Forsøkte å sette fyr på Koranen – politiet grep inn

– Vi tillot ikke åpen ild, sier stabssjef i Agder politidistrikt.

Politiet i Agder bestemte seg for å gripe og avslutte en demonstrasjon som organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) holdt på Øvre Torv i Kristiansand lørdag ettermiddag.

SIAN hadde i forkant kunngjort at de ville sette fyr på Koranen. Politiet hadde på sin side vært tydelig på hva som ikke ville aksepteres.

Ble lagt i bakken

– Foran denne demonstrasjonen fikk SIAN blant annet klar beskjed om at politiet ikke vil akseptere bruk av åpen ild. Bakgrunnen for dette er en sikkerhetsmessig vurdering fordi åpen ild ville være en risiko for SIAN, motdemonstranter og publikum, sier stabssjef i Agder politidistrikt, Morten Sjustøl, i en pressemelding.

En rekke motdemonstranter hadde møtt opp for å protestere mot koranbrenningen. Flere av disse ble lagt i bakken av politiet da det oppsto bråk.

Idet Koranen ble satt fyr på, stormet fire-fem motdemonstranter inn på det avsperrede området og gikk til fysisk angrep på SIAN-leder Lars Thorsen, ifølge Fædrelandsvennen. Det var da politiet grep inn. Både Thorsen og flere motdemonstranter ble ført bort.

– En slik markering er kontroversiell. Det er mye engasjement. Og derfor tillot vi ikke åpen ild, sier stabsjefen.

Stabssjefen fremholder at politiets oppgave ved demonstrasjoner er å ivareta ro, orden og sikkerhet, samt bidra til at alle som ønsker det får ytre seg.

– Når SIAN til tross for politiets klare instruksjoner, bryter vilkårene som er satt, er det straffbart, og vi grep inn som vi gjorde, sier Sjustøl.

Demonstrasjonen ble avsluttet klokken 13.55, og fem personer ble innbrakt til politiet for forstyrrelse på ro og orden, samt å ikke etterkomme poitiets pålegg.

Ordfører reagerer sterkt

Ordfører i byen, Harald Furre, sier kommunen tar sterkt avstand fra koranbrenningen.

– Kommunen jobber hardt for økt inkludering og likestilling. Denne handlingen bidrar definitivt ikke til det og er derfor ikke noe som hører hjemme i Kristiansand, sier Furre i en pressemelding.

Han er glad for at politiet raskt tok kontroll over situasjonen, og at byens muslimske ledere bidro til å roe ned gemyttene.

Blant SIAN-deltakerne var den kjente abortmotstanderen Ludvig Nessa, som sier til Vårt Land at han var invitert av SIANs frontfigur Arne Tumyr.

– I religionsfrihetens navn, forby islam, er mitt hovedbudskap, sa han ifølge Vårt Land. (TV 2/NTB)

SIAN demonstrerte lørdag i Kristiansand.
SIAN demonstrerte lørdag i Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder/NTB scanpix
SIAN demonstrerte lørdag i Kristiansand.
SIAN demonstrerte lørdag i Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder/NTB scanpix
Det oppsto basketak mellom demonstranter og politi.
Det oppsto basketak mellom demonstranter og politi. Foto: Tor Erik Schrøder/NTB scanpix