble du presset?

– Ja, i 2017 opplevde jeg press. Jeg skjønte at dette ikke var så lurt, og det var derfor jeg ikke ønsket å fortsette, sier han.

Berg innrømmer at det var denne kontakten som betalte reiseutgiftene hans i forbindelse med de aktuelle Russland-turene.

– Jeg er skuffet og bitter for det som har skjedd, sier han.

Han fortalte videre at han gjorde fem leveranser, og at disse ble gjort til en adresse i Moskva. Han hadde fått forespeilet at disse leveransene handlet om en økonomisk støtte, og at det ikke var snakk om noe farlig.

– Jeg forsøkte avslutte dette to ganger, men det var ikke så lett. Jeg var overhodet ikke forberedt på et slikt oppdrag.

– Vanskelig

Han sier tiden etter at han ble pågrepet var svært tøff.

– Det å ikke kunne språket, å ikke forstå rettssystemet, det har vært en stor belastning. I fengselet har jeg blitt behandlet med respekt, jeg ble nok behandlet bedre enn mange av mine med-innsatte, sier han.

Deretter kritiserer han norske myndigheter for å ha gitt ham dårlig informasjon underveis.

– Jeg fikk tid til å gruble mye. Først da jeg møtte norske myndigheter som en fri mann, forsto jeg hvilken enorm innsats som er blitt gjort for å få meg fri, sier han.

– Nå ønsker jeg å nyte friheten sammen med familien. Takk, avsluttet Berg.

– Har du fått noen økonomisk kompensasjon? spurte en journalist i salen.

– Nei. Husk at jeg kun har vært i Norge i tre dager, sier han.

– Føler du at du har sviktet venner i Kirkenes?

– Nei, jeg føler ikke det. Men jeg er ikke happy med den situasjonen jeg har havnet i. Jeg lengter etter å få dra tilbake til Kirkenes nå. Det blir ikke med det første, men jeg lengter etter det, sier han.

På spørsmål om hvorvidt han ønsker reise tilbake til Russland, var han ikke helt sikker.

– De tulla litt med det da jeg fikk benådningen, at jeg var velkommen tilbake så de kunne pågripe meg på nytt. Jeg har reist mye i Russland oppigjennom, men jeg er ikke sikker på at jeg kommer til å reise tilbake, sier han.

Han kaller det hele en etterretningsskandale.

– Det er klart vi trenger etterretning mot Russland, men her har vi dummet oss ut, sier Berg.

I et intervju til TV 2 etter pressekonferansen gjentar Berg at han føler seg fryktelig bitter for det som har skjedd.

– De sa jeg måtte gjøre det, som god nordmann. Så gikk alt så fryktelig galt, sier han.

Tilbake lørdag

Det var lørdag kveld at Berg var tilbake på norsk jord.

– Han er naturligvis fryktelig lykkelig over at han er hjemme og fått møte både kone og datter. Samtidig er det fryktelig mye forskjellige følelser som strømmer gjennom og det er litt overveldende for ham, sa hans advokat Risnes til TV 2 lørdag.

Frode Berg kom hjem til Norge som del av en fangeutveksling mellom Russland og Litauen.

Han ble fredag løslatt fra fengsel i Russland, der han sonet en dom for spionasje.