Fiskeren Joe (55) kan ha funnet en mystisk skatt verdt 502 millioner – det er bare ett problem

For fem år siden oppdaget Giuseppe «Joe» Pennisi (55) det han tror er en skatt som kan være verdt over 502 millioner norske kroner. Men funnet har kun skapt problemer for ham og familien, sier fiskeren nå til TV 2.

I fem år har fiskeren fra San Francisco i California holdt på en stor hemmelighet. Tidligere har bare hans nærmeste, advokater og noen skattejakteksperter visst om funnet han gjorde på havbunnen.

I videoen øverst i saken kan du se hvordan fiskeren Joe Pennisi festet et kamera på fiskegarnet sitt for noen år tilbake.

Kameraet skulle egentlig være til for å studere hvordan fisken beveget seg i garnet, men det han fant var noe helt annet.

Advokater og regninger

Som tredjegenerasjons fisker er det eneste målet til Pennisi å forsørge familien sin. Da undervannskameraet fanget opp noe som lignet gull, så han dette som en mulighet til å gi de seks barna hans en lys fremtid.

– Det er vanskelig å si om disse objektene er gull, men flesteparten av de som vet hvordan gull ser ut under vann, mener dette er svært sannsynlig, sier han til TV 2.

Avisen San Francisco Chronicle har gjort et forsøk på å finne ut om dette faktisk er gull, og hvor mye det eventuelt kan være verdt. Ifølge avisen skal advokat David Paul Horan, som har jobbet med noen av de mest omtale skattejaktene på gamle skipsvrak de siste årene, ha studert videoen.

GULL: Dette er elementet som flere eksperter tror er gull. Foto: Guiseppe Pennisi
GULL: Dette er elementet som flere eksperter tror er gull. Foto: Guiseppe Pennisi

– Jeg så ting som kan være gullbarer, men inntil jeg kan se det i virkeligheten eller holde det i hendene mine, vil jeg ikke si om det er gull eller ikke, sier han til avisen.

Advokaten forklarte at analysen kostet rundt 5.000 dollar, altså i overkant av 45.000 norske kroner. Dette er bare én av regningene som har falt Pennisis vei de siste fem årene.

Denne analysen førte riktignok til viktig informasjon. To arkeologer var blant dem som analyserte videoen, og de lagde et estimat av hvor mye skatten kan være verdt.

San Francisco Chronicle skriver at ekspertene skal ha sagt at én gullbarre av størrelsen på videoen ville hatt prislapp på 1,8 millioner dollar, altså 16,5 millioner norske kroner.

Avisen presenterer deretter regnestykket som viser at Pennisi har talt opp 30 gullbarrer, og at dette tilsvarer rundt 55 millioner dollar – altså 502 millioner kroner.

Aner ikke hva fremtiden bringer

Til TV 2 forteller fiskeren at de har funnet et annet element som gjør at han tror dette er gullbarrer fra et skipsvrak.

– Dette vises ikke på videoen, men det er et objekt som ligner på en kanon som stikker opp av gjørmen, sier han.

Om et skip lastet med gull har forlist i området, er vanskelig for historikere å fastslå. Det er dokumentert at det ligger 463 skipsvrak på havbunnen i det nærliggende farvannet, men eksperter mener at hundrevis av uregistrerte skip kan ha sunket der.

Fordi den mulige skatten befinner seg så dypt i sjøen i et område som kalles Monterey Bay National Marine Sanctuary, er det et strengt regelverk som trer inn. I regelverket står det at han ikke kan gjøre noe annet enn å fiske i området. Dette betyr at han ikke en gang får lov til å sende ned dykkere for å sjekke om det er gull.

Ifølge advokatene til Pennisi, kan et brudd mot dette regelverket bety en daglig bot på 100.000 dollar – over 913.000 kroner.

Den eneste veien rundt loven, er å gå rettens vei og prøve å overbevise en rettssal om at dette er en skatt som han fortjener en bit av. Dessverre har det blitt konkludert med at beviset ikke er håndfast nok i denne saken, selv om flere eksperter har bekreftet at dette ligner bemerkelsesverdig mye på gull.

Fått enorm støtte

Etter at historien til 55-åringen ble kjent for en ukes tid siden, har diskusjonen om hvorvidt elementet på bunnen av havet ligner på gull eller ikke eksplodert.

Etter fem år orker ikke Pennisi lenger å forholde seg til uenige eksperter, bøter og regninger. At han kanskje aldri finner ut om det er gull, et sunket skip og en forsvunnet skatt, har han forsonet seg med.

– Jeg bestemte meg for å dele historien min fordi jeg har tenkt på denne videoen i noen år. Jeg har skjønt at dette bare kan skape problemer for meg. Jeg har en stor familie, og jeg vil ikke skade dem, sier han til TV 2.

I dag, fem år senere, skjøtter han fortsatt to jobber for å gi barna et best mulig liv.

– Du spør om dette har endret livet mitt, men svaret er nei. Jeg er den samme personen som før, og jeg gjør de samme tingene.

Noe fint som har kommet ut av alle årene med uvisshet, alle advokatene og den lange kampen – er støtten fra både kjente og ukjente.

– Kjærlighet er en viktig ting, og det kommer uten noen grenser, sier han.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook