PÅ GRENSA: Frode Berg var tidligere grenseinspektør på Storskog.
PÅ GRENSA: Frode Berg var tidligere grenseinspektør på Storskog. Foto: iFinnmark/Amund Trellevik

Stortingets kontrollorgan undersøker om E-tjenesten har brutt loven i Frode Berg-saken

– På høy tid at EOS-utvalget gransker Frode Berg-saken, sier ordfører Rune Rafaelsen til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag kom Frode Berg hjem til Norge etter å ha sittet nesten to år i russisk varetektsfengsel.

Nå vil Stortingets kontrollorgan undersøke om E-tjenesten har opptrådt innenfor loven i Frode Berg-saken, sier EOS-utvalgets leder Svein Grønnern til NRK, som først omtalte saken.

– Vi vil se om enkeltpersoners rettigheter er krenket, og om Etterretningstjenesten har opptrådt innenfor loven, bekrefter Grønnern til TV 2.

Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjenesten (EOS-utvalget) har ansvar for å kontrollere de hemmelige tjenestene. Grønnern opplyser at utvalget i flere måneder har jobbet med Frode Berg-saken.

– Lav terskel

– EOS-utvalget har forholdsvis lav terskel for å undersøke saker. Bakgrunnen for at vi gjør det, er den betydelige offentlige oppmerksomheten som saken har hatt, sier han til TV 2.

Den spionasjedømte nordmannen var søndag ettermiddag fortsatt ikke blitt debrifet av den norske etterretningstjenesten, ifølge advokat Brynjulf Risnes.

– Det har i så fall ikke gått gjennom meg. Men jeg vil tro at det er en selvfølge - både at de ønsker å snakke med ham, og at han ønsker å snakke med dem, slik at det etter hvert blir en samtale. Hva som er forutsetningen og innholdet i en slik samtale vet jeg ikke noe om nå, sier Risnes til TV 2.

Berg har innrømmet at han som pensjonist har tatt på seg flere oppdrag for norsk etterretningstjeneste, men han har hevdet at det dreide seg om ren kurérvirksomhet og ikke aktiv innsamling av informasjon.

– Talentløst og amatørmessig

Frode Berg jobbet som grenseinspektør i 24 år, og gikk av med pensjon i 2014. Fra 2014 til oktober 2016 hadde han pensjonistkontrakt med Grensekommissariatet.

Ifølge russiske FSB hadde Berg vært på en tur for E-tjenesten til St. Petersburg i november 2015, da han var der med grensekommisjonen.

Mens han var på et møte i ekspertutvalget til grensekommisjonen i St. Petersburg i mai 2016, gjorde han ifølge FSB også et oppdrag for E-tjenesten.

Den tidligere spionsjefen Ola Kaldager har tidligere sagt til TV 2 at Frode Berg-saken fremstår som en etterretningsmessig fadese av et kaliber som han aldri har sett maken til.

– Å velge folk som er så synlige på etterretningsradaren er både talentløst og amatørmessig. Det må ha blinket en rød lampe hver gang Frode Berg passerte passkontrollen, mener Kaldager.

– Tillit er svært viktig

Ifølge en venninne av Berg ville Frode Berg ut av E-tjenesten i 2017, og sluttet, før han ble overtalt til å komme tilbake. Trine Hamran har sagt at Berg ble oppfordret til å være «en god nordmann» da han ble overtalt til å gjøre det siste oppdraget.

Spørsmålet om Berg ble presset til å foreta oppdrag mot sin vilje, er etter det TV 2 forstår, blant forholdene som EOS-utvalget ser nærmere på. I sine etiske retningslinjer skriver Etterretningstjenesten at de skal forvalte sin «virksomhet på en slik måte at eksterne parter, herunder samarbeidspartnere, beslutningstakere og allmennheten kan ha tillit til oss».

EOS-utvalgets leder sier på et generelt grunnlag at det å utøve sin virksomhet på en måte som inngir tillit er svært viktig, og noe de hemmelige tjenestene også er opptatt av.

– Vi går bredt til verks, og ser på hvordan tjenesten også opererer i forhold til norsk lov, instrukser fra Forsvarsdepartementet og egne regler, sier Grønnern til TV 2.

Utvalgslederen ønsker ikke å svare på detaljer om saksbehandlingen, heller ikke hvor mange personer de har hatt samtaler med til nå. Han vil heller ikke si noe om EOS-utvalget gransker om ansatte i E-tjenesten kan ha begått tjenesteforsømmelser i Frode Berg-saken.

Ordfører: – På høy tid

Ordfører Rune Rafaelsen (Ap) i Sør-Varanger mener at det er på høy tid at EOS-utvalget gransker Frode Berg-saken.

– Vi har nettopp avviklet et 75-årsjubileum for frigjøringen av Øst-Finnmark. Kongen, statsministeren, utenriksministeren, forsvarsministeren og den russiske utenriksministeren var der. Det var et arrangement som var preget av tillit og et ønske om et godt samarbeid. Det som er norsk, offisiell politikk er at vi skal utvikle et godt naboskap og Barentssamarbeid. Dersom vi har en etterretning som motarbeider norsk politikk, har vi et problem, sier han.

Rafaelsen trodde FSBs pågripelse av Berg i Moskva i desember 2017 berodde på en misforståelse, helt frem til advokat Brynjulf Risnes tok kontakt med ham og ga ham navnene på tre personer som skulle ha rekruttert den tidligere grenseinspektøren.

– Jeg kjente to av dem, og visste hvilken tilknytning de hadde, sier han til TV 2.

Etter at sjokket hadde lagt seg, skjønte han at saken var langt alvorligere. Rafaelsen sier at han har informert regjeringen om at han vet hvem som rekrutterte Frode Berg.

– EOS-utvalget er satt opp for at demokratiet skal føre kontroll med de hemmelige tjenestene. Her må det undersøkes om norsk militær etterretning har drevet «butikk i butikken», og motarbeidet norsk politikk uten at statsråder har visst hva som har foregått, sier ordføreren søndag kveld til TV 2.

(TV 2/NTB)