KREVENDE SLUKKEARBEID: Lørdag formiddag jobber brannmannskapene fortsatt iherdig med å slukke brannen i Larvik bibliotek.
KREVENDE SLUKKEARBEID: Lørdag formiddag jobber brannmannskapene fortsatt iherdig med å slukke brannen i Larvik bibliotek. Foto: NTB scanpix

Kraftig brann i bibliotek:

Mordbrannsiktet løslatt ved en feil forrige uke

Deler av Larvik bibliotek er totalskadet etter brann lørdag. Én person er pågrepet siktet for å ha tent på. Samme person ble siktet etter mordbrannparagrafen forrige uke, men ble løslatt ved en feiltagelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Natt til torsdag 7. november ble en mann i 20-årene pågrepet, mistenkt for å ha tent på fem ulike steder i Larvik sentrum.

Mannen ble siktet etter mordbrannparagrafen, men ble senere løslatt etter en kommunikasjonssvikt mellom politiet i Larvik og Tønsberg, skriver Østlands-Posten.

Politiet bekrefter overfor TV 2 at det er er samme mann som er pågrepet lørdag morgen, siktet for å ha tent på Larvik bibliotek.

Siktet for mordbrann

– Jeg kan bekrefte at samme person som er pågrepet i dag, ble pågrepet for flere ildspåsettelser av søppeldunker forrige uke og ble da siktet etter mordbrannparagrafen, sier jourhavende jurist Andreas Haugen i Sør-Øst politidistrikt til TV 2.

Haugen opplyser at mannen ble pågrepet natt til 7. november etter flere ildspåsettelser i Larvik sentrum.

– Mannen ble løslatt 7. november, etter vurdering av jourhavende jurist. Jeg vet ikke bakgrunnen for løslatelsen, sier Haugen.

Kommunikasjonssvikt

Påtaleansvarlig i Sør-Øst bekrefter overfor lokalavisa at siktede ble løslatt på grunn av en kommunikasjonssvikt mellom politiet i Larvik og Tønsberg.

Politiet i Larvik, som etterforsket de fem ildspåsettelsene, ventet på tilbakemelding fra politiet i Tønsberg der mannen ble avhørt.

– Vi ventet på en tilbakemelding etter avhør, men det fikk vi aldri, og forventet at han fortsatt satt i arresten, sier leder Knut Vidar Vittersø for etterforskningsavdelingen i Larvik til ØB.

Full fyr i bibliotek

Det var klokken 06 lørdag morgen at brannvesenet fikk melding om brann i en søppelcontainer ved Larvik bibliotek.

Brannen spredte seg raskt til bibliotekets vegger og tak.

Klokken 08.30 måtte brannvesenet innse at bibliotekets barneavdeling brenner ned.

– Brannvesenet jobber intenst for å forhindre spredning til resten av bygget, sier operasjonsleder Øystein Eikedalen i Sør-Øst politidistrikt klokken 11.

Klokken 13 har brannvesenet kontroll på brannen. Deler av biblioteket er totalskadet.

Den siktede mannens forsvarer, Søren Øyvind Hellenes, opplyser til TV 2 at siktede har forklart seg for politiet lørdag, men at han ikke har tatt stilling til spørsmål om straffskyld.

Mannen vil bli fremstilt for varetektsfengsling mandag.

FULL FYR: Det tok ikke lang tid før brannen spredte seg fra en søppelcontainer til at hele biblioteket var overtent. Foto: Geir Eriksen
FULL FYR: Det tok ikke lang tid før brannen spredte seg fra en søppelcontainer til at hele biblioteket var overtent. Foto: Geir Eriksen

Evakuering

Lørdag formiddag opplyste politiet at samtlige beboere innenfor en radius på 100 meter til brannen måtte evakueres etter råd fra kommunelegen.

– Kommunelegen har gått tilbake på evakueringen, men vi oppfordrer alle som føler seg plaget til å evakuere. Folk bes trekke til Farrishallen, hvor det er helsepersonell tilgjengelig, sier Eikedalen.

Det er stor røykutvikling på stedet lørdag morgen, politiet oppfordrer derfor folk i området til å holde dører og vinduer lukket.

Politiet opplyser at en mann er pågrepet i umiddelbar nærhet til åstedet, siktet for å ha forårsaket brannen.

– Mannen, som er i 20-årene, er siktet for ildspåsettelse. Han er kjent for oss for liknende forhold tidligere, sier Eikedalen.

På grunn av mye røyk sperret politiet også av Nansetgata, som er hovedgata inn mot Larvik sentrum.

– En katastrofe

Olav Norheim, leder i hovedutvalget for kultur, miljø og næring i Larvik kommune sier til NTB at brannen er en «katastrofe».

– Det er så trist å få beskjed på telefon om at biblioteket vårt brenner. Det er pulsen i samfunnet vårt og det er mye verre enn jeg forestilte meg.

Norheim står utenfor biblioteket sammen med ansatte, og forteller til NTB at tårer felles.

– Vi må avvente hva som er mulig å gjenoppbygge, men biblioteket er så viktig at det skal på plass igjen så fort som mulig, lover kulturlederen.

Brannen fører til store skader på bygget.
Brannen fører til store skader på bygget. Foto: Geir Eriksen