REALITYKJENDIS: Carl Aksel Jansen (24) ble kjent gjennom to sesonger av realityserien «Paradise Hotel». I dag sitter han varetektsfengslet for grove bedragerier.
REALITYKJENDIS: Carl Aksel Jansen (24) ble kjent gjennom to sesonger av realityserien «Paradise Hotel». I dag sitter han varetektsfengslet for grove bedragerier. Foto: Pressebilde / TV3

Politiet: «Paradise»-Carl Aksel har svindlet unge mennesker for millioner

Realitydeltager og artist Carl Aksel Jansen (24) sitter varetektsfengslet for å ha svindlet til seg mer enn fem millioner kroner. Selv har han erkjent de fleste forholdene han er siktet for.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Han lever tilsynelatende et luksusliv.

De som følger Jansen på sosiale medier, kan se at han stadig reiser til eksotiske destinasjoner.

Der kjører han fete biler, drar på eksklusive fester og poserer med champagneflasker og dyre merkeklær.

I 2015, 2016 og 2017 hadde Jansen null kroner i inntekt og formue, ifølge skattelistene. I fjor tjente han 117.503 kroner – det er litt mindre enn man får i et vanlig studielån i løpet av et år.

Det har fått politiet til å spørre seg hvordan 24-åringen har kunnet finansiere livsstilen sin.

– Vi ser at han har hatt et betydelig merforbruk sammenlignet med hva ligningstallet hans skulle tilsi. Det gjør jo at politiet fatter interesse for ham, sier politiadvokat Andreas Kruszewski til TV 2.

Tidligere dømt

For mange ble Jansen kjent gjennom to sesonger av realityprogrammet «Paradise Hotel».

Han har senere snakket åpent om da han ble utsatt for blind vold. Han har også vært åpen om alkoholproblemene sine i et intervju med Se og Hør.

Samtidig har 24-åringen vært i politiets søkelys.

I 2013 ble han straffedømt for å ha benyttet falsk identitet og for å ha oppbevart narkotika. I 2015, like før han deltok i «Paradise Hotel», ble han straffedømt for andre gang – for ruspåvirket kjøring og nye narkotikalovbrudd.

De siste årene har Jansen forsøkt å slå seg opp som artist. Duoen han er del av, har mer enn 20 millioner avspillinger på Spotify.

Flere anmeldelser

Like før jul i fjor havnet Jansen i politiets søkelys igjen. En kvinne i begynnelsen av 20-årene fortalte at 24-åringen hadde lurt henne. I de påfølgende månedene kom det inn flere anmeldelser.

24. september i år gikk politiet til aksjon og pågrep ham.

To dager senere ble Jansen ført inn i rettssal 128 i Oslo tingrett. Iført grå hettegenser, blå chinos og beige sneakers tok han plass ved siden av sin forsvarer og begjærte seg løslatt.

FENGSLET HER: Oslo tingrett mener er fare både for gjentakelse og bevisforspillelse dersom Carl Aksel Jansen løslates.
FENGSLET HER: Oslo tingrett mener er fare både for gjentakelse og bevisforspillelse dersom Carl Aksel Jansen løslates. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Tingretten landet på at 24-åringen skulle fengsles i fire uker. Senere har fengslingen blitt forlenget med ytterligere åtte uker.

Retten mener det er nødvendig å holde realitykjendisen fengslet for å hindre at han på ny begår alvorlige straffbare handlinger, viser kjennelsen.

Der fremgår det også at Jansen to uker i forveien hadde blitt pågrepet i samme sak, men senere løslatt. «Siktedes straffbare handlinger synes å ha eskalert den siste tiden», skriver retten.

Fem millioner kroner

Snart to måneder etter pågripelsen mener politiet å ha god oversikt over hvordan Jansen har finansiert livsstilen sin.

De har siktet ham for grovt bedrageri mot fem personer: To menn og tre kvinner.

ANKLAGER: Politiadvokat Andreas Kruszewski opplyser at politiet mener Jansen har utnyttet sin rolle som kjendis for å begå omfattende bedragerier. Foto: Truls Aagedal / TV 2
ANKLAGER: Politiadvokat Andreas Kruszewski opplyser at politiet mener Jansen har utnyttet sin rolle som kjendis for å begå omfattende bedragerier. Foto: Truls Aagedal / TV 2

Politiet mener at han har fått tak i BankID-opplysningene deres, for så å ta opp lån hos ulike finansinstitusjoner. Lånene er tatt opp i ofrenes navn.

– Vi mener at han har brukt kjendisstatusen sin til å innynde seg hos en rekke personer, og det gjelder særlig overfor de kvinnelige ofrene i saken. Vi mener at han har brukt statusen sin til å få kontroll over personopplysningene deres, sier politiadvokat Kruszewski.

– Hvor stort er omfanget?

– Det dreier seg om grove bedragerier i millionklassen, sier han.

Etter det TV 2 kjenner til, er beløpet på i overkant av fem millioner kroner totalt. Bedrageriene skal ha pågått i et års tid. Strafferammen er inntil seks års fengsel for ett grovt bedrageri, mens straffenivået øker til inntil 12 års fengsel når det gjelder flere saker. *

I politiavhør har Jansen erkjent straffskyld for deler av siktelsen.

TV 2 har flere ganger denne uken vært i kontakt med siktedes forsvarer, advokat Petter Bonde. Han ønsket først ikke å kommentere saken, men fredag kveld skriver han dette i en SMS til TV 2:

– Carl Aksel har erkjent de fleste forholdene i siktelsen, han beklager overfor de fornærmede og vil ta sin straff for det han har gjort. Carl Aksel jobber nå for å bekjempe sin rusavhengighet.

– Stor belastning

For de tre fornærmede kvinnene har saken vært en enorm belastning, ifølge deres bistandsadvokater Mari Sveen og Jørn Mejdell Jakobsen.

– Det har preget både dem og familiene deres i stor grad. De er nedbrutt og føler seg lurt, og i tillegg er det en tung byrde økonomisk, sier Sveen.

Den første kvinnen politianmeldte Jansen på høsten i fjor, men trakk senere anmeldelsen. Da de to andre kvinnene gikk til politiet denne våren, ble imidlertid også den første kvinnens sak gjenopptatt.

POSERER: De fornærmede kvinnene sier det har vært provoserende å se hvordan Jansen bruker det de mener er deres penger. Her har han festet to klokker av merket Rolex rundt en champagne-flaske. Foto: Privat
POSERER: De fornærmede kvinnene sier det har vært provoserende å se hvordan Jansen bruker det de mener er deres penger. Her har han festet to klokker av merket Rolex rundt en champagne-flaske. Foto: Privat

De tre forklarer alle at de hadde tillit til 24-åringen, og at han brukte den tilliten til å skaffe seg deres bankID.

Kvinnene skal ikke ha visst noe som helst om forbrukslånene, totalt mer enn 2,5 millioner kroner, som ble tatt opp i deres navn.

– De skjønte vel at de hadde blitt lurt da det begynte å hagle inn med kredittvurderinger og innvilgelser og nektelser av lån, sier Sveen.

– Hvordan er deres økonomiske situasjon i dag?

– Det er klart det er tungt å være i oppstartsfasen av livet og sitte med gjeld uten noen eiendeler å selge for å få dekket gjelden. Så den økonomiske situasjonen er ikke god, og det er en direkte følge av den svindelen de har blitt utsatt for, sier hun.

– Har de mulighet til å betale ned lånene?

– Ikke sånn som situasjonen er i dag, sier hun.

Ifølge politiet er også flere gjerningspersoner involvert i kriminaliteten som Jansen skal ha begått. Politiet har i retten omtalt det som «et nettverk av personer».

Etterforskningen av saken forventes ferdigstilt innen utløpet av året.

* I denne artikkelen sto det først at strafferammen for grovt bedrageri er seks års fengsel. Advokat John Christian Elden påpeker på Twitter at dette gjelder hvis det dreier seg om ett forhold. Når det er flere saker, øker strafferammen til tolv år.