LEGGER FREM NYE LÆREPLANER: Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner skal mandag legge frem nye læreplaner for grunnskolen og videregående skole. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
LEGGER FREM NYE LÆREPLANER: Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner skal mandag legge frem nye læreplaner for grunnskolen og videregående skole. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Homofili utelatt i nye lære-planer – endret i siste liten

En rekke organisasjoner og flere politikere har reagert sterkt på at seksuell orientering og kjønnsuttrykk var utelatt i læreplanene som legges fram mandag. Men kunnskapsministeren vil ikke være med på at han har snudd i siste liten på grunn av press.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) sier til TV 2 at han vil at norske skolebarn skal lære om seksuell orientering og kjønnsuttrykk.

– Ja, selvsagt skal det være med. Elevene skal ha kunnskap om ulik seksuell orientering. Vi skal legge grunnlag for å bekjempe fordommer og diskriminering og fremme åpenhet. Så kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk og ulik seksuell orientering skal være med i de nye læreplanene, sier Sanner.

Mandag legger han fram nye læreplaner for grunnskolen og videregående skole.

I det siste utkastet til nye planer fra Utdanningsdirektoratet til departementet, var alt som handlet om seksuell orientering utelatt.

I alt 18 organisasjoner har i et felles utspill kritisert forslaget til nye læreplaner, fordi undervisning i kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk og seksuell orientering manglet.

Ville hjulpet ham

Jon Reidar Øyan ble landskjent gjennom TV 2-programmet Vårt lille land, da han fortalte historien om hvordan han skrev et brev til foreldrene og fortalte at han var homofil.

Det var ikke enkelt å komme ut som homofil i et lite bygdesamfunn for tjue år siden. Han er også bystyrepolitiker i Oslo og leder av Aps homonettverk.

FORTSATT UTFORDRINGER: Jon Reidar Øyan (38) brukte mange år på å stå frem som homofil. Her er han avbildet med faren. Foto: Frank Melhus/TV2
FORTSATT UTFORDRINGER: Jon Reidar Øyan (38) brukte mange år på å stå frem som homofil. Her er han avbildet med faren. Foto: Frank Melhus/TV2

– Da jeg gikk på skolen var det minimalt med informasjon om kjønn, seksuell orientering og kjønnsuttrykk. Jeg husker det eneste som stod om homofili var i kapittelet i naturfagboka om seksuelt overførbare infeksjoner og HIV. Vi har heldigvis kommet lenger i dag, men vi her fortsatt ikke helt i mål, mener Øyan.

– Det er mange som opplever utfordringer med det å være LHBTI i dag, og vi er nødt til fortsatt å stå på, fortsetter han.

Han tror det hadde vært lettere for ham for tjue år siden å stå fram tidligere, hvis han gjennom skolen hadde fått større selvtillit og kunnskap knyttet til seksuell orientering.

Tror ikke det var tilfeldig

Øyan er glad for at Sanner har endret lærerplanene i siste øyeblikk, men han er likevel ikke helt fornøyd.

– Det er bra at Sanner nå har gått inn og tatt politisk styring etter å ha blitt presset av organisasjonene, men dette er fortsatt ikke godt nok. For fram til i dag har det vært et mål i KRLE-faget at du skal lære om homofili. Dette er nå tatt ut permanent, og da kan man jo spørre seg i disse homoterapi-tider nå om er et signal fra KrF i regjering, sier han.

Hans partifelle, Anette Trettebergstuen, som sitter i Stortingets familie- og kulturkomite, mener det neppe er en tilfeldig at alt som handlet om seksuell orientering og kjønnsuttrykk opprinnelig var utelatt i utkastet til nye lærerplaner.

– NEPPE TILFELDIG: Anette Trettebergstuen mener det ikke er tilfeldig at læreplanene ble endret i siste sekund.
– NEPPE TILFELDIG: Anette Trettebergstuen mener det ikke er tilfeldig at læreplanene ble endret i siste sekund. Foto: Vidar Ruud

– Det man er opptatt av i lærerplanene det glipper ikke. Det er bare å konstatere at dette ikke har vært fremst i pannebrasken for Sanner og resten av regjeringen. Og det overrasker meg ikke. Vi ser det gang på gang at LHBTI-spørsmål kommer helt nederst på agendaen for denne regjeringen, sier Trettebergstuen til TV 2.

Strid om homoterapi

Begge de to Ap-politikerne peker på striden det er internt i regjeringen knyttet til konverteringsterapi, behandling som skal omvende homofile til å bli hetrofile. KrF ønsker ikke å utrede et forbud mot homoterapi.

– Vi ser i hvert fall at det er stor diskusjon nå om dagen, om politikk knyttet til LHBTI-folks rettigheter. Det kommer av at KrF stritter imot der andre partier ønsker vi skal ta steget inn i framtida, sier Trettebergstuen.

Sanner avviser at det er noen politisk eller faglig uenighet i regjeringen om innholdet i læreplanene, som skal presenteres mandag.

– Nei, sånn er det ikke. Vi har nå holdt på med lærerplanene i flere år, og nå i siste runde så har vi jobbet med de i Kunnskapsdepartementet i noen uker. Da leser vi lærerplanene på kryss og tvers og da kvalitetssikrer vi og sørger for at de viktige elementene kommer inn. Så er det mange organisasjoner og enkeltpersoner som engasjerer seg, og det mener jeg er bra. At vi har offentlig debatt rundt lærerplanene, sier kunnskapsministeren.