Gondoler er skylt på land etter en stormflo i Venezia natt til onsdag.
Gondoler er skylt på land etter en stormflo i Venezia natt til onsdag. Foto: Marco Bertorello

Enorm tidevannsbølge skylte gondoler på land i Venezia

Venezia våknet onsdag til marerittlignende scener, med en tidevannsbølge byen ikke har sett maken til på 53 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gondoler og småbåter var blitt feid opp på kaiene, og turister med vadestøvler til langt opp på låret prøve å redde kofferter fra vannmassene. Kirker, kjellere, museer og sårbare fundamenter på uerstattelige bygninger hadde vann nesten to meter over normalnivå.

– Byen er i knestående. Ødeleggelsene er omfattende, lød det illevarslende på RAI, Italias nasjonale kringkaster. Presidenten i Veneto-regionen, Luca Zaia, sa at 80 prosent av Venezia sto under vann og at skadene var utenfor fatteevne.

Kjempeprosjekt

Butikk- og restauranteiere på Markusplassen og på breddene langs Canal Grande raser mot «korrupte» politikere som ennå ikke har klart å få på plass den mye omtalte og for lengst påbegynte flomskjermen (MOSE), et sinnrikt og gigantisk system av 78 store porter som skal reise seg fra bunnen av lagunen og stenge det voksende tidevannet ute.

Prosjektet ble påbegynt i 2003, men er rammet av en enorm kostnadssprekk, korrupsjonsskandaler og forsinkelser. Nå frykter ingeniørene at deler av anlegget har rustet fast og er ubrukelig. Foreløpig er regningen på seks milliarder euro.

85 prosent av Venezia ligger onsdag under vann.
85 prosent av Venezia ligger onsdag under vann. Foto: Luca Bruno

Onsdag formiddag strevet gondolierer og taxibåteiere med å komme til i de trange smugene og kanalene for å tømme farkostene sine for flytende søppel og kloakkinfisert vann.

Acqua alta

Det er bare én gang tidligere i moderne tid at vannstanden (acqua alta) har vært så høy i den italienske byen, og det var i november i 1966. Den gang steg vannet 1,94 meter. Tirsdag var vannstanden 1,87 meter.

Borgermester Luigi Brugnaro i Venezia sier at han kommer til å erklære unntakstilstand, og da blir alle skoler holdt stengt. Brugnaro kaller det en «krise» og ber regjeringen om hjelp til å dekke kostnadene som vil påløpe som følge av oversvømmelsen.

– Vi må hjelpe hverandre. Vi må stå samlet for å møte denne situasjonen, som er et resultat av klimaendringene, sier borgermesteren.

REUTERS/Manuel Silvestri
REUTERS/Manuel Silvestri Foto: Manuel Silvestri

Storm og kraftige regnskyll i tillegg til høyt tidevann førte til at den kjente Markusplassen så ut som en innsjø, dekket av over halvannen meter vann da nivået var på det høyeste sent tirsdag kveld. Plassen har selv i normale tider liten klaring til vannet i lagunen og er ofte det første stedet som merker tidevannet.

Fosset fram

Vannet flommet blant annet inn i inngangspartiet til den berømte Markuskirken.

En talsmann for kirkerådet sier at kun fem ganger tidligere i kirkens lange historie, byggingen startet i år 828, har den vært utsatt for så omfattende vannmasser. Og tre av disse oversvømmelsene har skjedd de siste 20 årene, noe talsmannen finner ytterst bekymringsfullt.

Også andre deler av Italia fikk kjenne på værgudenes vrede tirsdag. I en rekke byer sør i landet, som Taranto, Brindisi og Matera holdt skoler stengt på grunn av ekstremværet. Det samme skjedde i flere byer på Sicilia.

(©NTB)