På denne skolen blir e-sport treårig idrettsfaglinje

Tiller videregående skole i Trondheim får toppidrettslinje med kun e-sport som treårig idrettsfag. – Nå satser vi til og med på at norsklæreren skal være e-sportkyndig, sier leder på skolen.

– Nå spiller jeg Counter Strike, forteller 16 år gamle Brage Kvisten.

Han og de andre gutta i klassen sitter side om side, polstret med hodetelefoner, og tilsynelatende i hver sin verden.

Brage trener to til tre timer hver dag, og i helgene kommer han opp i åtte timer.

Han poengterer at dette er sport, og ikke bare en lek. 16-åringen vet godt hva sport er – han er nemlig en av de beste i fotball også.

Hvem var først i landet?

Tiller videregående skole har e-sport som programfag på skolen i dag. Fem timer i uka, fordelt på to dager.

Når e-sport (elektronisk sport) innføres som et treårig idrettsfag, vil faget bli betydningsfullt på en mye mer omfattende måte.

Da TV 2 publiserte saken tidligere denne uka, kom det inn enormt mange kommentarer via Facebook, men også protester mot TV 2s framstilling.

– Tiller er ikke først ute i landet med dette som idrettsfag, det var vi, sier avdelingsleder Jo Hjermstad ved Gausdal videregående skole.

– Vi starta med e-sport som toppidrettsfag i 2017, og driver på tredje året nå.

Gausdal har ulike idrettstilbud, der e-sport er ett av dem.

Men Tiller mener de er første videregående skole som får denne statusen ene og alene på grunn av e-sport. Altså, e-sport blir deres eneste idrett,

– Vi får idrettslinje kun for å satse på e-sport, og e-sport kommer til å bli førende for hele undervisningsopplegget, forklarer avdelingsleder på Tiller, Wiggo Sunde. Han er stolt over og glad for at fylkets utdanningsdirektør har gått inn for dette når skoleplanene i disse dager legges.

– Våre ambisjoner for e-sportfaget er skyhøye, for eksempel har vi lyst til å ha norsklærere som er e-sportkyndige. Skolen vil tilrettelegge for e-sport i andre fag, så langt som læreplanene tillater det, ifølge Sunde.

SPILLER E-SPORT 25-26 TIMER I UKA: Brage Kvisten er i tillegg god i fotball.
SPILLER E-SPORT 25-26 TIMER I UKA: Brage Kvisten er i tillegg god i fotball. Foto: Frank Lervik/TV 2

E-sport = utdanning = jobb

Trøndelag fylkeskommunes utdanningsdirektør er blant dem som ivrer for dette.

– Når tilbudet startes opp vil 50 prosent av elevmassen tas inn på idrettslig grunnlag, altså at elevene vil komme inn på skolen på grunn av sine ferdigheter, sier Vegard Iversen.

16-åringen Brage Kvisten synes dette er helt riktig satsing.

– Foreldre må skjønne at deres barn, gutt eller jente, kan komme til å tjene penger på dette, for dette er ikke bare en lek, mener Brage. Han råder voksne til å sette seg inn i hva e-sport egentlig dreier seg om.

Jobbmarkedet etterspør spillkompetanse

– De er allerede attraktive på arbeidsmarkedet, Manpower etterspør spillkompetanse når de søker arbeidskraft, sier utdanningsdirektør Iversen.

Lærer Alex Hole på Tiller videregående skole bekrefter dette.

LÆRER MER ENN DATASPILL: Lærer Alex Hole sier elevene hans vil bli etterspurt på arbeidsmarkedet.
LÆRER MER ENN DATASPILL: Lærer Alex Hole sier elevene hans vil bli etterspurt på arbeidsmarkedet. Foto: Frank Lervik/TV 2

– I tillegg til at de lærer seg å samarbeide, på engelsk og på norsk, så blir de raske, leter etter løsninger, målrettede, og de håndterer uforutsigbare situasjoner på kort tid.

Men, Brage, mange godt voksne vil mene at e-sport ikke er ordentlig sport, den har du hørt før?

– Ja, ja, ja, har hørt den mange ganger, men dette krever vel så mye trening som annen sport, og mange voksne tror vi bare spiser Grandiosa og drikker Cola, men jeg vil si at voksne folk ikke har satt seg inn i det, mener Brage.

Han har en ambisjon om å bli Norges beste, kanskje til og med være i verdenseliten en gang.

– Jo, jeg har jo en drøm om det da, sier Brage leende.

Ut å løpe maraton

– Hei, gutter! lærer Alex ber om oppmerksomhet der han står midt i rommet. Vi husker alle hva vi skal delta i neste år?

Gutta skjønner at han snakker om deltagelse i Trondheim maraton.

– Så vi skal ut og jogge gjennom vinteren nå, og det skal være artig, oppmuntrer læreren.

Han avviser at unge gamere er mest opptatt av å sitte innendørs og ikke være aktivitet.

– Sånn er det ikke lenger, vil jeg si. Vi legger vekt på både riktig kosthold og søvn, og av og til reiser vi oss i timen og gjør øvelser, forteller Alex, gutta flirer litt av det men det er faktisk viktig.

Det virker som læreren gleder seg som en guttunge til faget blir sidestilt med hvilket som helst annet idrettsfag.

– Vi får inn de mest dedikerte elevene, vi får mange flere timer enn i dag, og det betyr at vi kan gå mye mer i dybden. Alex Hole smiler skikkelig bredt.

SPILLER COUNTER STRIKE PÅ SKOLEN: Brage er blitt spesialist på spillet cs, det handler om flest mulig drap, forteller han. Eller
SPILLER COUNTER STRIKE PÅ SKOLEN: Brage er blitt spesialist på spillet cs, det handler om flest mulig drap, forteller han. Eller "kills" som ungdommen sier, de opererer i en internasjonal verden Foto: Heidi Venæs/TV 2

Mye større enn langrenn

170 millioner utøvere trener e-sport i verden. Det er altså en gigantisk sport.

– Vi må jo bli bedre i Norge også, håper Brage, nå er de andre skandinaviske landene bedre enn oss.

Han og klassekameratene kommuniserer daglig med spillere over hele verden.

– Om dette er usosialt? Nei, jeg synes ikke det, det er mange måter å være sosial på. Du trenger ikke løpe rundt og leke ute i skogen.

Når læreren Alex har litt ekstra tid på hjemmebane hører han med elevene sine om de vil spille. Fremdeles vinner han. Men det er antageligvis et tidsspørsmål?

Denne artikkelen er endret etter at den ble publisert tirsdag kveld. I den opprinnelige versjonen ble de stadfestet at Tiller videregående skole var først med e-sport som treårig toppidrettsfag, men Gausdal videregående skole tilbyr også dette.