LATTERLIGGJORT: Amalie Lund hadde ikke råd til å betale russekontingenten inne fristen. Det ble ikke godt mottatt av russestyret.
LATTERLIGGJORT: Amalie Lund hadde ikke råd til å betale russekontingenten inne fristen. Det ble ikke godt mottatt av russestyret. Foto: Privat

Amalie (18) hadde ikke råd til å betale russeavgift – føler seg latterliggjort av medelever

Da Amalie Lund (18) sa hun ikke hadde råd til å betale russekontingenten, følte hun seg latterliggjort av russestyret og medelever. – Det er ikke sosialt akseptabelt å ha dårlig råd, mener hun.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Amalie Lund (18) ga tydelig beskjed om at hun ikke hadde råd til å betale russekontingenten innen tidsfristen.

Lund sier at hennes beskjed førte til at hun ble latterliggjort av medruss og russestyret.

18-åringen ble blokkert fra å kommentere i russens Facebook-gruppe og ble bedt om å ikke lage et problem som ikke var der.

– Opplevelsene mine viser hvorfor folk ikke tør å si ifra om fattigdom. Det er ikke sosialt akseptabelt å ha dårlig råd, forteller hun.

Det var Halden Arbeiderblad som først omtalte saken.

– Noe mange sliter med

Lund bor i en hybelleilighet i Halden og får stipend fra Lånekassen en gang i måneden.

Hun er åpen om at det ikke alltid er lett å få det til å gå rundt økonomisk.

– Dette er helt klart at dette er et tabu tema å snakke om. Jeg står gjerne frem som et eksempel på noe mange sliter med, sier Lund.

I en Facebook-gruppe for skolens avgangselever ble det delt et innlegg om en innbetaling på 400 kroner. Den skulle betales innen 1. desember og skal dekke sosiale arrangementer i regi av skolens russestyret.

Om man betalte etter 1. desember ville summen øke med 100 kroner.

– Jeg visste at jeg ikke hadde råd og skrev en kommentar på innlegget om at russestyret måtte tilrettelegge bedre for dem som ikke rakk fristen. Da ble kommentaren min slettet og jeg ble utestengt fra å publisere mer i gruppa. Jeg fikk beskjed om å ta diskusjonen privat, forteller hun.

«Har man ikke råd, så har man ikke råd»

Lund tror det finnes mange i samme situasjon som henne og mener derfor det er leit at kommentarene hennes ble fjernet.

SPLEIS: Medruss opprettet en Sleis for å samle inn penger til Amalie uten at hun visste det.
SPLEIS: Medruss opprettet en Sleis for å samle inn penger til Amalie uten at hun visste det.

– Jeg kontaktet russepresidenten som ikke var klar over situasjonen. Han stilte seg uforstående til problemet siden han ikke hadde hørt om noen som slet økonomisk, forteller hun.

Under samtalen ble det ifølge Lund uttalt ting som «har man ikke råd, så har man ikke råd» og at hun «ikke skulle lage et problem som ikke var der». I russestyrets private Facebook-gruppe skal det også ha blitt nevnt at hun burde ta opp et forbrukslån.

Det ble også opprettet en såkalt Spleis for å samle inn penger til Lund. Hun ble aldri informert om dette og Spleisen ble delt bak hennes rygg. Amalie opplevde innsamlingen som en latterliggjøring av hennes kommentar.

– Russetiden bør ikke handle om penger. Når jeg blir bedt om å ta opp forbrukslån har ting gått feil vei. Russetiden skal feire at skolegangen er avsluttet og bør være for alle, sier Lund.

Russepresident: – Veldig trist situasjon

Russepresident ved Halden videregående skole, Benjamin Mellemsether, beklager hendelsen.

– Vi beklager så mye til hele russekullet og Amalie. Dette er en hendelse som aldri skulle vært et problem og vi ønsker så klart at alle russ deltar i vår russefeiring. Vi syntes situasjonen er en veldig trist, og hendelsen har gitt oss mye lærdom, sier han.

Russestyret ved Halden videregående skole har nå lagt til ny informasjon i det opprinnelige Facebook-innlegget. Det nye innholdet sier at om man ikke kan betale må man kontakte russestyret.

Personen som skrev at Amalie Lund burde ta opp forbrukslån er ikke lenger med i russestyret, ifølge Mellemsether.

Han påpeker også at russestyret ikke hadde noe med Spleisen å gjøre.

– Russestyret har kontaktet eleven som opprettet Spleisen og gitt vedkommende strenge rammer som personen må følge for å fortsatt være en del av Halden-russen, forteller han.

Mellemsether tar selvkritikk på at deler av hans samtale med Lund kan ha blitt misforstått.

– Jeg skjønner at mine egne kommentarer han ha blitt oppfattet feil og tar med meg det videre. Russestyret synes Amalie er tøff og sterk om velger å ta kampen for andre om et såpass sårbart tema, sier han.

– Sender signaler om at fattigdom ikke er greit

Mellemsether viser også til en egen uttalelse i Halden Arbeiderblad. Lund er likevel ikke helt fornøyd.

– For meg er dette en bortforklaring. Mange fra styret har gikk meg negative tilbakemeldinger, selv om jeg er klar over at de ikke står bak spleisen, sier hun.

Lund tror ikke hendelsen har gjort det lettere for elever med dårlig råd å si ifra.

– Det er vanskelig å gi beskjed når man allerede har mistet nesten all tillit. Måten de har behandlet meg på sender tydelige signaler til andre elever om at det å være fattig ikke er greit, sier Lund.

TV 2 skrev først at etter betalingsfristen 1. desember ville beløpet øke med 100 kroner ekstra for hver dag man betalte etter fristen. Dette er rettet til at man måtte betale en fast sum på 100 kroner om man betalte etter fristen.