– Frode Berg har trolig ingen plikt til å snakke med E-tjenesten

E-tjenesten ønsker trolig å snakke med spiondømte Frode Berg når han kommer til Norge. Men Berg har trolig ingen plikt til å forklare seg, ifølge ekspert.

KRITISK: Ola Kaldager ledet den topphemmelige etterretningsgruppen E14. Han er kritisk til måten E-tjenesten har handlet på Foto: Andreas Dahlmo/TV 2
KRITISK: Ola Kaldager ledet den topphemmelige etterretningsgruppen E14. Han er kritisk til måten E-tjenesten har handlet på Foto: Andreas Dahlmo/TV 2

– Når Frode Berg kommer til Norge, er han en fri mann. Han er trolig ikke forpliktet til å snakke med E-tjenesten dersom han selv ikke ønsker det, sier den tidligere E-sjefen og tidligere etterretningssjefen Ola Kaldager til NTB.

Følg med siste utvikling i saken på TV2.no og på Nyhetskanalen.

Han mener E-tjenesten utvilsomt vil være svært interessert i å høre Bergs versjon av hva som skjedde da han ble pågrepet under et besøk i Moskva i desember 2017, og ikke minst hva han har forklart til russisk etterretning.

I april i år ble Berg dømt til 14 års fengsel for spionasje.

Men Kaldager påpeker at E-tjenesten ikke har pågripelsesmyndighet og derfor ikke har noen mulighet til å tvinge Berg til å fortelle.

E-tjenesten har tidligere blitt anklaget for å ha sendt en norsk agent på et risikooppdrag han ikke var forberedt på.

– Hele denne saken er en skandale, sier Kaldager.

Løslatelsen av Berg er ventet å være nært forestående etter at Litauens president fredag benådet de to spiondømte russerne Nikolaj Filiptsjenko og Sergej Moisejenko, som trolig inngår i en utvekslingsavtale om Frode Berg.

Etter det NTB erfarer, dro Bergs norske advokat Brynjulf Risnes til Moskva fredag. Det var fredag formiddag ikke mulig å komme i kontakt med Risnes.

(©NTB)