Arvid (63): – Det føltes som en tikkende bombe inni meg

Ni av ti overlever prostatakreft med behandling. Likevel er det den nest dødeligste kreftformen for menn i Norge.

Arvid Haukås (63) fikk påvist prostatakreft i 2009. Det tok 35 strålebehandlinger og 10 år av hans liv.

Nå er han endelig friskmeldt, og ønsker å skape mer åpenhet om sykdommen.

Haukås beskriver skrekken han og hans familie opplevde da han fikk kreftbeskjeden. Det var under en vanlig rutinesjekk at legen slo alarm. Det ble funnet kreft i fem av åtte prøver.

– Det å få vite at jeg hadde kreft, føltes som å ha en tikkende bombe inni meg, forteller han til TV 2.

I siste liten

Etter at Haukås fikk diagnosen selv, sendte han sine to eldre svogere til testing. Det var i siste liten, da den ene allerede hadde både prostatakreft og spredning. Takket være ham, lever svogeren i dag.

SYMPTOMER: Mange menn går lenge med plager som blod i sædvæsken, vannlating og ereksjonssvikt uten å oppsøke lege, forklarer kreftlege Christian Ekanger. Foto: Henning Good
SYMPTOMER: Mange menn går lenge med plager som blod i sædvæsken, vannlating og ereksjonssvikt uten å oppsøke lege, forklarer kreftlege Christian Ekanger. Foto: Henning Good

Det var en såkalt PSA-test som fikk Haukås' lege til å teste ham videre. Dette er en blodprøve som kan brukes for å se endringer i blodverdien som kan indikere at man har prostatakreft.

Likevel gir testen et usikkert resultat og er ikke noen garanti for at man hverken har, eller ikke har kreft.

Nå etterlyser Kreftforeningen mer penger til forskning, slik at man kan utvikle en test som kan gi en bedre og tidligere diagnose.

– Per i dag har vi en behandling som medfører store senskader. Vi ønsker mer penger til forskning som gjør at vi kan sette en tidligere og mer presis diagnose. Til forskjell fra andre kreftformer kan du ha prostatakreft og enkelte svulster, uten å trenge behandling. Så finnes det andre som er mer aggressive former. Det å kunne skille disse er viktig slik at når man får behandling skal den redde dit liv, uten å etterlate pasienten i et liv med senskader, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel.

Fikk tilbakeslag

I 2012 fikk Haukås og familien beskjed om at kreften var tilbake. Første gang fikk han operasjon som behandling, men denne gangen krevde det stråling.

Haukås hadde både en stefar og en bestefar som har blitt rammet av sykdommen. Selv trodde han at han var for ung for å få prostatakreft.

– Det var skummelt. Jeg så jo på meg selv som en ungdom den gangen, sier han.

Prostatakreft er den største kreftformen i Norge. I 2018 fikk 4800 personer diagnosen. Kreftlege Christian Ekanger ved Haukeland sykehus, forteller at det mange menn som kommer til behandling for sent.

Flere av disse har gått rundt med plager lenge og kvier seg for å gå til lege. Han mener kombinasjonen av at menn ikke søker behandling og at diagnostiseringen er usikker, kan være grunnen til den høye dødeligheten.

Haukås og Ekanger er enige om at årsaken til at kreftformen ikke blir snakket om, er symptomer og bivirkninger koblet til kjønnsorganet.

Bekjent mistet livet

Haukås forteller at han selv var åpen om sykdommen fra første stund. Han ville ikke la virkningene av behandlingen og sykdommen stoppe ham fra å bli frisk.

Dette vet han at ikke er tilfellet med alle. Han hadde selv en bekjent som ikke ønsket behandling av kreften. Dette var fordi han var redd for å miste potensen, men i stedet mistet han livet.

– Det er tragisk og noe av det siste han sa til meg var «Jeg skulle hørt på deg, jeg skulle la meg behandle.»

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook