voldelig natt i hongkong:

Demonstranter møtt med tåregass og køller

Flere personer skal være alvorlig skadd etter en voldsom natt i Hongkong.

Politiet stormet Hongkong Polytekniske Universitet rundt klokken 5:30 lokal tid (22:30 norsk tid). Det skriver nyhetsbyrået AP.

I en uttalelse tidlig mandag morgen ber politiet de gjenværende demonstrantene om å overgi seg.

– Politiet oppfordrer alle inne på universitetet til å legge ned våpen og farlige gjenstander, fjerne gassmaskene og forlate bygget, skriver Hongkong Police Force på Twitter.

Klokken 07.35 norsk tid melder AP at politiet har tatt seg inn på universitetsområdet med tåregass og batonger. BBC skriver at det skal være rundt 1.000 demonstranter inne på universitetet mandag.

Mange av demonstrantene forsøkte å komme seg ut, for å unnslippe arrestasjon. Opprørspoliti svarte med tåregass, gummikuler og køller. Det er uklart om noen av demonstrantene har klart å unnslippe.

Demonstrantene gjorde et forsøk på å rømme, for å unnslippe arrestasjon.
Demonstrantene gjorde et forsøk på å rømme, for å unnslippe arrestasjon. Foto: Adnan Abidi

Da noen av ungdommene forsøkte å rømme, skal politiet ha rykket fram og drevet dem tilbake.

Frivillige fra Røde Kors har nå fått tillatelse av politiet til å gå inn på universitetet hvor hundrevis av demonstranter befinner seg. Mange skal være alvorlig skadd.

Flere av demonstrantene er også svært unge. Ifølge BBC er det også tenåringer og ungdomsskoleelever blant dem.

Politiet ber demonstrantene overgi seg

Under en pressekonferanse mandag ba politiet i Hongkong demonstrantene som er inne på det omringede universitetet, om å komme ut og overgi seg.

– Disse opprørerne er kriminelle. De må møte konsekvensene av handlingene sine, sa polititalsperson Cheuk Hau-yip på en pressekonferanse i Hongkong.

Han sa at han ikke så noe annet alternativ enn at demonstrantene kommer ut og møter rettsvesenet.

Politiet opplyste samtidig at de i løpet av helgen har pågrepet 154 personer i aldersspennet 13 til 54 år. Siktelsene omfattet blant annet tyveri, våpenbesittelse og deltakelse i opptøyer.

Opphever maskeforbud

Ifølge The New York Times har Høyesterett i Hongkong vedtatt at det ikke lenger er forbudt å ha på seg ansiktsmasker i offentligheten. Forbudet ble vedtatt i oktober, og førte raskt til spenninger i byen. Dette satte i gang en rekke voldelige sammenstøt.

Forbudet er et av flere tiltak som er innført i et forsøk på å kue de hyppige demonstrasjonene som har preget byen de siste månedene.

Mandag konkluderte høyesterett i Hongkong med at forbudet krenker grunnleggende rettigheter mer enn det som er nødvendig for at forbudet skal ha effekt.

Regjeringen i Hongkong brukte en lov fra kolonitiden, som kun kan brukes unntaksvis i krisetilfeller, for å rettferdiggjøre forbudet.

Maskeforbudet gjelder for alle opptog med over 30 personer eller forsamlinger på over 50 personer. Straffen for å dekke til ansiktet er på opp mot ett års fengsel eller en bot på nærmere 30.000 kroner. Forbudet gjelder for demonstranter som bruker ansiktsmasker for å skjule identiteten sin, ifølge myndighetene.

Det er uklart hvilke konsekvenser kjennelsen i høyesterett får for maskeringsforbudet.

Universitetet i flammer

Hundrevis av demonstranter har de siste dagene tid forskanset seg ved universitetet, og brukt dette som en base. Det anslås at 200 demonstranter fremdeles holdt til i bygget da politiet gikk til aksjon.

Universitetet har vært gjenstand for en stillingskrig mellom politi og demonstranter hele natten, men tidlig mandag morgen lokal tid tok politiet seg inn på universitetet.

For å forhindre at politiet tok seg inn i bygget, satt demonstrantene fyr på inngangen. Det skriver SkyNews.

Denne brannen skal ha blitt slukket en time senere, ifølge The Guardian.

AP meldte om synlige eksplosjoner inne på universitetet da politiet stormet bygningen.

Klokken 04:30 norsk tid bekrefter helsemyndighetene at minst 24 personer er innbragt til sykehus etter nattens hendelser. Den eldste er en 84 år gammel mann.

Blir hindret i å forlate bygget

Rundt klokken 01 norsk tid rapportere flere medier, deriblant The Guardian, at hundrevis av demonstranter forsøker å forlate universitetsbygget og det virket som om situasjonen hadde roet seg.

Kort tid senere dukker det derimot opp flere videoer og rapporter som viser hvordan politiet skyter tåregass mot demonstrantene, for å hindre dem fra å forlate universitetet.

– Politiet har ikke sluttet å skyte tåregass de siste ti minuttene, sier Jennifer Wang, en journalist på stedet.

En video fra i-Cable News viser et titalls arresterte demonstranter sittende på asfalten i området utenfor universitetet. Rundt dem står tungt bevæpnet politi. Avisen South China Morning Post anslår at hundre personer har blitt arrestert.

Ber demonstranter gi opp

I en video publisert kort tid etter politiet stormet universitetet, ber skolens leder demonstrantene om å gi seg.

Professor Teng Jin-Guang oppfordrer demonstrantene til å forlate skolen på en «fredelig måte», og sier han har overtalt politiet til å midlertidig stanse maktbruken. Professoren ber videre demonstrantene om å melde seg inn til politiet, noe demonstrantene tidligere har uttalt at de ikke vil gå med på.

Kraftig advarsel

Gjennom hele natten har politiet brukt tåregass og vannkanoner mot demonstrantene, i et forsøk på å få dem ut av bygget.

^
DRAMATISK: I flere dager har demonstrantene brukt Hongkong Polytekniske Universitet som base. Mandag morgen lokal tid stormet politi bygget.

Tidligere på søndag kom politiet med en kraftig advarsel til demonstrantene: Dersom de bruker det politiet kaller «dødelige våpen», vil politistyrkene svare med skarp ild.

Demonstrantene, som har vært forskanset inne i Hongkong Polytekniske Universitet i flere dager, har tidligere brukt bensinbomber og pil og bue mot politiet.

USA fordømmer maktbruk

– Vi oppfordrer alle sider til å avstå fra vold og til å starte en konstruktiv dialog, sier en høytstående embetsmann i Trump-administrasjonen til nyhetsbyrået Reuters.

Han legger til at USA forventer at Kina overholder avtalen landet inngikk med Storbritannia i 1997 om å beskytte Hongkongs frihet, rettsvesen og demokratiske system.

(©NTB/TV 2)

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook