– Det var en annen lek enn Frode Berg ble forespeilet

Frode Bergs advokat Brynjulf Risnes sier hans klient blir rørt når han snakker om fengselsoppholdet. Berg er fortsatt ikke avhørt av E-tjenesten.

– Jeg tror det har vært høy puls for alle involverte, forteller Frode Bergs advokat Brynjulf Risnes om det siste døgnet.

Lørdag kom hans klient hjem til Norge etter nesten to år i Lefertovo-fengselet i Moskva.

– Samtidig er det en veldig stor lettelse over at alt gikk bra, og at han nå har kommet til Norge. Alt i alt har det vært et gledens døgn, men naturligvis et intenst døgn, sier Risnes.

Berg med familien i fred

Frode Berg (64) ankom Oslo lufthavn fra Litauen i et privatfly lørdag kveld, og befinner seg nå på et hemmelig sted på Østlandet. Der har han blitt gjenforent med familien.

Risnes, som var med på turen fra Vilnius, sier det var spesielt for 64-åringen å lande på norsk jord.

– Da hadde vi allerede snakket om hvordan opplegget skulle være. Familien ventet et sted som han skulle dra til, hvor de skal være i fred noen dager, sier Risnes.

Da TV 2 snakket med Risnes søndag ettermiddag, hadde han enda ikke snakket med Berg i løpet av dagen.

– Jeg har bevisst ikke tatt kontakt, og bedt ham om å heller ikke ta kontakt om det ikke er noe viktig. Jeg synes det er viktig at han nå får fordypet seg i møtet med familien.

Rørt av å snakke om fengselsoppholdet

Advokaten forteller at Berg er tydelig preget av sine opplevelser. Dette kommer særlig frem når han tenker tilbake på det han har vært gjennom.

– Når han begynner å snakke om følsomme ting, om hvordan det har vært å være borte fra familien, blir han veldig rørt med en gang. Det blir vanskelig for ham å snakke.

– Så lenge vi snakker om ting som skjer her og nå, er han veldig med. Men når han går tilbake og snakker om fengselsoppholdet, blir han lett rørt. Det understreker at han trenger tid til å komme tilbake til det som var før 5. desember 2017, sier Risnes, som henviser til dagen Berg ble pågrepet i Moskva.

– Er Berg kritisk til at norske myndigheter ikke klarte å få ham ut tidligere?

– Han skal selv få bestemme hva han vil si, men har jo vært kritisk til det at han havnet der i utgangspunktet. Han vil nok kunne kommentere det etter hvert, men om det vil skje i løpet av de første dagene, er mer tvilsomt.

PÅ HEMMELIG STED: Frode Berg sammen med sin kone Anita, etter at han kom tilbake til Norge etter nær to år i russisk fangenskap. Den spiondømte nordmannen ble fredag overlevert til representanter for norske myndigheter i Litauen og ble fløyet hjem fra Vilnius lørdag kveld.
Foto: Privat / NTB scanpix
PÅ HEMMELIG STED: Frode Berg sammen med sin kone Anita, etter at han kom tilbake til Norge etter nær to år i russisk fangenskap. Den spiondømte nordmannen ble fredag overlevert til representanter for norske myndigheter i Litauen og ble fløyet hjem fra Vilnius lørdag kveld. Foto: Privat / NTB scanpix

– En annen lek

Frode Berg jobbet som grenseinspektør i 24 år, og gikk av med pensjon i 2014. Fra 2014 til oktober 2016 hadde han pensjonistkontrakt med Grensekommissariatet.

Ifølge russiske FSB hadde Berg vært på en tur for E-tjenesten til St. Petersburg i november 2015, da han var der med grensekommisjonen. Mens han var på et møte i ekspertutvalget til grensekommisjonen i St. Petersburg i mai 2016, gjorde han ifølge FSB også et oppdrag for E-tjenesten.

– Er det ikke slik at Berg måtte ta høyde for at det kunne gå galt? Litt som at, «er man med på leken, må man tåle steken»?

– Det er et fair spørsmål. Berg vil nok svare at det var en annen lek som ble faktum enn det han hadde blitt forespeilet, svarer Risnes, og utdyper:

– De konsekvensene som kom, var ikke en del av det han hadde blitt fortalt da han påtok seg dette oppdraget. Dette vil vi komme tilbake til i mer detalj etter hvert, sier Risnes.

En venninne av Frode Berg har tidligere fortalt til TV 2 at Berg betrodde seg til henne om oppdragene for de hemmelige tjenestene.

– Vi delte kontor i Kirkenes sommeren 2017, og hadde mange gode samtaler. I en av disse samtalene sa han at han også tok på seg oppdrag for andre i Russland. Jeg fikk inntrykk av at han hadde behov for å lette hjertet for å fortelle om en sak som var vanskelig for ham. Han ville jo ut av E-tjenesten, og jeg støttet ham i det. Han klarte også å å slutte, men ble dessverre overtalt til å komme tilbake, har venninnen fortalt.

Ikke avhørt av etterretningstjenesten

Hvorvidt det blir aktuelt for Frode Berg å søke om erstatning fra den norske stat, er ikke Risnes sikker på. Han sier det også er altfor tidlig å tenke på.

– Det blir nok et av de siste spørsmålene vi kaster oss over. I hvilken grad det er vanlig i slike tilfeller å få erstatning, og hva en sånn erstatning blir, har jeg ikke satt meg inn i. Det skal jeg nok gjøre når den tid kommer.

– Har Frode Berg vært i avhør hos den norske etterretningstjenesten?

– Nei, det har han ikke.

– Har E-tjenesten uttrykt ønske om en samtale?

– Det har i så fall ikke gått gjennom meg. Men jeg vil tro at det er en selvfølge. At både de ønsker å snakke med ham, og at han ønsker å snakke med dem, slik at det etter hvert blir en samtale. Hva som er forutsetningen og innholdet i en slik samtale vet jeg ikke noe om nå, sier Risnes.