åpner huset på julaften:

Mona (39) inviterte fremmede til julefeiring – nå vil hun ha nye gjester

INVITERER IGJEN: Mona Raaen inviterte tre fremmede familier til fjorårets julefeiring. I år blir også datteren Anne-Sofie (8), sønnen Jon-Ole (16) og faren hennes med på julefeiringen.
INVITERER IGJEN: Mona Raaen inviterte tre fremmede familier til fjorårets julefeiring. I år blir også datteren Anne-Sofie (8), sønnen Jon-Ole (16) og faren hennes med på julefeiringen. Foto: Privat
I fjor la Mona Raaen ut en Finn-annonse der hun inviterte folk til å feire jul hos henne. I år gjentar hun suksessen og oppfordrer samtidig andre til å gjøre det samme.

Hundrevis av nordmenn har de siste årene satt inn annonser på Finn og andre sosiale medier hvor de tilbyr seg å hjelpe andre til jul.

Mona Raaen åpnet hjemmet sitt på julaften i fjor: Gjestene har hun fortsatt kontakt med. Nå vil hun gjenta suksessen.

– Terskelen for å vise at man trenger hjelp er nok ofte høy. Mange er ensomme og mange kvier seg for å ha råd til julemiddag og gaver. Dette er grunnen til at man bør bry seg litt ekstra i jula, forteller Raaen.

En hjelpende hånd

Mona Raaen er alenemor og driver en gård på utsiden av Trondheim. I fjor feiret hun sin første jul uten barna og benyttet anledningen til å invitere tre fremmede familier til julefeiring.

– Jeg inviterte på julefeiring for første gang i fjor, siden barna ikke skulle være her. Feiringen ble utrolig fin og jeg har kontakt med alle gjestene enda, forteller hun.

Raaen tror at flere enn man tenker har bruk for en hjelpende hånd i juletiden. Hun forteller at én eller flere ekstra gjester ikke trenger å bety mer stress.

– Hvis man føler at det er stress å invitere nye mennesker, må man huske at de fleste gladelig hjelper til: La dem ta del i tradisjonene og forberedelsene, sier hun.

Ønsket ikke feire jul alene

En av dem som besøkte Raaen under fjorårets julefeiring er Tonje Naustdal.

– Jeg er alene med tre barn, og kjæresten min hadde ikke anledning til å være med oss til jul. Vi er vant til å være mange på julaften og resten av familien bor i sør, forteller hun.

Tilfeldigvis kom hun over et innlegg på Facebook, og derifra var ikke veien lang til en julefeiring med langt flere mennesker.

– Det var helt tilfeldig at jeg kom over annonsen. Den ble delt på Facebook, også tok jeg kontakt med Mona og snakket med henne. Plutselig hadde vi et sted å være på julaften, forteller Naustdal.

Kristoffer på elleve, og tvillingene Karoline og Markus på sju, var strålende fornøyd med julefeiringen.

– Feiringen ble utrolig fin. Etter denne kvelden gikk ungene ut fra at nå skulle vi feire jul der hvert år, ler hun.

MANGE MENNESKER: Det var fullt hus til jul i fjor. Broren og faren til Mona Raaen, samt tre fremmede familier var på besøk. Foto: Privat
MANGE MENNESKER: Det var fullt hus til jul i fjor. Broren og faren til Mona Raaen, samt tre fremmede familier var på besøk. Foto: Privat

– Tror dessverre terskelen er høy

Naustdal forteller at hun ikke hadde noe problem med å ta kontakt gjennom annonsen, men hun har forståelse for at mange føler dette er vanskelig.

– Jeg synes ikke det var vanskelig å ta kontakt i det hele tatt. Jeg tok ikke kontakt fordi det var et økonomisk behov, hvis det hadde vært det tror jeg dessverre terskelen hadde vært høyere, sier hun.

Likevel har Naustdal troen på at også dette blir stadig mer normalisert.

– Selv om terskelen kan føles høy tror jeg at dette vil forsvinne mer og mer. Jeg har kun opplevd å få positiv feedback, forteller hun.

Naustdal sier følgende til dem som vurderer å ta kontakt eller legge ut annonse:

– Ikke vær redd for å gjøre det. Man får så mye igjen. Det samme gjelder de som legger ut en sånn type annonse: De gjør det ikke i medlidenhet, men fordi de har lyst på besøk.

Gjentar forårets suksess

Etter fjorårets vellykkede julekveld har Raaen bestemt seg for å gjenta fjorårets suksess og i år blir også hennes egne barn, Anne-Sofie (8) og Jon-Ole (16), med på julefeiringen.

– Ungene synes det er koselig med besøk og trives med å ha mye mennesker rundt seg. Vi hadde en samtale på dette før jeg la ut annonse på nettet, forteller Raaen.

Hun har hatt ute en Finn-annonse en stund og opplever stor respons.

– Det handler om å tenke på de som er rundt seg og ikke bare seg selv. Vi må få frem det budskapet om at dette ikke er så skummelt, sier Raaen.

– Seks prosent sliter med å få endene til å møtes

Siden 2016 har det vært mulig å be om hjelp til jul og tilby hjelp til jul gjennom Finn. Siden dette har over 600 personer bedt om hjelp eller tilbudt seg å hjelpe andre i høytiden.

Kommunikasjonsrådgiver i Finn, Adéle Cappelen Blystad, forteller at man har sett en økning i annonser fra familier som synes jula er vanskelig økonomisk.

KAN UTJEVNE FORSKJELLER: Kommunikasjonsrådgiver i Finn, Adéle Cappelen Blystad. FOTO: Finn.no
KAN UTJEVNE FORSKJELLER: Kommunikasjonsrådgiver i Finn, Adéle Cappelen Blystad. FOTO: Finn.no

– Tall fra SSB viser at seks prosent av befolkningen bor i en husholdning som har vanskelig for å få endene til å møtes. På Finn har vi de siste årene også sett en økning i annonser fra familier som er i økonomisk knipe og trenger litt hjelp i juleperioden, forteller hun.

Blystad tror at annonsene kan være med å utjevne forskjeller.

– For mange foreldre er det fortvilende å måtte knipe inn på barnas julefeiring. Vi tror disse annonsene kan være med på å utjevne forskjeller. Dette gir også en fin mulighet til at eiendeler som ikke brukes lenger kan gis til et nytt hjem, sier hun.

Flere åpner hjemmet i jula

Der ikke bare folk som trenger hjelp som legger ut annonser på Finn torget i forbindelse med julehøytiden.

– Noen kjøper inn mat og gaver og kjører rundt i området og deler ut dette. Andre inviterer barnefamilier eller voksne hjem til seg på hyggelig julemiddag slik at man kan ha et hyggelig sted å være, forteller Blystad.

Hundrevis av nordmenn har de siste årene satt inn annonser hvor de tilbyr seg å hjelpe andre i jula, blant annet ved å åpne hjemmet sitt på julaften, eller gi bort gratis mat, juletrær eller gaver.

– Det er stor giverglede før jul, og det er flott å se at både hjelpere og de som trenger hjelp, kan møtes på Finn og bruke de mulighetene som finnes, forteller Blystad.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook