Nordmenn blir svindlet for millioner:

Slik unngår du å gå i Black Friday-fella

TROVERDIG: Nettsidene bruker kjente merkevarer, og ser seriøse ut, men eksperter advarer.
TROVERDIG: Nettsidene bruker kjente merkevarer, og ser seriøse ut, men eksperter advarer. Foto: Skjermdump
Om du synes tilbudet er for godt til å være sant, så er det kanskje det.

Den siste fredagen i november er det full shoppingbonanza når butikker over hele landet har salg på Black Friday.

Dagen er kjent for å ha ekstremt gode tilbud, og de aller mest prisbevisste blant oss kan med gjøre noen virkelig gode kjøp.

Men er man ikke forsiktig, kan man trampe rett i svindelfellen.

Profesjonelle svindlere

Forbrukerrådet forteller at de ser en stadig større fare for at nordmenn lar seg lure av svindelnettsider.

– Vi gjorde en befolkningsundersøkelse i 2015, og avdekket at 500.000 nordmenn hadde blitt forsøkt svindlet på nett. Nå vet vi at stadig flere handler på nett, så det er all grunn til å tro at det tallet har økt, sier direktør i Forbrukerrådet, Inger Lise Blyverket, til TV 2.

Hun forteller at de i år alene har mottatt 500 henvendelser fra nordmenn som lurer på om de er i ferd med å bli lurt av useriøse aktører. Blyverket mener det er et tegn på at forbrukere blir mer bevisste, og flinkere til å kjenne igjen svindel.

– Svindlere blir stadig mer profesjonelle. Man må ikke piske seg selv om man har latt seg lure. Det er ikke lett når sidene ser proffe og overbevisende ut. Og det er ekstra viktig å være på vakt i forbindelse med Black Friday. Da er det mange gode tilbud, og man er kanskje mindre forberedt enn vanlig, sier Blyverket.

Millioner av kroner

Det er ikke lett å anslå nøyaktig hvor mye penger som går tapt til useriøse aktører, men svindeljegerne i DNB fanger regelmessig opp overføringer de mener er mistenksomme. DNBs leder for bedrageribekjempelse, Terje Fjeldvær, forteller at det antageligvis dreier seg om i underkant av ti millioner i året, og at det stort sett dreier seg om overføringer til Kina eller Danmark.

SVINDELJEGER: Terje Fjeldvær leder gruppen som jobber med bedrageribekjempelse i DNB.
SVINDELJEGER: Terje Fjeldvær leder gruppen som jobber med bedrageribekjempelse i DNB. Foto: DNB

– Det dreier seg ofte om beløp under 5000 kroner, så noen kjempesmell vil jeg ikke påstå det er, selv om det er kjedelig, sier Fjeldvær.

Han forteller at de useriøse nettsidene kan dukke opp i annonser på sosiale nettverk, for eksempel på Instagram, og at de har sett både nettsider med egne navn, og sider som etterligner kjente merkevarer som for eksempel Elkjøp. Fjeldvær sier de primært har jobbet med butikker som etterlikner andre butikker.

De har også eksempler på at kunder mottar en falsk ordrebekreftelse på e-post, og at de falske nettbutikkene på den måten fremstår troverdige og seriøse.

– I starten av 2019 så vi så en veldig oppblomstring av saker rundt falske Elkjøp-sider fra Danmark. Vi har jobbet med å forebygge og stanse overføringer til disse sidene. Det er utfordrende da de skifter navn hele tiden, sier Fjeldvær.

Fra januar 2019 til juni har de kartlagt 17 forskjellige falske Elkjøp-sider hvor kunder var forsøkt svindlet for over 1.2 millioner. Av dette så har 551 000 overførsler gått gjennom .

– Altså stanset vi godt over halvparten, sier Fjeldvær.

KJEMPETILBUD: Nettsiden ser seriøs og overbevisende ut, og tilbyr AirPods til en brøkdel av vanlig pris. Svindeljeger Terje Fjeldvær mener dette viser hvor fort man kan gå i fella.
KJEMPETILBUD: Nettsiden ser seriøs og overbevisende ut, og tilbyr AirPods til en brøkdel av vanlig pris. Svindeljeger Terje Fjeldvær mener dette viser hvor fort man kan gå i fella.

Slik unngår du å gå i fella

Selv om det kan være fort gjort å la seg lure, har både Forbrukerrådet og DNB flere tips til hva man bør gjøre for å forsikre seg om at nettsiden er seriøs.

Det første tipset er å sjekke hva slag informasjon man finner om selskapet på nettsiden. Alle som selger produkter rettet mot Norge, skal oppgi informasjon om selskapet som står bak nettsiden, og en fysisk adresse. Det holder ikke med en e-post.

PROFT: Nettsiden ser seriøs ut, men det finnes svært lite informasjon om selskapet som står bak. Foto: Skjermdump
PROFT: Nettsiden ser seriøs ut, men det finnes svært lite informasjon om selskapet som står bak. Foto: Skjermdump

Forbrukerrådet har en liste med flere nettsider som ikke oppgir mer enn en e-postadresse, blant andre jakkesnorge.com, reebokcrosfitsko.com, henrythebear.com og morobutikken.no.

Om man forsøker å handle på disse sidene, mener Forbrukerrådet at man risikerer å bli lurt.

TV 2 har forelagt anklagene for Jakkesnorge, Reebockcrossfitsko og Henry the Bear, men disse har ikke besvart vår henvendelse.

Morobutikken sier at de synes det er leit at Forbrukerrådet advarer mot deres nettside, men hevder at de har hatt problemer med å besvare kundehenvendelser fordi de har havnet i deres spamfilter.

– Vi driver ikke svindel. Vi har dessverre hatt problem med at flere av våre kundehenvendelser har havnet i vårt spamfilter. Vi har nå rettet opp i problemet, og svart mange av kundene våre som ikke har fått svar, skriver de i en e-post.

Videre skriver de at pakker som ikke har kommet fram, kan ha forsvunnet i posten.

– Vi ber alle kunder som ikke har fått varen om å ta kontakt på nytt. Slik at vi får refundert beløpet.

Lett å la seg lure

Direktør Blyverket mener det er viktig å understreke at forbrukere har et eget ansvar for å ikke bli lurt.

– Det viktigste rådet er at hvis dette virker for godt til å være sant, så er det antageligvis det, sier Blyverket.

Hun påpeker at om uhellet har vært ute, kan man få pengene tilbakebetalt om man har brukt Visa eller Mastercard.

Forbrukerrådets tips: Slik unngår du å bli lurt

 • Sjekk om du finner kontaktinformasjon:
  En ærlig selger er raus med informasjon om foretaket på sin hjemmeside. Se derfor etter adresse, e-postadresse, organisasjonsnummer og lignende.
 • Sjekk firmaet sitt rykte:
  Bruk søkemotorer, som Google, for å sjekke andre folks opplevelser med nettbutikken, og om den er til å stole på. Om det ligger i USA kan man bruke Better Business Bureau.
 • Sjekk vilkårene:
  Selgere kan sette veldig ulike vilkår for hva som skjer ved for eksempel forsinkelse, avbestilling eller retur. Dette er avtalen din med selger, så vær sikker på at du vil akseptere. Dette gjelder særlig utenfor EU/EØS.
 • Sjekk totalsummen:
  Før du betaler bør du sammenligne prisen med andre nettbutikker. Og husk å regne med frakt.
 • Velg sikker betaling:
  Tenkt deg om to ganger før du betaler på forskudd, og bruk heller kredittkort og betalingsløsinger som Paypal. I tillegg bør du gi bort så lite informasjon om deg selv som mulig.
 • Om du må klage har Forbrukerrådet laget en guide på sine hjemmesider: Forbrukerradet.no

Også Fjeldvær mener at det viktigste er å ha is i magen om man finner et tilbud som er oppsiktsvekkende godt.

– Det generelle rådet er den litt kjedelige frasen «Hvis noe virker for godt til å være sant, er det som regel det». I dagens digitale verden er det veldig mye informasjon som presenteres oss uten at denne har gått gjennom noen form for kontroll, sier Fjeldvær.

Han peker på at annonser tidligere ville dukket opp for eksempel i aviser, men at mye nå ligger tilgjengelig på sosiale medier som ikke har en redaksjon som redigerer innhold.

– Det er derfor viktig i forhold til all informasjon vi leser digitalt at vi er kritiske til om det som skrives er riktig. Ser du en iPhone til 4000, spør deg selv: vil Elkjøp virkelig selge meg en telefon så billig? Andre selger den til 8000, sier svindeljegeren. Han har følgende råd til forbrukere:

 • Bruk anerkjente nettbutikker eller butikker du har handlet med før og har erfaring med.
 • Vurder om prisen er altfor lav i forhold til «normal» pris, da bør det ringe en bjelle.
 • Undersøk nettbutikken nøye. Ser den profesjonell ut, eller er det skrivefeil og dårlig språk?
 • Sjekke om nettbutikken har kontaktinformasjon lett tilgjengelig.
 • Gjør et googlesøk på butikken og sjekk andres erfaringer.
 • Sjekk Forbrukertilsynets nettsider og listen deres over falske nettbutikker.
 • Bruk helst kredittkort.
Lik TV 2 Nyhetene på Facebook