Palestiner drept i nytt israelsk luftangrep

En palestiner ble drept i et nytt israelsk luftangrep nord i Gaza tirsdag ettermiddag, bekrefter helsedepartementet i Gaza.

Røyk over Gaza etter et israelsk luftangrep. Foto: Suhaib Salem
Røyk over Gaza etter et israelsk luftangrep. Foto: Suhaib Salem

Det var en 25 år gammel palestiner som ble drept i angrepet. Tre personer ble skadd.

Israel har tidligere tirsdag bekreftet at de har angrepet palestinske militante som forberedte nye rakettangrep, fra luften.

Angrepet kommer etter at militante palestinske grupper har skutt flere raketter fra Gaza mot Israel i kjølvannet av at Baha Abu Al-Ata, lederen i gruppa Islamsk hellig krig (jihad), ble drept i et luftangrep mot en bolig i byen natt til tirsdag.

Angrepene og rakettene øker sjansen for en vesentlig eskalering i konflikten mellom Israel og palestinske militante i Gaza.

Tirsdag har flere titalls raketter blitt sendt over fra Gaza mot Israel. De fleste er skutt ned av Israels rakettforsvarssystem, og de øvrige har kun forårsaket mindre materielle skader. En fabrikk i byen Sderot, står i brann tirsdag, men det er ikke offisielt bekreftet at den er truffet av en av rakettene.

En person er ifølge den israelske ambulansetjenesten lettere såret i angrepene, noe som skjedde i Gan Yavne rett øst for Ashdod.

En rakett traff også et hus i Netivot, men ingen ble skadd.

Et hus i Netivot, Israel, ble truffet av en rakett tirsdag. Ingen ble skadet. Foto: Tsafrir Abayov
Et hus i Netivot, Israel, ble truffet av en rakett tirsdag. Ingen ble skadet. Foto: Tsafrir Abayov

Statsminister under press

Israels statsminister Benjamin Netanyahu er under sterkt press for tiden, både politisk og privat.

Valget i september gikk ikke i høyrepartiet Likuds favør, og Netanyahu har ikke greid å samle nok koalisjonspartnere til å kunne danne ny regjering.

Oppdraget har nå gått til rivalen Benny Gantz, landets tidligere forsvarssjef og leder for sentrumsalliansen Blått og hvitt, som også sliter med å sikre et styringsdyktig flertall.

De to lederne kjemper om å framstå som mest handlekraftig, og Netanyahus siste utspill var å utnevne Naftali Bennett til forsvarsminister.

Bennett ledet lenge det ytterliggående høyrepartiet Jødisk hjem, men brøt i fjor ut og dannet et nytt høyreparti. Han har lenge tatt til orde for bruk av økt militærmakt og målrettede likvidasjoner av palestinske ledere.

Korrupsjonssiktet

Netanyahu kjemper ikke bare for sitt videre politiske liv, men også for sin personlige frihet. Israelsk politi har siktet ham for bestikkelser, bedrageri og økonomisk utroskap, og den israelske riksadvokaten mener at det bør tas ut tiltale mot ham.

Dersom han blir tiltalt og funnet skyldig vil i så fall statsministerposten og et flertall i nasjonalforsamlingen være det eneste som kan fritar ham fra å gå i fengsel.

(©NTB)