VITNE: Alexander Vindman vitnet i riksrettsgranskningen i USA tirsdag.
VITNE: Alexander Vindman vitnet i riksrettsgranskningen i USA tirsdag. Foto: AFP / NTB scanpix

Vitne kalte Trump-samtale «upassende»

Telefonsamtalen mellom Donald Trump og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj var upassende, sa et av vitnene i riksrettsgranskingen i USA tirsdag.

Oberstløytnant Alexander Vindman sier at han rapporterte samtalen fordi han følte det var hans plikt.

Vindman er den øverste Ukraina-eksperten i USAs nasjonale sikkerhetsråd og overhørte den mye omtalte telefonsamtalen.

– Det jeg hørte, var upassende, sa han under en høring i Representantenes hus tirsdag.

Demokratene, som vurderer å stille Trump for riksrett, mener presidenten i samtalen forsøkte å presse Zelenskyj til å starte etterforskning av Joe Biden og hans sønn.

Biden kan bli Trumps motkandidat i presidentvalget neste år. Også Jennifer Williams, som er rådgiver for visepresident Mike Pence, forklarte seg under høringen. Hun beskrev samtalen som «uvanlig».

– Jeg opplevde samtalen som uvanlig fordi den inneholdt diskusjoner om det som tilsynelatende var innenrikspolitiske spørsmål, i motsetning til andre av presidentens samtaler som jeg har hørt, sa hun.

Til sammen skal ni tidligere og nåværende tjenestepersoner forklare seg under riksrettshøringene, som nå er inne i sin andre uke.

Trump nekter for å ha holdt tilbake militærbistand for å få Ukraina til å etterforske hans politiske rival Biden. Han hevder Demokratene bare vil bli kvitt ham.

Høringene ledes av demokraten Adam Schiff, som kritiserer Trump for å ha «satt sine egne politiske interesser over nasjonens».

– Han undergravde vår militære og diplomatiske støtte til en viktig alliert og undergravde USAs innsats mot korrupsjon i Ukraina, sier Schiff.

(©NTB)