Frode Berg tilbake i Norge: – Lykkelig og overveldet

VILNIUS/OSLO (TV 2): Frode Berg er tilbake i Norge lørdag kveld. Berg er overveldet over all støtten etter en svært belastende tid, sier hans advokat til TV 2.

Frode Bergs norske advokat Brynjulf Risnes bekrefter til TV 2 at Frode Berg er i Norge, dagen etter at han ble løslatt som del av en fangeutveksling mellom Russland og Litauen. Han er nå gjenforent med sin familie, og advokaten avslører at det er voldsomme følelser i sving.

– Han er naturligvis fryktelig lykkelig over at han er hjemme og fått møte både kone og datter. Samtidig er det fryktelig mye forskjellige følelser som strømmer gjennom og det er litt overveldende for ham, sier Risnes til TV 2.

– Hans største ønske

Advokaten understreker at Berg nå trenger ro og hvile sammen med familien, etter en svært tøff tid for de involverte.

– Alle parter gleder seg. Dette har vært en fryktelig belastning for familien også, som har vært gjennom de samme oppturene og nedturene, sier Risnes.

Advokaten avslører at det er spesielt én ting Frode Berg ser frem til.

– Frode sa til meg at hans største ønske er å komme tilbake til Kirkenes og han planlegger nok å gjøre det så fort han bare kan.

Vil forklare seg

Mens Berg gleder seg til å returnere til hjembyen, er Risnes klar på at hans klient er forberedt på ulike reaksjoner.

OVERLYKKELIG: Frode Berg er overlykkelig over at han har fått møte igjen kona Anita og datteren Christina.
OVERLYKKELIG: Frode Berg er overlykkelig over at han har fått møte igjen kona Anita og datteren Christina. Foto: Privat bilde gjengitt med tillatelse

– Han er forberedt på mange reaksjoner, også negative. Han ser frem til å forklare hva som har skjedd og hvordan han har blitt behandlet i denne situasjonen. For ham er det viktig å bli forstått av folk i Sør-Varanger, sier advokaten.

Risnes opplyser videre at Berg nå trenger ro mens tilpasser seg hverdagen etter to år i fengsel.

– Han har et sterkt ønske om å forklare hva som har skjedd og det vil han gjøre gradvis.

– Vi har akkurat landet i mange forstander. Vi får ta dette skritt for skritt, han må vende seg til et liv der det ikke er fengselsdører som lukkes.

Sterke følelser

Å få Frode Berg tilbake på norsk jord har vært en lang og krevende prosess. Flere ganger har man oppnådd det man trodde var et gjennombrudd, for så å oppleve at ting ikke løser seg likevel. Advokat Risnes opplyser at de mange tilbakeslagene har gått hardt inn på Berg.

– Det har vært fryktelig. Han har vært sint og frustrert og hatt alle de menneskelige følelser som finnes i løpet av de siste månedene, sier Risnes.

Til tross for frustrasjonen, er Risnes klar på at hans klient er svært takknemlig for arbeidet som har blitt lagt ned.

– Tiden har vært fryktelig lang for Frode, men folk har jobbet på spreng for ham og nå ser vi resultatene av det. Han er veldig takknemlig både overfor norske, litauiske og russiske myndigheter.

Rørt over støtten

Siden løslatelsen fredag har det strømmet inn med støttemeldinger fra nær og fjern. Risnes understreker at dette betyr mye for Berg.

– Han er overveldet over støtten. Han tar så å si til gråten når han leser meldingene og alle som har brydd seg.

Advokaten opplyser at hans klient har blitt oppringt av både statsminister Erna Solberg og utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide etter løslatelsen.

– De var fryktelig glade for at han nå var tilbake. Å høre sånne ting fra øverste hold er også veldig betryggende for ham. Alle støtteerklæringer er en sterk opplevelse, og hjelper ham å komme videre i livet, sier Risnes.

Ble forsøkt skjult

Ifølge Risnes er den spiondømte nordmannen ikke blitt debrifet av norske myndigheter.

Ifølge VG gikk om lag ti personer om bord i et privatfly i Vilnius lørdag kveld. En av personene ble forsøkt skjult. De ble eskortert av politibiler bort til flyet.

Klokken 18.47 tok flyet av typen Bombardier CL604 Challenger av, skriver avisen.

Flyet med registreringsnummer OH-WIC ankom direkte Vilnius fra Helsinki cirka klokken 16.30 norsk tid lørdag ettermiddag.

Landet på Gardermoen

Flyet er av merket Bombardier CL604 Challenger og tilhører selskapet Jetflite OY basert i Finland.

Klokken 20 entret flyet norsk luftrom. Et kvarter senere var det i lufta over Oslo lufthavn, og landet på den militære delen av flyplassen.

En bil med sotede vinduer forlot deretter det bevoktede området lørdag kveld.

Frode Bergs norske advokat, Brynjulf Risnes, opplyste til TV 2 lørdag at det ikke var planlagt når den spiondømte nordmannen reiser tilbake til Norge.

En bil kjørte ut fra den militære delen av Oslo lufthavn Gardermoen lørdag kveld.
En bil kjørte ut fra den militære delen av Oslo lufthavn Gardermoen lørdag kveld. Foto: Terje Bendiksby/NTB scanpix

Berg, som tidligere i år ble dømt for spionasje i Russland etter å ha blitt pågrepet i Moskva i desember i fjor, varslet i en Facebook-video at han vil holde en pressekonferanse «i nærmeste fremtid».

Risnes opplyser til TV 2 at denne pressekonferansen vil bli avholdt tidligst på tirsdag, trolig i Oslo.

Fredag ble Frode Berg overlevert til den norske ambassaden i Litauen, etter at de siste bitene i en spionutvekslingsavtale mellom Russland og Litauen falt på plass.

Takket for støtten

Samme dag som Berg ble benådet, la Bergs advokat Brynjulf Risnes ut en video på sin Facebook-side.

Et finskregistrert privatjet sto parkert på flyplassen i Vilnius lørdag kveld. I 18.40-tiden tok det av og satte kursen nordvestover.
Et finskregistrert privatjet sto parkert på flyplassen i Vilnius lørdag kveld. I 18.40-tiden tok det av og satte kursen nordvestover. Foto: Darius Mataitis/NTB scanpix

I videoen fortalte Berg at han befant seg på et trygt sted i Litauen, for å roe ned og komme til hektene.

– Jeg ser frem til å møte familien de nærmeste dagene. Jeg har mange å takke for støtten de siste to årene. En spesiell takk går til min nærmeste familie, som har vært utrolige sterke, sa Berg.

Berg benyttet også anledningen til å rekke en spesiell takk til Litauens president Gitanas Nausėda, som spilte en stor rolle i prosessen som førte til at Frode Berg kunne benådes.

Lørdag publiserte Risnes en ny oppdatering om Berg, med et bilde og en kort tekst.

«Frode Berg begynner så smått å venne seg til friheten. Her er vi flankert av Norges ambassadør i Litauen, Karsten Klepsvik, og UDs representant Snøfrid Emterud», skriver Risnes. (TV 2/NTB)