LIVLØS: John Lawler døde dagen etter at han fikk behandling på en kiropraktorklinikk i York.
LIVLØS: John Lawler døde dagen etter at han fikk behandling på en kiropraktorklinikk i York. Foto: Handout

John (80) døde etter kiropraktortime: – Jeg har aldri opplevd lignende

John Lawlers (80) etterlatte mener at kiropraktoren hans knekte nakken hans slik at han døde. Norske eksperter mener at det er helt usannsynlig at det var kiropraktorens feil.

I august 2017 døde britiske John Lawler (80) etter at han hadde besøkt en kiropraktor i York.

Under behandlingen hevdet Lawler at han mistet følelsen i armene. Deretter segnet han om. Han døde dagen etter.

Lawlers etterlatte ønsker ifølge BBC at rettsmedisinerne skal fastslå at han ble drept, selv om politiets etterforskning har utelukket at noe kriminelt fant sted.

I den pågående rettshøringen fortalte 80-åringens kone Joan Lawler at de oppsøkte kiropraktoren Arleen Scholten (40) fordi John hadde vondt i ryggen og beina.

Ti år tidligere ble Lawler operert for såkalt spinal stenose, og fikk metallstenger satt inn i korsryggen.

«Du skader meg. Du skader meg»

Scholten har 16 års erfaring som kiropraktor, og brukte en såkalt «drop-table method».

Dette er en vanlig behandling hvor benken pasienten ligger på blir senket.

– Hun begynte på skuldrene og arbeidet rundt på kroppen hans. Så gikk benken ned, og han ropte: «Du skader meg. Du skader meg. Jeg klarer ikke å kjenne armene mine», fortalte Joan Lawler i retten.

NAKKESKADER: Overlege Anne Hege Ammodt anbefaler ekstra forsiktighet ved manipulasjonsbehandling av nakken. Foto: Norsk nevrologisk forening
NAKKESKADER: Overlege Anne Hege Ammodt anbefaler ekstra forsiktighet ved manipulasjonsbehandling av nakken. Foto: Norsk nevrologisk forening

Scholter nekter for at 80-åringen ropte dette. Hun påstår at han stønnet og sa at det var noe galt med armene.

Joan Lawler sa at ektemannen deretter ble flyttet til en stol, og at han verken klarte å bevege seg eller prate.

Scholten forsøkte så å utføre hjerte-lungeredning på ham i påvente av en ambulanse.

I den pågående høringen diskuterer partenes advokater nå om hvorvidt Lawler hadde overlevd hvis Scholten ikke flyttet på ham etter skaden.

Oppfordrer til forsiktighet

Leder i Norsk nevrologisk forening, Anne Hege Aamodt, sier til TV 2 at de anbefaler ekstra forsiktighet ved manipulasjonsbehandling av nakken.

– Dette er et krevende felt. Mange opplever nytte av kiropraktorbehandling for sine plager. Ved manipulasjonsbehandling på nakken anbefaler vi ekstra forsiktighet, fordi pulsårene til hjernen går gjennom dette området og kan skades. Ved slike skadetilfeller kan blodforsyningen til hjernen bli skadet slik at pasienten får alvorlig hjerneslag, sier hun.

Aamodt er overlege på nevrologisk avdeling på Oslo universitetssykehus.

Hun sier at hun fra tid til annen ser pasienter med kompliserte nevrologiske skader som har vært til manipulasjonsbehandling hos ulike behandlere.

– I en del tilfeller der vi ser vi en klar tidsmessig sammenheng mellom manipulasjonsbehandling av nakken og skader som har oppstått, sier hun.

Norske kiropraktorer: – Umulig

Kiropraktor og fysioterapeut Thorleif Monsen sier til TV 2 at han ikke tror på at John døde av knekt nakke.

TRYGG BEHANDLING: Kiropraktor og fysioterapeut Aleksander Chaibi mener at nordmenn ikke trenger å bekymre seg for kiropraktorer. Foto: Atlasklinikken
TRYGG BEHANDLING: Kiropraktor og fysioterapeut Aleksander Chaibi mener at nordmenn ikke trenger å bekymre seg for kiropraktorer. Foto: Atlasklinikken

– Folk har sett på Hollywood-filmer og tror at man kan drepe noen bare ved å vri på hodet deres, sier han.

Han er fast bestemt på at det må ha skjedd noe annet med 80-åringen.

Jeg har aldri hørt om noen som har blitt utsatt for en cervical fraktur (knekt nakke, journ.anm) som har vært forårsaket av en kiropraktor, manualterapeut eller osteopat, sier han.

Kiropraktor og fysioterapeut Aleksander Chaibi sier at man ikke skal generalisere en hel profesjon i dette tilfellet, ettersom det dreide seg om en enkeltstående behandlingsteknikk.

– Jeg kjenner ikke til denne saken, og må derfor uttale meg på generell basis. Det at pasienten først dagen etter dessverre dør og ikke på kontoret direkte etterfulgt av behandlingen taler for sannsynlig underliggende sykdomsårsak, men dette er vanskelig å uttale seg om uten inngående kunnskap, sier han.

Han forteller at han aldri har hørt om at en manipulasjonsbehandling har forårsaket brudd i nakken hos en pasient, og at bivirkningene ved manuell behandling er forsvinnende liten.

Chaibi, som har over 15 års erfaring som fysioterapeut og kiropraktor, sier at «drop-table-metoden» er en relativt vanlig teknikk, men at teknikken brukes hovedsaklig på korsrygg og bekken.

– De aller fleste kunnskapsrike kiropraktorer avveier nytte-risikovurdering hos alle pasienter, og spesielt hos yngre og eldre pasienter. Behandlingsteknikker modifiseres også ved behov og indikasjon.

– Ikke noe de kunne gjøre

Lawler ble fraktet til et nærliggende sykehus, før han ble overført til sykehuset Leeds General Infirmary.

Joan Lawler påstår at hun fikk beskjed om at Johns nakke var knekt og at han trengte en 14 timer lang operasjon.

Legene avgjorde senere at John likevel ikke skulle opereres.

– Det var ikke noe de kunne gjøre. Han bare lå der og svant hen, sier enken.

Foreløpig har ikke sykehuset uttalt seg i retten eller i britisk presse.

Scholten ble pågrepet under mistanke om drap, men ble løslatt kort tid etter. Politiet mistenker ikke at noe kriminelt har skjedd.

Hun ble også gransket av General Chiropractic Council, som er et statlig organ som regulerer kiropraktikkyrket i Storbritannia. Organet avgjorde at hun ikke hadde gjort noe galt, og at hun skulle beholde praksisen.

– Jeg har aldri opplevd lignende. Jeg trodde at jeg kunne hjelpe ham. Jeg ønsket å hjelpe ham, sa hun i retten.