FURET: Slik så den ene håndflaten til den 73 år gamle brasilianske kvinnen ut.
FURET: Slik så den ene håndflaten til den 73 år gamle brasilianske kvinnen ut. Foto: Denis Miyashiro/Jose A. Sanches

73-åring gikk til legen med utslett i hendene – fikk skrekkbeskjed

En eldre kvinne fra Brasil skjønte ikke hva som skjedde med håndflatene sine, og oppsøkte hudlege. Hun hadde ingen anelse om at hudforandringen var et tegn på at hun var dødssyk.

En 73 år gammel kvinne fra Sao Paulo i Brasil oppsøkte en hudlege med et smertefullt, kløende utslett i håndflatene.

Hun hadde hatt utslettet i ni måneder, og de siste fire månedene hadde hun gått ned fem kilo.

Legene Denis Miyashiro og Jose A. Sanches beskriver i fagbladet New England Journal of Medicine huden i håndflatene hennes som «fløyelsaktig».

Kvinnen fikk den svært sjeldne diagnosen acanthosis palmaris, som i noen tilfeller kan være relatert til underliggende kreft i mage eller lunger.

Tror at kreftceller stimulerer

Tilstanden kalles ofte «tripe palms». «Tripe» betyr kalun på norsk.

Kalun er kjertelmagen hos drøvtyggere, og hudsykdommen med det karakteristiske utseendet kan minne om utseendet på kjertelmagen.

Det er ikke vitenskapelig påvist hvorfor håndflatene reagerer på denne måten hvis personen har kreft, men forskning tyder på at kreftcellene stimulerer en overproduksjon av hudceller i håndflatene.

Røyket i 30 år

Det ble tatt en CT-undersøkelse av den eldre kvinnen, som fortalte at hun hadde røyket mye i 30 år, og at hun hadde slitt med hoste i lang tid.

Undersøkelsen avdekket abnormaliteter i lungene, og en biopsi avdekket at hun hadde en type kreft som er kjent som adenokarsinom.

73-åringen ble satt på cellegift og stråling, men tilstanden forverret seg seks måneder etter at hun først oppsøkte lege. Hun ble derfor satt på en ny cellegiftkur.

Miyashiro og Sanches forteller ikke hvordan det til slutt gikk med kvinnen.