VITNE: Alexander Vindman vitnet i riksrettsgranskningen i USA tirsdag.
VITNE: Alexander Vindman vitnet i riksrettsgranskningen i USA tirsdag. Foto: AFP / NTB scanpix

Vitne kalte Trump-samtale «upassende»

Telefonsamtalen mellom Donald Trump og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj var upassende, sa et av vitnene i riksrettsgranskingen i USA tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oberstløytnant Alexander Vindman sier at han rapporterte samtalen fordi han følte det var hans plikt.

Vindman er den øverste Ukraina-eksperten i USAs nasjonale sikkerhetsråd og overhørte den mye omtalte telefonsamtalen.

– Det jeg hørte, var upassende, sa han under en høring i Representantenes hus tirsdag.

Demokratene, som vurderer å stille Trump for riksrett, mener presidenten i samtalen forsøkte å presse Zelenskyj til å starte etterforskning av Joe Biden og hans sønn.

Biden kan bli Trumps motkandidat i presidentvalget neste år. Også Jennifer Williams, som er rådgiver for visepresident Mike Pence, forklarte seg under høringen. Hun beskrev samtalen som «uvanlig».

– Jeg opplevde samtalen som uvanlig fordi den inneholdt diskusjoner om det som tilsynelatende var innenrikspolitiske spørsmål, i motsetning til andre av presidentens samtaler som jeg har hørt, sa hun.

Til sammen skal ni tidligere og nåværende tjenestepersoner forklare seg under riksrettshøringene, som nå er inne i sin andre uke.

Trump nekter for å ha holdt tilbake militærbistand for å få Ukraina til å etterforske hans politiske rival Biden. Han hevder Demokratene bare vil bli kvitt ham.

Høringene ledes av demokraten Adam Schiff, som kritiserer Trump for å ha «satt sine egne politiske interesser over nasjonens».

– Han undergravde vår militære og diplomatiske støtte til en viktig alliert og undergravde USAs innsats mot korrupsjon i Ukraina, sier Schiff.

(©NTB)